Σσσσ…. Ψίθυροι – ΟΑΕΔ: Νωρίτερα πληρώνεται το επίδομα ανεργίας και το δώρο Πάσχα

ΑΚΟΥ ΤΙ ΕΙΠΑΝ
Με αίσθημα ευθύνης, αγάπης και διάθεση να προσφέρω στον τόπο μου, θέλω να σας ανακοινώσω την απόφασή μου να στηρίξω τον Χριστόδουλο Τοψίδη και να συμπορευθώ με τον συνδυασμό του «Περιφερειακή Σύνθεση» στις περιφερειακές εκλογές του 2019.
Καθώς βρισκόμαστε σε έναν κυκεώνα κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών, γνωρίζω πως η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη έχουν όλες τις δυνατότητες να διεκδικήσουν και να κερδίσουν το στοίχημα της ευημερίας και της ανάπτυξης, βγάζοντάς μας από το τέλμα που βρισκόμαστε και τοποθετώντας μας εκεί που πραγματικά αξίζουμε.
Πατώντας γερά στα πόδια μας και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία μας, πιστεύω πως το κοινό μας όραμα θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.
(Από το μήνυμα του υποψηφίου Περιφερειακού συμβούλου Ξάνθης Οδυσσέα Βουβουκέλη που κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιο του Χριστόδουλου Τοψίδη)
-Καλή σου επιτυχία Οδυσσέα, γιατί αξίζεις στην Περιφέρειά μας.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
Ποτέ δεν τον είδα να «τρέχει» τόσο πολύ τον δικηγόρο και υποψήφιο Περιφερειακό σύμβουλο Ξάνθης Κώστα Κουρτίδη όσο αυτήν την περίοδο. Σχεδόν κάθε μέρα βρίσκεται στην Ορεινή Περιοχή, άλλοτε της Σταυρούπολης κι άλλοτε του Εχίνου δίνοντας τον δικό του προσωπικό αγώνα και συναντώντας φυσικά εκτός από πελάτες τους και παλιούς φίλους της Αείμνηστου Πατέρα του και βουλευτή Ξάνθης Βαγγέλη Κουρτίδη.
Βλέπετε το όνομα που κουβαλάει είναι «βαρύ» και ο Κώστας Κουρτίδης με χαμηλούς τόνους και συνέπεια τον δικό του αγώνα.
Υπενθυμίζω βέβαια για όσους δεν το γνωρίζουν ακόμη, ότι ο γνωστός δικηγόρος κατεβαίνει υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του νυν Περιφερειάρχη κ.Χρήστου Μέτιου.
Σταύρος Μωρ.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σύσσωμοι οι δημοσιογράφοι χθες στην κοινή συνέντευξη Καλιαμπάκα (ΣΥΡΙΖΑ), Τσολακίδη (ΚΙΝΑΛ) και Μπιρόλ (Ν.Δ;) στο Φοίλιστρον…

«Kurier»: Ευθύνες στην Ε.Ε. για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

«Πάνω από 2.000 πρόσφυγες προσπάθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας μετά από την κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Αποκρούστηκαν ωστόσο από αστυνομικές δυνάμεις, γράφει η αυστριακή εφημερίδα Kurier σε άρθρο με τίτλο «70.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα».

Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι «περισσότεροι από 70.000 μετανάστες βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ επιρρίπτει στην Ε.Ε. ότι αδιαφορεί και δεν τους στηρίζει. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επικρίνει και την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν βοηθά εν τέλει ούτε τους μετανάστες στην Ελλάδα, ούτε εκείνους στην Τουρκία. Στα ελληνικά κέντρα υποδοχής μεταναστών “οι συνθήκες είναι άθλιες” με τους μετανάστες να “ζουν μεταξύ σκουπιδιών, αρουραίων και κατσαρίδων”, σημειώνεται.

Ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα αποδίδει την κύρια ευθύνη στην Ε.Ε κάνοντας λόγο για «σχέδιο διατήρησης των κακών συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς με σκοπό την αποτροπή νέου κύματος προσφύγων».

ΟΑΕΔ: Νωρίτερα πληρώνεται το επίδομα ανεργίας και το δώρο Πάσχα

Aπό την 18.04.2019, ημέρα Πέμπτη, θα αρχίσει να πιστώνεται το Δώρο Πάσχα 2019 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιδοτούμενων ανέργων και των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Tην ίδια ημέρα θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά θα καταβάλονταν από 18.04.2019 μέχρι και 05.05.2019.

Επισημαίνεται πως ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτουμένων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρονίως ανέργων στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί, εξακολουθεί να ισχύει.

ΚΕΔΕ: Να παραταθούν τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Την παράταση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας έως τον Οκτώβριο του 2019 ζητά το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ και στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων Γενικών Καθηκόντων στα σχολεία, για μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους. Η εισήγηση έγινε από τον Προέδρο της Ένωσης Γ. Πατούλη.

Με δεδομένο ότι τα προγράμματα έχουν χρονικό ορίζοντα λήξης τον ερχόμενο Ιούνιο, η ΚΕΔΕ δέχθηκε πληθώρα αιτημάτων από Δήμους της χώρας για την παράταση τους, προκειμένου να συμπεριληφθεί ολόκληρη η καλοκαιρινή περίοδος, όπου οι ανάγκες σε προσωπικό στους Δήμους είναι αυξημένες.

Παράλληλα το δ.σ της ΚΕΔΕ επικαιροποίησε τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Στο πλαίσιο της πάγιας θέσης της ΚΕΔΕ για την απαραίτητη στελέχωση των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης με μόνιμο προσωπικό, το δ.σ στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων Δ.Ε. Γενικών Καθηκόντων στα σχολεία για την μοριοδότηση της προυπηρεσίας τους, με την προϋπόθεση να προβλέπεται η κάλυψη των αντίστοιχων δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι: Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Σε δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Τετάρτη 10/4 σε Βόρειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συνολικά έξι τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 και δύο CN-235) προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Οι παραβιάσεις έγιναν τη στιγμή που με νομοσχέδιο η Γερουσία του Αμερικανικού Κογκρέσου για την Ανατολική Μεσόγειο ζητά λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξιχνίαση κλοπής 115 κυψελών μαζί με τον πληθυσμό μελισσών στο νομό Ροδόπης

Εξιχνιάστηκε ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών και Αστυνομικού Σταθμού Ξυλαγανής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, κλοπή 115 κυψελών μαζί με τον πληθυσμό μελισσών, η οποία διαπράχθηκε το χρονικό διάστημα 6/21-3-2019, στο νομό Ροδόπης.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 39χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ζωοκλοπής.

Ειδικότερα, από τις αστυνομικές έρευνες προέκυψε ότι ο 39χρονος, το παραπάνω χρονικό διάστημα, αφαίρεσε από αγροτική περιοχή της Πελαγίας Ροδόπης, 115 κυψέλες μαζί με τον πληθυσμό μελισσών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, βρέθηκαν σε δασική περιοχή της Ροδόπης 100 από τις αφαιρεθείσες κυψέλες χωρίς τον πληθυσμό μελισσών, ενώ σε δασική περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης, βρέθηκαν 91 κυψέλες, στο εσωτερικό των οποίων ο δράστης είχε τοποθετήσει τα πλαίσια με τους πληθυσμούς μελισσών από τις κυψέλες που είχε αφαιρέσει.

Οι παραπάνω κυψέλες και τα πλαίσια με τους πληθυσμούς μελισσών  αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτριά τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Καλλίστης Ροδόπης.

ΑΙΝΙΓΜΑ
Δυο γυναίκες από τις οποίες η μία θα είναι μειονοτική, κατεβάζει υποψήφιες ο ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Ξάνθης. Αληθεύει όμως ότι τη μειονοτική υποψήφια θα επιλέξει για το ψηφοδέλτιο ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και θα είναι μάλλον από το χώρο της εκπαίδευσης;

Δήλωση του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής για την ίδρυση 4ης Νομικής

Την πικρία του εκφράζει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων μέσω γραπτής τοποθέτησης για τη στάση που κράτησε ο υπουργός Παιδείας στο θέμα ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής.

«Ως Ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας θα ήθελα να εκφράσω προς το Υπουργείο Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων την βαθιά μου πικρία για την αγνόηση των επιχειρημάτων της επιστημονικής κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και του συνόλου των φορέων και των κατοίκων της Θράκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης της 4ης Νομικής Σχολής, η οποία είναι πλέον γεγονός συντελεσμένο» τονίζει ο Σεβασμιώτατος εξηγώντας: «πικρία, για το “έθος” στο διάλογο να πρωταγωνιστούν “ώτα μη ακουόντων”, αλλά και να αγνοείται ο κορυφαίος ιστορικά, ρόλος των γραμμάτων σε κάθε μεθοριακή επικράτεια».

«Η δε πιθανή φράση “νίπτω τας χείρας μου” – αποποίηση ευθυνών για κάθε επόμενο, μελλοντικό αποτέλεσμα – ποτέ δεν ήταν λυτρωτική ούτε όταν λέχθηκε ούτε μετέπειτα….» υπογραμμίζει κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Πρώτη ήρθε και στις σπουδαστικές εκλογές στα ΤΕΙ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Την πρωτιά στις σπουδαστικές εκλογές, στις οποίες η συμμετοχή κατέγραψε μικρή άνοδο, κατέκτησε η σπουδαστική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα ΤΕΙ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Σύγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στα ΤΕΙ, η ΔΑΠ ήρθε πρώτη με 62,58% (στοιχεία ΔΑΠ, 43,85% με στοιχεία ΠΚΣ), με δεύτερη την ΠΑΣΠ με 15,43% (στοιχεία ΔΑΠ, 26,48% με στοιχεία ΠΚΣ) και τρίτη η ΠΚΣ με 12,64% (στοιχεία ΔΑΠ, 20,89% με στοιχεία ΠΚΣ).

Ακολουθούν ΜΠΛΟΚΟ με 0,35% (στοιχεία ΔΑΠ, 1,53% με στοιχεία ΠΚΣ)  και ΕΑΑΚ με 0, 62% (στοιχεία ΔΑΠ, 1,13% με στοιχεία ΠΚΣ).

Γρίπη: Ακόμη πέντε θάνατοι από τον ιό – Στα 135 συνολικά τα θύματα

Άλλοι πέντε άνθρωποι κατέληξαν λόγω επιπλοκών από τη γρίπη στη χώρα μας κατά το διάστημα 1-7 Απριλίου 2019, σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Παρότι η εποχική γρίπη βρίσκεται σε αποδρομή τις τελευταίες έξι εβδομάδες, συνεχίζουν να καταγράφονται σοβαρά κρούσματα καθώς και θανατηφόρα. Ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης ανέρχεται πλέον σε 135.