ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΗ ΞΑΝΘΗΣ – ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΦΑΝ ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ ΚΑΤΑ ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Σκληρή επίθεση τόσο κατά του Δασαρχείου Ξάνθης όσο και κατά του Υφυπουργού Οικονομικών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ξάνθης εξαπέλυσε ο πολιτευτής της Ν.Δ. και Περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης  Ιρφάν Χατζηγκενέ για το θέμα της ξυλείας των κατοίκων της Ορεινής περιοχής.

Σύμφωνα με τον κύριο Χατζηγκενέ, «το Δασαρχείο Ξάνθης αδρανεί, ο Υφυπουργός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αδιαφορούν και η ποσότητα ξυλείας που δίνεται στους κατοίκους της μειονότητας είναι λίγη για τον παγωμένο χειμώνα στην Ορεινή Περιοχή του Εχίνου τονίζοντας τα παρακάτω:

Με τον βαρύ χειμώνα να βρίσκεται στο κατώφλι μας πια, άνθρωποι αγωνιούν, για το πώς θα ζεστάνουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους, περιμένοντας χείρα βοηθείας από το κράτος και την τοπική κοινωνία. Μέσα σε αυτούς είναι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής της Ξάνθης –συνταξιούχοι ΟΓΑ-, οι οποίοι γίνονται θεατές σε ένα έργο κωμικοτραγικό.

Αναμένοντας την προμήθεια ξυλείας που τους αναλογεί -οι κάτοικοι-, κατόπιν επίσκεψης τεσσάρων υπαλλήλων  του Δασαρχείου στην ορεινή περιοχή στις 23 Οκτωβρίου 2018, μαθαίνουν πως τα χωρικά πλέον έχουν μειωθεί από 6 σε 4. Σαν να μην έφτανε αυτό, πληροφορούνται πως θα πρέπει να μεταβούν οι ίδιοι στο σημείο συγκομιδής της ξυλείας, το οποίο απέχει συγκεκριμένα 10 χιλιόμετρα από τις Σάτρες! Για παράδειγμα αν κανείς βρίσκεται στην Κοτύλη, θα πρέπει να μεταβεί από την περιοχή των Σατρών 10 χιλιόμετρα επιπλέον, για να παραλάβει την μικρή ποσότητα ξύλου που δικαιούται! Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους των υπολοίπων περιοχών.  Για κάποιο λόγο που μόνο οι ιθύνοντες κατανοούν, -αφού για εμάς είναι άκρως παράλογος- θα πρέπει ο καθένας να μεταβεί σε σημείο συγκομιδής μακριά από τον τόπο του. Ας έχουμε κατά νου, πως συν τοις άλλοις, ένα μέρος των χρημάτων για τα ξύλα καταβάλλεται από τους κατοίκους.

Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των κατοίκων αρνείται να παραλάβει την ξυλεία, αφού είναι αδύνατο γι’ αυτούς να κάνουν ένα ολόκληρο ταξίδι για αυτόν τον σκοπό. Είναι λοιπόν αυτό το πλάνο του Δασαρχείου επιτυχές;

Επίσης, στο χωριό του Κενταύρου στο οποίο έχουν δικαίωμα στην ξυλεία 180 άνθρωποι, τα ξύλα «μοιράστηκαν» σε 90 μόνο κατοίκους! Με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις επιλέχθηκαν αυτοί οι 90; Η «μοιρασιά» έγινε αξιοκρατικά ή επωφελήθηκαν άνθρωποι με τους οποίους το Δασαρχείο έχει «στενότερες» σχέσεις και επαφές. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος.

Ερωτώ τον κύριο Μήλιο –Δασάρχη Ξάνθης- τα εξής: Εσείς όπως και εγώ κατοικείτε στην πόλη της Ξάνθης, κοντά στο κέντρο και στις ανέσεις που αυτό προσφέρει. Άραγε τοποθετείτε τον εαυτό σας έστω για μια στιγμή, στη θέση ενός ανθρώπου μεγάλου σε ηλικία, που ζει τόσο μακριά από όλες αυτές τις ανέσεις και θα πρέπει να διανύσει αποστάσεις και κακοτράχαλους δρόμους για να τις αποκτήσει; Κι ας το θέσω σε μια άλλη βάση πιο προσωπική. Στη θέση αυτών των συνταξιούχων θα μπορούσαν να είναι οι γονείς μας. Άραγε ακόμη και τότε θα επιμένατε σε αυτό το πλάνο ή θα κάνατε ό,τι περνάει από το χέρι σας, για να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα και ταχύτερα; Κάποτε τουλάχιστον επιτρεπόταν η συγκομιδή πεσμένων, ξερών γαύρων και δρυών. Αυτό θα ήταν μια επιπρόσθετη βοήθεια, που όμως πλέον δεν υφίσταται. Θα ήθελα να μάθω τις σκέψεις σας περί αυτού. Ακόμη, θεωρείτε δίκαιο το «διαμοιρασμό» της ξυλείας; Ήταν διαφανής η διαδικασία;

Βέβαια το θέμα αυτό δεν περιορίζεται στα όρια του Δασαρχείου και μόνο. Υποσχέσεις για βοήθεια σχετικά με τα παραπάνω αλλά και πολλά περισσότερα, δόθηκαν από τον κύριο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τον υπουργό των 27.000 ψήφων, των 27.000 μειονοτικών φωνών, που του ανέθεσαν τη στήριξη και την υπεράσπισή τους. Κύριε Χουσεΐν Ζεϊμπέκ τί σκοπεύετε να πράξετε για την άμεση εξυπηρέτηση της μειονότητας της ορεινής περιοχής της Ξάνθης σχετικά με αυτό το ζήτημα (το οποίο θέλω να πιστεύω πως το θεωρείται κι εσείς όπως κι εγώ μείζονος σημασίας); Θεωρείται πως είστε κοντά στους πολίτες και πραγματικά ακούτε τα αιτήματά τους; Σας ενημερώνω πως και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ όπως και του ΟΓΑ αιτούνται με τη σειρά τους ένα αντίστοιχο βοήθημα καθώς βρίσκονται στην ίδια ακριβώς μοίρα. Ένα βοήθημα όμως, που θα δίδεται «στο χέρι» και δε θα σε αναγκάζουν να το αρνηθείς, όντας ανίκανος να ξεπεράσεις τα εμπόδια, που σου βάζουν για να το αποκτήσεις!  Οι κάτοικοι ωρύονται για τις διακρίσεις που γίνονται ανά περιοχή. Ωρύονται που για τους κατοίκους της Σταυρούπολης για παράδειγμα ισχύουν άλλοι κανόνες σχετικά με τη συγκομιδή της ξυλείας.

Απαιτούμε άμεση ανταπόκριση από εσάς αλλά και τον κύριο Μήλιο ώστε να καταλήξουμε σύντομα στην πιο συμφέρουσα λύση για τους συμπολίτες μας.

                                        ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ ΙΡΦΑΝ

                                              ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

                       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ

                         ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ

                 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ- ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΤΩΝ
ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΗΣ 

Ερώτηση για το ίδιο θέμα ωστόσο κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής αναφέροντας τα παρακάτω:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών

Θέμα: Προβλήματα στην κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα των κατοίκων του Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης.

Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι λαϊκές οικογένειες του αποκλειστικά ορεινού Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης, αφού εξαιτίας των δραματικών περικοπών στην χρηματοδότηση του Δασαρχείου Ξάνθης δεν μπορούν να προμηθευτούν όλοι οι αιτούντες την απαραίτητη ποσότητα καυσόξυλων με περιορισμένο τίμημα για την θέρμανση τους.

Το πρόβλημα, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, φέτος εμφανίζεται ακόμη πιο οξυμένο. Ο περσινός προϋπολογισμός, μαζί με τη δεύτερη έκτακτη καταβολή έφτασε για να καλύψει τις ανάγκες περίπου του 70-80% των δικαιούχων, που είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, μακροχρόνια άνεργοι και οικογένειες στρατευμένων. Αυτό συμβαίνει, όταν τα δάση της περιοχής υλοτομούνται και παράγουν κάθε χρόνο προϊόντα (καυσόξυλα) πολύ περισσότερα από αυτά που απαιτούνται για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά διατίθενται στους κατοίκους και σε άλλες πόλεις μέσω των εμπόρων σε υψηλές τιμές.

Τη φετινή χρονιά δόθηκαν λιγότερα χρήματα από το αρμόδιο Υπουργείο για υλοτόμηση με αποτέλεσμα να προκύψει περιορισμένη ποσότητα ξύλων και κατά συνέπεια να κατανέμονται μόλις 4 χωρικά στους κατοίκους του Δήμου Μύκης, ποσότητα που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι την περσινή χρονιά δίνονταν 5 χωρικά τα οποία δεν επαρκούσαν, ενώ την περίοδο πριν από την καπιταλιστική οικονομική κρίση χορηγούνταν τριπλάσια ποσότητα.  Ακόμη ενώ ζητήθηκαν επιπλέον 90.000 ευρώ από το δασαρχείο Ξάνθης, δόθηκαν μόλις 45.000 ευρώ συνολικά για Δασαρχείο Ξάνθης και Σταυρούπολης.

Επιπλέον πρόβλημα όμως αποτελεί και το γεγονός ότι εξαιτίας αυτής της περιορισμένης διαθεσιμότητας, στο χωριό Γλαύκη προμηθεύτηκαν καυσόξυλα μόλις οι 90 από τους 180 δικαιούχους.

Η περιοχή του Δήμου Μύκης είναι μια περιοχή όπου ο χειμώνας διαρκεί περίπου 5 με 6 μήνες, ενώ οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές, φτάνοντας μέχρι και τους – 15°C.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτικών που δημιούργησαν την ενεργειακή φτώχεια την οποία βιώνουν με μεγάλη ένταση την περίοδο του χειμώνα, τα λαϊκά νοικοκυριά ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, όπου λόγω των σταθερά χαμηλών θερμοκρασιών η εξασφάλιση της θέρμανσης είναι βασικό ζήτημα για την επιβίωση τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να διαθέσει αυξημένες πιστώσεις στο Δασαρχείο Ξάνθης ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα καυσόξυλα, για να καλυφτούν οι ατομικές ανάγκες όλων των κατοίκων του Δήμου Μύκης.

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής