Φοβερή επιτυχία σημείωσε η 13η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Γιορτή Μανιταρόφιλων ΑΜΘ στους Τοξότες Ξάνθης!

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στις 27 & 28 Οκτωβρίου 2018 στους Τοξότες του Δήμου Τοπείρου του νομού Ξάνθης η 13η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Γιορτή Μανιταρόφιλων, που διοργάνωσαν οι Μανιταρόφιλοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπό την αιγίδα του Δήμου Τοπείρου.

Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους φίλους των μανιταριών να ανταλλάξουν απόψεις και να συλλέξουν μανιτάρια στο αρχαίο παραποτάμιο δάσος του ποταμού Νέστου. Πάνω από 120 μανιταρόφιλοι από Αθήνα, Λέσβο, Γρεβενά, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, καθώς και επισκέπτες από τη Βουλγαρία, συναντήθηκαν για να μοιραστούν τις γνώσεις τους πάνω στη συλλογή και την ταυτοποίηση των άγριων μανιταριών.

Η συγκομιδή μανιταριών, παρά την μεγάλη ξηρασία, ήταν ικανοποιητική και περιλάμβανε πάνω από 60 διαφορετικά είδη. Σημειωτέον ότι στο νομό μας έχουν γίνει 10 νέες πανελλήνιες καταγραφές ειδών! Ακόμη, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιτόπου κυνήγι άγριας τρούφας από το μέλος του συλλόγου μας Παύλο Αηδονόπουλο και το εκπαιδευμένο σκυλί του, κάτι που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους συμμετασχόντες. Η έκθεση των συλλεγέντων μανιταριών και τρουφών έγινε στην πλατεία του χωριού και απέσπασε τον θαυμασμό των επισκεπτών. Ακολούθησε ενημερωτικό σεμινάριο με προβολή διαφανειών. Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Μανιταρόφιλων Νίκος Ιακωβίδης μίλησε για την μανιταροφιλία και τους μανιταροσυλλέκτες στην Ελλάδα και ακολούθησε ο κορυφαίος μυκητογνώστης και συγγραφέας Άγγελος Παπαδημητρίου, που παρουσίασε τα επικίνδυνα και τα φαγώσιμα μανιτάρια της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου παρέμεινε μέχρι τέλους αμείωτο.

Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν μανιταρόσουπα και μανιταρογεύματα του Φώτη Παρασκευαϊδη από τα Γρεβενά και φασολάδα με μανιτάρια από τον μάγειρα και τραγουδιστή Ηλία Μαρολιό.

Το βράδυ του Σαββάτου χόρεψε το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Τοξοτών, ενώ ακολούθησε το χορευτικό του Ποντιακού Συλλόγου Νομού Ξάνθης με τον Πέτρο Πετρόπουλο. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες.

Τα σχόλια που ακούστηκαν στο τέλος από τους επισκέπτες για την εκδήλωσή μας ήταν ιδιαίτερα εγκωμιαστικά!

Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Τοπείρου, το 4ο Σώμα Στρατού, το Εμπορικό Επιμελητήριο Ξάνθης, τον Ποντιακό σύλλογο Νομού Ξάνθης, τον Πολιτιστικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Τοξοτών, τον Φώτη Παρασκευαϊδη για τα μανιταρογεύματα, την Νίκη και την Έλενα Χοτζούδη για το παιδικό πρόγραμμα, καθώς και όλους τους χορηγούς από τον Νομό Ξάνθης που μας στήριξαν.