Δράση για την πρόσβαση των αναπήρων στους απροσπέλαστους δρόμους και τα πεζοδρόμια από την δημοτική παράταξη του Γιώργου Χατζηθεοδώρου ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ» και του υποψηφίου Δημάρχου Ξάνθης Γιώργου Χατζηθεοδώρου πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου πορεία-δράση από το Γ’ Δημοτικό σχολείο στην οδό 28ης Οκτωβρίου με αφετηρία  την Κεντρική πλατεία προκειμένου να αναδειχτεί για μια ακόμη φορά το πρόβλημα με τους απροσπέλαστους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης και τους αναπήρους.

Μιλώντας στο ΝΕΧΤ tv και στον Σταύρο Μωραϊτη ο υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης τόνισε ότι «οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι μια ευκαιρία οι πολίτες να πάρουν την πόλη στα χέρια τους….Διαπιστώσαμε στη σημερινή δράση μα με το Κίνημα αναπήρων για μια ακόμη φορά μέσα στη πόλη,  ανύπαρκτα πεζοδρόμια και τραπεζοκαθίσματα ακόμη κι επάνω στις κίτρινες γραμμές. Αυτό θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Αυτή η σκοτεινιά στην οποία βρίσκεται η πόλη τα τελευταία 15 χρόνια θα πρέπει να σταματήσει!»

Μάλιστα εθελοντές του συνδυασμού και μέλη του Κινήματος Αναπήρων  μαζί με τους υποψηφίους του συνδυασμού μοίρασαν στους διερχόμενους πολίτες την παρακάτω επιστολή:

ΞΑΝΘΗ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ

Η δράση μας σήμερα για την ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ στη πόλη επιχειρεί να αναδείξει ένα μεγάλο πρόβλημα, συνήθως αόρατο στους πολλούς.

Επιχειρούμε να φέρουμε στο φως την έλλειψη πρόβλεψης για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που να επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους ανθρώπους με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Να μπορούν, δηλαδή, αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, τις υπηρεσίες και τα αγαθά που διατίθενται στην πόλη μας, ασκώντας το δικαίωμα τους για αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι εμποδιζόμενοι άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε εκεί όπου θέλουν, που δεν έχουν τη δυνατότητα της φυσικής πρόσβασης στο δημόσιο χώρο δυσκολεύονται να συμμετέχουν στη κοινωνική ζωή και αποκλείονται.

Βρίσκονται σε μια παράλληλη τροχιά μέσα στην κοινωνία. Ο λόγος των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων γενικότερα αναδεικνύεται ως φωνή και λόγος δικαιωμάτων που μας αφορούν όλους, γιατί είναι δικαιώματα που αναδεικνύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις βασικές ανθρώπινες αξίες.

Με τη δράση μας επιδιώκουμε να δείξουμε το πρόβλημα της πρόσβασης στην πόλη μας για τους ανθρώπους με αναπηρία, τους εν δυνάμει ανάπηρους, τους ηλικιωμένους, τις εγκύους, τους γονείς με καροτσάκια.

Παράλληλα είμαστε εδώ για να οραματιστούμε έναν δήμο με καθολικό σχεδιασμό για όλους τους πολίτες του.

Να φτιάξουμε μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Γιώργος Χατζηθεοδώρου

Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης