ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Γρηγορείτε! 650.000 Έλληνες αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις!

Σκληρή ανταπάντηση του πρώην Υπουργού και Προέδρου του ΣΑΣΟΕΕ  στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη

Σε σκληρή κόντρα μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και του πρώην Υπουργού Αλέξανδρου Κοντού και Προέδρου του ΣΑΣΟΕΕ, εξελίσσεται η έγγραφη διαμαρτυρία του ΣΑΣΟΕΕ για τον κίνδυνο να χαθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών.

Ιδού η άμεση απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που κοινοποιήθηκε και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. :

ΠΡΟΣ: Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

ΥΠΟΨΗ: Προέδρου κου Α. Κοντού

ΚΟΙΝ:

Πρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Α. Τσίπρα

Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη

Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρόεδρο ΚΙΝΑΛ, κα. Φώφη Γεννηματά

Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αθανάσιο Καπρέλη

Θέμα: Έγγραφη Διαμαρτυρία για τον κίνδυνο να χαθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών

Αγαπητέ κε Πρόεδρε,

Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη η έναρξη του συστήματος υποβολής  Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης οφείλεται στο γεγονός ότι η σύμβαση με τον τεχνικό σύμβουλο του έργου είχε λήξει και έπρεπε να διενεργηθεί νέος διαγωνισμός ανάδειξης τεχνικού συμβούλου. Μόλις σήμερα λάβαμε την απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή της σύμβασης για την απαιτούμενη Τεχνική Υποστήριξη του σημαντικού αυτού Έργου.

Έπειτα από αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ

ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣΟΕΕ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Κοινοποίηση: 1. Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αθανάσιο Καπρέλη

Πρόεδρο κυβερνήσεως, κ. Αλέξη Τσίπρα

Αντιπρόεδρο κυβερνήσεως, κ. Γιάννη Δραγασάκη

Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρόεδρο ΚΙΝΑΛ, κα Φώφη Γεννηματά

Θέμα: Απαντητική επιστολή στον ΥΠΑΑΤ για θέμα των επιδοτήσεων των αγροτών

Κύριε Υπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στην επιστολή που σας έστειλα εκφράζοντας την αγωνία του ΣΑΣΟΕΕ για τις επιδοτήσεις των αγροτών τη φετινή χρονιά.

Χαίρομαι γιατί η σύντομη απάντησή σας επιτρέπει αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην έναρξη της συλλογής των δηλώσεων, καθώς μας διαβεβαιώνετε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος υπογραφής σύμβασης τεχνικού συμβούλου.

Επιτρέψτε μου όμως κ. Υπουργέ να παρατηρήσω ότι, η αιτιολόγηση της καθυστέρησης από την πλευρά σας σε τίποτα δεν αποσείει την ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου για την τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη του ΟΣΔΕ.

Η αναγκαιότητα διενέργειας διαγωνισμού για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου ήταν γνωστή, καθώς η σύμβαση έληγε στο τέλος του 2018, όμως υπήρξε κωλυσιεργία μηνών, παρά τις παραινέσεις όσων έχουν γνώση και εμπειρία στο θέμα αυτό.

Πέρα όμως από τα όποια τεχνικά προβλήματα, όπως αυτό της έλλειψης τεχνικού συμβούλου, οφείλω να σας επισημάνω ότι αγνοείτε συστηματικά το δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμοφωθεί για το έργο, από τη συντεχνία του «δεν πληρώνω».

Η συντεχνία αυτή, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια, παραβιάζει με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο κάθε νομιμότητα και προαναγγέλει το μπλοκάρισμα του έργου και την διάλυση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων.

Κύριε Υπουργέ,

Την ερχόμενη Δευτέρα θα απομένουν 26 εργάσιμες ημέρες έως τη 15η Μαΐου που λήγει η περίοδος συλλογής.

Οι συνεταιρισμοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και τον κίνδυνο απώλειας των επιδοτήσεων για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες της χώρας μας.

Ούτε η θεσμική μου θέση ως προέδρου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας ούτε η διαδρομή μου στο χώρο, μου επιτρέπουν να σιωπώ.

Με κάθε καλή διάθεση και την εμπειρία μου στο χώρο, σας προτρέπω να παρέμβετε άμεσα και αποτελεσματικά, καθώς είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε ότι, η πληρωμή των επιδοτήσεων των αγροτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για κάθε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με τιμή,

Αλέξανδρος Κοντός

Πρόεδρος Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΣΟΕΕ-Αλέξανδρος Κοντός: Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών!

Υπενθυμίζουμε την πρώτη επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την υπογραφή του Αλέξανδρου Κοντού που έστειλε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) την περασμένη 5 Απριλίου, κρούοντας τον κίνδυνο να  χαθούν οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών. Αναλυτικότερα:

Κύριε Υπουργέ,

Μπήκε για τα καλά και ο Απρίλιος και ακόμη να ξεκινήσει η συλλογή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους 650.000 παραγωγούς της χώρας. Αυτή η τεράστια καθυστέρηση από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πραγματικά ακατανόητη για τους παραγωγούς αλλά και για τα σχεδόν 500 ΚΥΔ τα οποία είναι πλέον πιστοποιημένα σε όλη τη χώρα.

Είναι ακατανόητο γιατί ένα σύστημα υποβολής δηλώσεων, το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά τα τελευταία έτη με τις δηλώσεις να συλλέγονται εγκαίρως και τους παραγωγούς να πληρώνονται τις επιδοτήσεις τους σε ποσοστά που αγγίζουν το 100%, τίθεται σε κίνδυνο με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Τι άλλαξε από πέρυσι όπου η συλλογή των δηλώσεων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα;

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με το Πάσχα στο τέλος του Απριλίου με ποια λογική αναμένει το ΥΠΑΑΤ ότι οι δηλώσεις μπορούν να μαζευτούν σε διάστημα ενός μήνα; Γιατί βέβαια παραμένει η 15η Μαΐου ως καταληκτική ημερομηνία και η μηνιαία παράταση των προηγουμένων ετών δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη, αφού κανένα κράτος δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα φέτος.

Παρακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με υπομονή μία «χούφτα» ΚΥΔ (12 τον αριθμό) που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, να μην ακολουθούν την προσπάθεια που γίνεται από όλους μας για την αναβάθμιση του ΟΣΔΕ με νομιμότητα και σεβασμό στους παραγωγούς.

Κατά συνέπεια κ. Υπουργέ οφείλετε να αντιμετωπίσετε με αποφασιστικότητα αυτά τα φαινόμενα. Προφανώς όμως η μετριοπαθής σας στάση ερμηνεύεται ως αδυναμία, με αποτέλεσμα να επιχειρείται να τεθούν ως όμηροι οι εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγοί που υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ.

Η υποβολή των δηλώσεων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τις επιδοτήσεις των παραγωγών. Απαιτείται λοιπόν από τη δική σας πλευρά να εξασφαλίσετε συνθήκες σταθερότητας και ίσης μεταχείρισης απέναντι σε όλους τους πιστοποιημένους φορείς, δίνοντας σαφές μήνυμα προς όλους ότι η τήρηση της νομιμότητας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Από την πλευρά μας, έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε όχι μόνο την υπόστασή μας ως Συνεταιριστικές Οργανώσεις αλλά και τους παραγωγούς που εκπροσωπούμε και υπηρετούμε, και διαβεβαιώνουμε ότι θα προβούμε άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να μας εμπαίζει.

Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις: «Ως εδώ και μη παρέκει».

Με τιμή,

Αλέξανδρος Κοντός

Πρόεδρος Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.