Σύλληψη και στον Έβρο για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού – Ράβδοι 600.000 € «πιάστηκαν» στους Κήπους

Gold bars

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το κύκλωμα διακίνησης χρυσού, η οποία γινόταν με λεωφορεία μέσω του Νομού Έβρου.

Τα τουριστικά λεωφορεία αναχωρούσαν μέρα παρά μέρα με προορισμό την Τουρκία, μέσω Αλεξανδρούπολης και Έβρου. Οι ράβδοι χρυσού μεταφέρονταν ως ασυνόδευτα δέματα ή μέσα σε αποσκευές «επιβατών».

Η επιχείρηση στο Τελωνείο Κήπων έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης 27 Νοεμβρίου από άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εγκλήματος σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν και αστυνομικοί από την Αθήνα οι οποίοι παρακολουθούσαν τη δράση του κυκλώματος τους τελευταίους 6 μήνες.

Σε επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Κωνσταντινούπολη, υπήρξε αυτόφωρη σύλληψη ενός Τούρκου εργαζόμενου στο λεωφορείο με 17 ράβδους χρυσού βάρους 25 κιλών, εκτιμώμενης αξίας 600.000 € και 12.000 € μετρητά.

Οι διαφυγόντες δασμοί από το κάθε φορτίο αξίας 500.000 € που μεταφερόταν μέρα παρά μέρα υπολογίζονται σε 150.000 €.

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά την εμπλοκή 2 ταξιδιωτικών πρακτόρων από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και ενός ψαρά.

Πρωταγωνιστής του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού ήταν γνωστός τηλε-ενεχυροδανειστής, ενώ τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνέλεγαν ενέχυρα χρυσού, κοσμήματα και χρυσαφικά, που προέρχονταν κυρίως από παράνομες δραστηριότητες ομάδων ληστών και διαρρηκτών σπιτιών και κοσμηματοπωλείων, τα έλιωναν, τα μετέτρεπαν σε ράβδους χρυσού διοχετεύοντας τα στο εξωτερικό μέσω Τουρκίας, σε Γερμανία και Κεντρική Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 63 συλλήψεις Ελλήνων και αλλοδαπών, ανάμεσα στις οποίες και ενός αστυνομικού και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες σε οικίες, καταστήματα, αποθήκες και αυτοσχέδια χυτήρια, ενώ πάνω από 20 άτομα αναζητούνται.