Στέλιος Μωραϊτης: Θετική κίνηση του Υπουργείου Πολιτισμού η σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τα Πνευματικά Δικαιώματα

Η σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική κίνηση του Υπουργείου Πολιτισμού για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, αναφέρει σε επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και Συντονιστής της Κ.Ε.Ε. περί πνευματικών δικαιωμάτων, Στέλιος Μωραϊτης προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη. «Ευελπιστούμε ότι η Επιτροπή θα συμβάλλει στην λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο τους δημιουργούς όσο και τους χρήστες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης. Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

ΠΡΟΣ:

Την Υπουργό Πολιτισμού

& Αθλητισμού

κα. Λίνα Μενδώνη

Κοινοποίηση:

  • Τον Πρόεδρο ΚΕΕ

κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο

  • Προέδρους Επιμελητηρίων της χώρας
  • ΜΜΕ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Η σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική κίνηση του Υπουργείου Πολιτισμού να δει με σοβαρότητα, επιτέλους, το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας τα οποία έχουν υποφέρει τον τελευταίο καιρό από την πολυδιάσπαση και την πανσπερμία φωτογραφικών διατάξεων. Πολλές από αυτές τις διατάξεις τέθηκαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα και συγκεκριμένα πρόσωπα. Υπάρχει παντελής έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας.

Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Πρόεδρο της Επιτροπής και στα μέλη της. Η κα. Σταματούδη ήταν εκείνη που διαλεύκανε το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ. Ευελπιστούμε ότι η Επιτροπή θα συμβάλλει στην λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο τους δημιουργούς όσο και τους χρήστες.

Πράγματι, η πρωτοβουλία σας αυτή ενοχλεί τους ολίγους από τις χιλιάδες δημιουργούς που θεωρούν ότι θίγονται τα προσωπικά τους συμφέροντα. Αυτοί οι ολίγοι είναι οι ίδιοι που ήταν οι στενοί συνεργάτες της οικογένειας Ξανθόπουλου της ΑΕΠΙ και θεωρούν ότι η πρωτοβουλία σας αυτή θα δώσει τέλος στο «ενάρετο» έργο τους, θα αποκαλύψει τη συνυπευθυνότητα που είχαν στα «εγκλήματα» της ΑΕΠΙ. Φοβούνται τη λογοδοσία, την διαφάνεια γιατί θα αποκαλυφθούν τα πρόσωπα που ελάμβαναν πολλές χιλιάδες ως προκαταβολή από την ΑΕΠΙ εις βάρος χιλιάδων δημιουργών και χρηστών. Με αδιαφάνεια μοιράζονταν την μερίδα του λέοντος από τα χρήματα που εισπράττονταν στα ταμεία της ΑΕΠΙ, με συνέπεια οι ανυποψίαστοι χιλιάδες δημιουργοί να λαμβάνουν ψιχία ή τίποτα και να ζουν ως πένητες. Η απάντηση δε της ΑΕΠΙ για τις πενιχρές διανομές στους χιλιάδες δικαιούχους ήταν οι ψευδής δήλωση ότι δεν πλήρωναν οι χρήστες.

Κυρία Υπουργέ

Εκπροσωπώντας σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας μας, είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να καταθέσουμε την άποψη μας και τις θέσεις μας σε ένα πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης με τους χιλιάδες δικαιούχους πνευματικούς δημιουργούς προκειμένου να συμβάλλουμε, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, ώστε να ηρεμήσει επιτέλους ο χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων και να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι χιλιάδες δικαιούχοι που παράγουν πολιτισμό στην πατρίδα μας και όχι οι ολίγοι που επιχειρούν να συνεχίσουν να καταδυναστεύουν χρήστες και δικαιούχους.

Κυρία Υπουργέ,

Η Επιτροπή περί πνευματικών δικαιωμάτων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ) είμαστε στη διάθεσή σας. Έχουμε ήδη στείλει με την ανάληψη των καθηκόντων σας το υπ. αριθμ. Αρ.Πρωτ.Φ.: 971.1/1804/12.07.2019 έγγραφο, προκειμένου να σας ενημερώσουμε δια ζώσης για τις θέσεις και προτάσεις της ΚΕΕ.

Με εκτίμηση,

Στυλιανός Μωραΐτης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης

Συντονιστής της Κ.Ε.Ε. περί πνευματικών δικαιωμάτων