ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ …ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΟ ΤΗΝ…ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗ ΞΑΝΘΗΣ κ.ΜΕΤΕ

Σε πορεία στο κέντρο της Ξάνθης προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας μαθητές και γονείς του ιδιωτικού Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης.

Μια καθοδηγούμενη δυστυχώς πορεία μαθητών, γονέων, μειονοτικών βουλευτών, αυτοδιοικητικών κλπ για το μειονοτικό σχολείο, υπό την…ηγεσία όμως του «Ψευτομουφτή» Ξάνθης κ.Μετέ αλλά και του Προέδρου του  Τουρκικού Κόμματος DEB.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν στη λειτουργία του σχολείου με βάρδιες ενώ ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα μαθήματά τους μέχρι και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα:

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως “όχι μπάρες στα σχολεία” και κρατώντας πανό κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεκινώντας από το σχολείο και καταλήγοντας στο Διοικητήριο όπου επέδωσαν μάλιστα και ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Νίκο Ευφραιμίδη που σε δηλώσεις του στο NEXT TV εξέφρασε την απορία του πως μέσα σε μια…εβδομάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ – που φάνηκε να υποκινεί το θέμα – έρχεται για δεύτερη φορά στο γραφείο του, όταν ήδη τον ενημέρωσε ότι ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος βρίσκεται στην Αθήνα και κινείται για την εξεύρεση λύσης κα και ανεύρεσης στέγης. Άλλωστε το συγκεκριμένο θέμα κρατάει χρόνια.

Από την πλευρά τους οι δυο μειονοτικοί βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Μπαράν Μπουρχάν (ΚΙΝΑΛ) δήλωσαν στο NEXT TV ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2018 έχει αλλάξει το καθεστώς στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο που διοικείται πλέον από 3μελή επιτροπή» (σ.σ. Είναι όμως δημόσιο και ποιος το διαχειρίζεται οικονομικά;) και το υπάρχων σχολείο είναι μικρό για τις υπάρχουσες ανάγκες…

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο βουλευτής Χουσεΐν Ζείμπέκ έγινε φέτος 77 αποφοιτήσεις και 161 νέες εγγραφές μαθητών!

Για την ηγετική παρουσία του «Ψευτομουφτή» Ξάνθης κ.Μετέ πάντως όσο και για την παρουσία του DEB κανείς δεν έκανε δηλώσεις, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αφίσα της εκδήλωσης που έδειχνε μαθητή πίσω από κάγκελα φυλακής!

 

ΕΡΩΤΗΤΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας με θέμα τα Προβλήματα σχολικής στέγης στον Δήμο Ξάνθης. Αναλυτικά αναφέρουν:

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον Δήμο Ξάνθης.

Ο Δήμος Ξάνθης παραμένει ένας από τους Δήμους που δεν παρέχεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, αφού χρειάζονται αίθουσες για να στεγάσουν επιπλέον περίπου 400 προνήπια.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο 15ο νηπιαγωγείο και τα 15ο και 20ο Δημοτικά Σχολεία Ξάνθης στον οικισμό του Δροσερού όπως έχουμε επισημάνει με 4 ερωτήσεις από το 2009, χωρίς να έχει γίνει κάτι έως και σήμερα. Αντίστοιχα, στα συστεγαζόμενα 9ο – 18ο Δημοτικά Σχολεία Ξάνθης.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση οξυμένο παρουσιάζεται φέτος το πρόβλημα στο μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο Ξάνθης που καλείται να λειτουργήσει 3 τμήματα σε διπλή βάρδια, γεγονός για το οποίο οι γονείς έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ενώ χρόνιο είναι και το πρόβλημα του 4ου ΓΕΛ Ξάνθης που συστεγάζεται πρακτικά με το 5ο γυμνάσιο Ξάνθης.

Την ίδια στιγμή που μαθητές και εκπαιδευτικοί αφήνονται σε άθλιες συνθήκες μόρφωσης και εργασίας, βρίσκονται δις ευρώ για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, δίνονται δις ευρώ επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος με την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, χρηματοδοτούμενων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα που ουσιαστικά ιδιωτικοποιούν τη σχολική στέγη και επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Άμεσα να λυθεί το πρόβλημα της διπλοβάρδιας στο μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο Ξάνθης
  • Να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών της περιοχής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας άμεσα λύση στο οξυμένο αυτό πρόβλημα και μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας