ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ – ΣΥΓΧΑΡΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

*Τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε ο βουλευτής Ροδόπης για την συμβολή του στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου που πήραμε από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναφέρει τα παρακάτω:

«Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος της 9ης Αναθεωρητικής Βουλής.

Κατά την έναρξη της Ολομέλειας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο της Επιτροπής Αναθεώρησης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Προέδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, διότι με τη συμβολή του  μέσα από διάλογο υψηλότατου πολιτικού και επιστημονικού επιπέδου στην Επιτροπή και στη συνέχεια και στην Ολομέλεια, συνέβαλε στο να φτάσουμε από τις 154 διαφωνίες της Προτείνουσας Βουλής σε 9 σημαντικές Συνταγματικές Αλλαγές που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία. Στις 6 μάλιστα από αυτές, η απόφαση της Ολομέλειας ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία, που ξεπέρασε κατά πολύ τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα, καθώς και τους Εισηγητές και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων.

Στο τέλος της Αναθεωρητικής Διαδικασίας το έργο της Επιτροπής επαίνεσε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Ιωαννίνων, Κώστας Τσούλας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Βουλευτή Ροδόπης.

Η Αναθεώρηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι αν και φαινόταν στην αρχή ‘’ακρωτηριασμένη’’, κατέστη σημαντική ρυθμίζοντας πεδία, που αγγίζουν τόσο την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική και δικαστική εξουσία.

Οι 9 αλλαγές που επιφέρει η 9η Αναθεωρητική Βουλή είναι περισσότερες και ουσιαστικότερες από αυτές που επέφεραν οι Αναθεωρήσεις του 1986 και του 2008. Γι’ αυτό και σηματοδοτούν τη νέα πολιτική περίοδο που ξεκινά από σήμερα».

….

*Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην 9η Αναθεωρητική Βουλή, ο Βουλευτής Ροδόπης και Πρόεδρος Αναθεώρησης του Συντάγματος δήλωσε:

«Οι διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες δε μας εμπόδισαν να ζωντανέψουμε μια κατ’ αρχήν «ημιθανή και ακρωτηριασμένη» Αναθεωρητική Διαδικασία.

Ξεκινώντας από τα 154 σημεία διαφωνίας στην Προτείνουσα Βουλή και τα 49 σημεία διαφωνίας στην Αναθεωρητική Επιτροπή, μέσα από υψηλού επιπέδου επιστημονικό και πολιτικό διάλογο, επιτύχαμε να συναντηθούμε σε 9 σημαντικά σημεία.

Αποφασίσαμε 9 σημαντικότατες αλλαγές, δηλαδή, πολύ περισσότερες και σίγουρα πολύ σημαντικότερες από άλλες αναθεωρητικές προσπάθειες, τόσο του 1986 όσο και του 2008.

ΟΙ 9 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ:

  1. Στηρίζουν την Ελληνική Οικογένεια με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (άρθρ. 21 παρ. 1 Σ.). Στην Ολομέλεια έλαβε 190 ψήφους.
  2. Διασφαλίζουν την κυβερνητική-πολιτική σταθερότητα εμποδίζοντας την εργαλειοποίηση της Εκλογής του ΠτΔ (32 παρ. 4 Σ.). Στην Ολομέλεια έλαβε 158 ψήφους.
  3. Αναβαθμίζουν το Κοινοβούλιο με τη διευκόλυνση σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής και από την ελάσσονα αντιπολίτευση (68 παρ. 2 Σ.). Στην Ολομέλεια έλαβε 189 ψήφους.
  4. Αποκαθιστούν τη θέση του Βουλευτή με την αυστηροποίηση του Ασύλου (62 Σ.). Στην Ολομέλεια έλαβε 179 ψήφους.
  5. Θωρακίζουν την αξιοπιστία της πολιτικής με την εξίσωση Υπουργού και απλού πολίτη σε ζητήματα παραγραφής στην ποινική διαδικασία (86 παρ. 3 Σ.). Στην Ολομέλεια έλαβε 274 ψήφους.
  6. Ενισχύουν την ανεξαρτησία της στρατιωτικής δικαιοσύνης (96 παρ. 5 Σ.). Στην Ολομέλεια έλαβε 189 ψήφους.
  7. Διευκολύνουν την Οριζόντια Διάκριση Εξουσιών μεταξύ αγοράς, τεχνοκρατίας και πολιτικής με τη διευκόλυνση ανάδειξης Ανεξάρτητων Αρχών (101Α παρ. 2 Σ.). Στην Ολομέλεια έλαβε 158 ψήφους.
  8. Διασφαλίζουν την ενεργοποίηση των πολιτών με την θεσμοθέτηση της Λαϊκής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας (73 παρ. 6 Σ.). Στην Ολομέλεια έλαβε 254 ψήφους.
  9. Μεγαλώνουν την Ελλάδα διευκολύνοντας την ψήφο του Οικουμενικού Ελληνισμού και καθιστούν το Εθνικό Κοινοβούλιο εκφραστή όχι μόνο του Λαού αλλά και του Έθνους (άρθρο 54 παρ. 4 Σ.). Στην Ολομέλεια έλαβε 212 ψήφους.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του, τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για τη συμπαράστασή του, τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Τζαβάρα για τη συνεργασία του, καθώς και τους Εισηγητές και τους Κοινοβουλευτικούς  Εκπροσώπους και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων για τη γόνιμη στάση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.

Αυτή η Αναθεώρηση πιστεύω τελικά ότι θα αφήσει πίσω της έντονη την σφραγίδα σημαντικών αλλαγών».

……….

*Συνεχίζω με μια ενδιαφέρουσα δήλωση του Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALFA TV, με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπασκάκη, για τη συνάντηση με τους Δημάρχους της Θράκης με θέμα την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με δημάρχους της Θράκης, οι οποίοι έκαναν πολύ σοβαρή ανάλυση των ζητημάτων τα οποία προκύπτουν μέσω της μεθόδου η οποία προκρίνεται για να οδηγήσει στην εξόρυξη του χρυσού.

Είναι αυτονόητο για εμάς που θέλουμε να έχουμε το μυαλό μας και στην πράσινη ανάπτυξη και στον τρόπο με τον οποίο προστατεύουμε τις τοπικές κοινωνίες από την κλιματική κρίση αλλά, ταυτόχρονα, να δώσουμε και έκταση και ένταση στην ταυτότητα που έχει κάθε περιοχή και η περιοχή εκεί έχει και τουρισμό, έχει και κτηνοτροφία και είναι αδιανόητο να χρησιμοποιήσουμε  μεθόδους οι οποίες μπορεί να νεκρώσουν ολόκληρες περιοχές.

Από εκεί και πέρα, θα μας στείλουν και τις έρευνες αυτές τις οποίες έχουν κάνει και στη συνέχεια θα έχουμε μια νέα συζήτηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, από αυτά τα οποία σήμερα προκύπτουν είναι προφανές ότι και εμείς είμαστε αντίθετοι στο να προχωρήσει η διαδικασία με αυτούς τους όρους.

….

*Περιοδεία θα πραγματοποιήσει από το πρωί της Τρίτης 26 Νοέμβρη (σήμερα), κλιμάκιο του ΚΚΕ, στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θάσου.

Συγκεκριμένα, στις 9:00πμ κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό Σύμβουλο ΑΜΘ, θα περιοδεύσει στα Λιμενάρια και στη συνέχεια στον Ποτό.

Στις 13:30 θα περιοδεύσουν ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ και ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμματος στη Ποταμιά και την Παναγία. Στις 16:00 ο  Δημήτρης Παπατολίδης και ο Γιάννης Δελής θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο Θάσου κ. Κυριακίδη στο Δημαρχείο της Θάσου.

ΟΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΑΤΙΝΑ

Πολύ κόσμο είχε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης για τη συνέχεια της δίκης του εκδότη του «Μ» Πάνου Παπαδόπουλου με μηνυτή τον βουλευτή του Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, μολονότι επικαλούμενος ο τελευταίος το έργο του στη Βουλή, απουσίαζε από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Μάλιστα η αίθουσα του μονομελούς δικαστηρίου Ξάνθης είχε γεμίσει τόσο με οπαδούς του Ψευτομουφτή Ξάνθης κ.Μετέ όσο και του βουλευτή Χουσείν Ζεϊμπέκ και κομματικά στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ των άλλων μάλιστα ο εκδότης του «Μ» αναφέρθηκε και στο «εμπάργκο» που είχαν υποστεί τόσο ο «Μαχητής» όσο και το NEXT tv τόσο από τον Χουσείν Ζεϊμπέκ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης την περίοδο της παντοδυναμίας του αλλά…Σκάϊ, πράγματα γνωστά βέβαια στους εδώ δημοσιογράφους, αλλά μάλλον άγνωστα στον εισαγγελέα της έδρας και τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση.

Η ΚΑΤΙΝΑ