ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ: Αναιτιολόγητος πανικός για πιθανό κρούσμα της νόσου «τρελών αγελάδων» στον Δήμο Τοπείρου

Δεν υπάρχει κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στο Δήμο Ξάνθης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ της Περιφερειακής Ένωσης Ξάνθης χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αναιτιολόγητο» τον πανικό!

Για το ίδιο θέμα δηλώσεις στην εκπομπή ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ του Next tv έκανε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Ξάνθης Σάκης Λουκμακιάς που επίσης διέψευσε την είδηση ως fake news.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αναφέρει τα παρακάτω:  «Με αφορμή δημοσίευμα του τοπικού τύπου της Ξάνθης, σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (Νόσος των Τρελών Αγελάδων) στον Δήμο Τοπείρου, θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό της Ξάνθης και της Περιφέρειας ΑΜΘ για τα εξής:

1.Η δήλωση ύποπτων κρουσμάτων για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών(ΣΕΒ, νόσος των τρελλών αγελάδων) δεν σημαίνει και ύπαρξη της νόσου αλλά είναι μια συνήθης πρακτική που εντάσσεται στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος για την Επιτήρηση και Εξάλειψη της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ).

2.Αποτελεί υποχρέωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας, σε εφαρμογή της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας , για να μπορεί η χώρα να διατηρεί το καθεστώς ως «Χώρα ελεγχόμενου κινδύνου ως προς τη ΣΕΒ». Αν θέλουμε δε να βελτιώσουμε το παραπάνω  καθεστώς σε «Χώρα αμελητέου κινδύνου ως προς τη ΣΕΒ»,  πράγμα που έχει τεράστιες ευεργετικές επιπτώσεις στην εξαγωγή ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης, θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

3.Η δήλωση τέτοιων «υπόπτων» κρουσμάτων τεκμηριώνει ότι το πρόγραμμα επιτήρησης για την ΣΕΒ εφαρμόζεται καθ’ ολοκληρία και αποτελεσματικά και υποδηλώνει την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Αντίθετα η απουσία δήλωσης ύποπτων ζώων σαφώς καταδεικνύει ανεπάρκεια στην εφαρμογή του προγράμματος.

4.Θεωρούμε πως για την αποφυγή αναιτιολόγητου πανικού και λανθασμένων εντυπώσεων στο κοινό, κάθε παρόμοια δημοσίευση, είναι επιβεβλημένο πριν την ανάρτησή της να επιβεβαιώνεται και να διευκρινίζεται από την αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή!!!

5.Είναι κρίμα οι μεν υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους σε όφελος της κτηνοτροφικής παραγωγής, της τοπικής οικονομίας αλλά και της χώρας γενικότερα  και η λάθος προβολή κάποιων γεγονότων, να παραπληροφορούν το κοινό και να δημιουργούν λαθεμένες εντυπώσεις για την επικρατούσα κατάσταση στο ζωικό μας κεφάλαιο. Θα πρέπει να αφήσουμε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να συνεχίζουν απρόσκοπτα να κάνουν την δουλειά τους.

6.Τέλος θέλουμε να ενημερώσουμε πως το Εργαστήριο αναφοράς έχει ήδη αποστείλει αρνητικό αποτέλεσμα για το δείγμα που εστάλη και η Υπηρεσία μας έχει προχωρήσει σε άρση των μέτρων.