Η Τουρκία ανοίγει ξανά το μέτωπο της Θράκης: Η αντίδραση του Παυλόπουλου “άγγιξε” την Άγκυρα εκεί που πονεί!

Έχοντας ανοίξει όλη την βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να φρεσκάρει και μειονοτικό ζήτημα στην Θράκη, κάτι που ουδέποτε είχε εγκαταλείψει.

Ως αφορμή για την ομοβροντία δηλώσεων συλλόγων και Τούρκων αξιωματούχων για την «τουρκική ταυτότητα» της μειονότητας χρησιμοποιήθηκε η αναφορά του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πριν μερικές ημέρες κατά την περιοδεία του στην Κομοτηνή σε «ελληνική μουσουλμανική μειονότητα», αλλά όμως όλο το προηγούμενο διάστημα υπάρχει έντονη ζύμωση και κινητικότητα με πρωταγωνιστές κορυφαίους παράγοντες της τουρκικής κυβέρνησης και αυτοδιοικητικά στελέχη της μειονότητας αλλά και τους ψευδομουφτήδες.

Η αντίδραση στην αναφορά του κ. Παυλόπουλου είχε προέλθει αρχικά από Συλλόγους που προωθούν τον τουρκισμό στην Θράκη, όπως είναι η «Τουρκική Ένωση Δασκάλων Θράκης» «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» και μάλιστα η ανάρτηση του κ. Τσαβουσογλου στο twitter ήταν ..εμπνευσμένη από αυτές τις αντιδράσεις.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιας χώρας που λέγεται πως είναι το λίκνο της Δημοκρατίας αποκάλεσε πάλι την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα ως “Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα”. Παρόλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ό,τι και να λέτε, η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική εδώ και αιώνες και θα παραμείνει τουρκική”, ήταν η δήλωση του Μ. Τσαβούσογλου.

Η απάντηση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ήταν άμεση:

«Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική. Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάννης για να το αντιληφθεί κανείς».