Η ΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣΟΕΕ-ΚΟΝΤΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΑΣΟΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ!

Η ΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ με ανακοίνωσή της χαιρέτισε την πρωτοβουλία του  ΣΑΣΟΕΕ ν’ αλλάξει άμεσα το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια του αγροτικού κόσμου, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του ισχύοντος αυστηρού θεσμικού πλαισίου για την είσπραξη των απαιτήσεων.

Όπως είναι γνωστό, αλλαγή του πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών ζήτησε με επιστολή του στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  ο ΣΑΣΟΕΕ  στην τελευταία του συνεδρίαση.

Ο εκκαθαριστής πιέζει τις οργανώσεις ζητώντας από αυτές προκαταβολές κατά το δοκούν, χωρίς να τους γνωστοποιεί το συνολικό ύψος της οφειλής τους και το κυριότερο, χωρίς να προχωράει σε μία οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση των χρεών.

Πως μπορεί να είναι βιώσιμη όμως μία οργάνωση όταν τα δάνεια που δεν έχουν ρυθμιστεί, εκτοκίζονται από το 2012 μέχρι σήμερα με επιτόκια της τάξης 12%-14%;

Παράλληλα, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο εκκαθαριστής δεν μπορεί να εφαρμόσει περίοδο εξόφλησης πέραν των 7-10 ετών, περίοδος η οποία για τις περισσότερες περιπτώσεις κρίνεται εξαιρετικά μικρή, προκειμένου να αποπληρωθούν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επίσης είναι γνωστό, σε πρώτη φάση, ο ΣΑΣΟΕΕ ζήτησε να σταματήσει κάθε κίνηση της PQH προς την κατεύθυνση παραχώρησης της περιουσίας του αγροτικού κόσμου που συνδέονται με αυτά τα δάνεια σε εταιρείες διαχείρισης και αγοράς χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την πρωτοβουλία του ΣΑΣΣΟΕ έσπευσε να χαιρετίσει η ΕΑΣ Ξάνθης, δίνοντας στη δημοσιότητα την παρακάτω επιστολή που έστειλε στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας :

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης «Η ΕΝΩΣΗ» και σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και του Προέδρου της Αλέξανδρου Κοντού να επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του ισχύοντος αυστηρού θεσμικού πλαισίου για την είσπραξη των απαιτήσεων των κόκκινων δανείων των αγροτών και των ενεργών Συνεταιριστικών Οργανώσεων από την Α.Τ.Ε. υπό Ειδική Εκκαθάριση (PQH) ,η εφαρμογή του οποίου θα οδηγήσει στην παύση κάθε αγροτικής δραστηριότητας.

Ελπίζουμε η πρωτοβουλία του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και του Προέδρου αυτού να γίνει άμεσα αποδεκτή από τους αρμοδίους φορείς της Κυβέρνησης.

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ “Η ΕΝΩΣΗ”

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»