Ο ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ απαιτεί από τον Πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα για τη σύγκρουση στη Γάζα που θα περιλαμβάνει τον καθορισμό του ποιος θα κυβερνά την περιοχή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.
Ο Γκαντζ λέει ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να σχηματίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου για τη Γάζα, την επιστροφή των ομήρων, το βόρειο Ισραήλ, τις προσπάθειες για εξομάλυνση με τα αραβικά κράτη και πολλά άλλα.
Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, λέει ο Γκαντζ, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του πρωθυπουργού.
Παράλληλα δηλώνει ότι «η ενότητα πρέπει να είναι γνήσια, και όχι «μια φιγούρα» που καλύπτει το αδιέξοδο στην ηγεσία του πολέμου. «Το στάσιμο πρέπει να τελειώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ζητά για μια δραστική στρατηγική αλλαγή – μια μετάβαση από το «τρέξιμο επί τόπου, σε γενναίες αποφάσεις και αποφασιστικές διαδικασίες».
Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, «η ηγεσία πρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα, να βρει κινδύνους, να εντοπίσει ευκαιρίες και να δημιουργήσει μια ενημερωμένη εθνική στρατηγική».
Ο Γκαντζ λέει ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο πρέπει να διαμορφώσει και να θέσει σε εφαρμογή «ένα σχέδιο δράσης» έως τις 8 Ιουνίου για να επιτύχει «έξι στρατηγικούς στόχους».
Οι έξι στρατηγικοί στόχοι
Οι 6 στρατηγικοί στόχοι που πρέπει να υιοθετήσει ο συνασπισμός, σύμφωνα με τον υπουργό Πολέμου Μπένι Γκαντζ είναι οι ακόλουθοι:
1. «Να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι».
2. «Για να ανατρέψουμε την κυριαρχία της Χαμάς, να αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Λωρίδα της Γάζας και να αποκτήσουμε τον ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας της Γάζας».
3. Παράλληλα με αυτόν τον ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας, «να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός πολιτικής διακυβέρνησης για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών, ευρωπαϊκών, αραβικών και παλαιστινιακών στοιχείων — που θα χρησιμεύσει επίσης ως βάση για μια μελλοντική εναλλακτική που δεν είναι η Χαμάς και δεν είναι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς»
4. «Να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους έως την 1η Σεπτεμβρίου και να αποκατασταθεί το δυτικό Νεγκέβ (δίπλα στη Γάζα, στόχος της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου)»
5. «Να προωθήσουμε την ομαλοποίηση με τη Σαουδική Αραβία ως μέρος μιας συνολικής διαδικασίας για τη δημιουργία συμμαχίας με τον ελεύθερο κόσμο και τη Δύση ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους του». και
6. «Να υιοθετήσουμε ένα πλαίσιο για στρατιωτική/εθνική υπηρεσία βάσει του οποίου όλοι οι Ισραηλινοί θα υπηρετούν το κράτος και θα συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια».
«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά μόνο όταν ορίσουμε τους στόχους με σαφή και τολμηρό τρόπο θα μπορέσουμε να επιλέξουμε τη μακρά διαδρομή που οδηγεί στη σύνοδο κορυφής» λέει, ο Γκαντζ.
Γκαντζ: «Το Ισραήλ πρέπει να αλλάξει πορεία εδώ και τώρα»
Στη δήλωσή του, ο Γκαντζ ζητά μια επείγουσα αλλαγή στην κατεύθυνση του πολέμου, ο οποίος, όπως λέει, απομακρύνεται από την πορεία του λόγω της δειλίας ορισμένων από τους ηγέτες του Ισραήλ.
«Ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιδεικνύουν απίστευτη γενναιότητα στο μέτωπο, ορισμένοι από τους ανθρώπους που τους έστειλαν στη μάχη ενεργούν με δειλία και έλλειψη ευθύνης», λέει, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιον αναφέρεται.
«Ενώ στις σκοτεινές σήραγγες της Γάζας, οι όμηροι υφίστανται τις αγωνίες της κόλασης, υπάρχουν κάποιοι που εμπλέκονται σε ανοησίες», λέει ο Γκαντζ, τονίζοντας τη λέξη «κάποιοι».
«Κάποιοι από τους πολιτικούς σκέφτονται τον εαυτό τους», τονίζει κατηγορώντας ευθέως τον Ντανιάχου και συμπληρώνει στη συνέχεια: «Μέσα στα ιερά των αγίων της ισραηλινής ασφάλειας, προσωπικές και πολιτικές εκτιμήσεις έχουν αρχίσει να διεισδύουν».
«Ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο με μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική πυξίδα», λέει ο Γκαντζ, λαμβάνοντας υπόψη την απροθυμία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εκπονήσει ένα σχέδιο για μια Λωρίδα της Γάζας μετά τη Χαμάς και τον αργό ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες .
«Ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο όταν όλοι οι Ισραηλινοί κάνουν τον ρόλο τους και συμμετέχουν στην πολεμική προσπάθεια», προσθέτει, εν μέσω μαχών για έναν νέο νόμο που καθορίζει πόσοι νεαροί Χαρέντι θα συντάσσονται κάθε χρόνο.
«Οι πόλεμοι δεν μπορούν να κερδηθούν εν μέσω εσωτερικών μαχών», υποστηρίζει ο Γκαντζ. «Χρειάζεται αλλαγή εδώ και τώρα», λέει, δεσμευόμενος ότι το κόμμα του Εθνική Ενότητα «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξει πορεία, να αποτρέψει μια σύγκρουση στον τοίχο και να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα πλεύσει με ασφάλεια προς την πραγματική νίκη».
Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να εκπονήσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια ομιλία όπου είπε ότι τα κέρδη του πολέμου διαβρώνονται από την έλλειψη σχεδιασμού, με το Ισραήλ, διακυβεύεται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια.
Νετανιάχου: «Οι απαιτήσεις του Γκαντζ εγκαταλείπουν ομήρους, αφήνουν τη Χαμάς στην εξουσία, οδηγούν στο παλαιστινιακό κράτος»
Αφού ο υπουργός πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ ασκεί μια σφοδρή κριτική στην πολεμική του ηγεσία, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί τον εταίρο του συνασπισμού και πρώην πολιτικό αντίπαλό του ότι «έκοψε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να εκδώσει τελεσίγραφο στη Χαμάς».
Το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι: «Οι απαιτήσεις του Γκαντζ θα σημαίνουν τέλος του πολέμου και ήττα για το Ισραήλ, εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων, αφήνοντας τη Χαμάς στην εξουσία και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».
Και συνεχίζει θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα: «Εάν ο Γκαντζ δίνει πραγματικά προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον και όχι στην ανατροπή της κυβέρνησης, συνεχίζει το γραφείο του πρωθυπουργού, πρέπει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα:
-Θέλει ο Γκαντζ να τελειώσει η επιχείρηση στη Ράφα, και αν ναι, γιατί απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση ενότητας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του IDF;
-Αντιτίθεται στην εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, ακόμα κι αν ο Μαχμούντ Αμπάς δεν εμπλέκεται;
-Θα υποστήριζε ένα παλαιστινιακό κράτος ως μέρος μιας διαδικασίας ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία;»
«Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς, αντιτίθεται στην εισαγωγή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα είναι αναπόφευκτα ένα κράτος τρομοκρατίας», αναφέρει το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.
«Ο Νετανιάχου, -συνεχίζει η δήλωση-, πιστεύει ότι η κυβέρνηση ενότητας είναι το κλειδί για την επίτευξη των πολεμικών στόχων, και αναμένει από τον Γκαντζ να καταστήσει σαφές στο κοινό τις θέσεις του για αυτά τα ζητήματα».
Η ανταπάντηση του Γκαντζ στον Νετανιάχου
Ο λεκτικός πόλεμος και η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του Μπένι Γκαντζ και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνεχίζεται, με τον πρώτο να απαντά στην αντίδραση του πρωθυπουργού, μετά την προηγηθείσα ομιλία του υπουργού πολέμου νωρίτερα το βράδυ.
«Αν ο πρωθυπουργός είχε ακούσει τον Γκαντζ», λέει ο πρώην υπουργός Άμυνας και το γραφείο του αρχηγού του επιτελείου, «θα είχαμε πάει στη Ράφα πριν από μήνες και θα είχαμε τελειώσει την αποστολή. Πρέπει να το ολοκληρώσουμε και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό».
Ο Γκαντζ απάντησε στις τρεις ερωτήσεις που του απεύθυνε ο Νετανιάχου μετά από μια έντονη ομιλία στην οποία ο Γκαντζ ζήτησε μια δραστική αλλαγή στην κατεύθυνση του πολέμου έως τις 8 Ιουνίου.
Ο Γκαντζ λέει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρέπει να κυβερνά τη Γάζα, αλλά άλλοι Παλαιστίνιοι μπορούν, με την υποστήριξη των αραβικών κρατών και των ΗΠΑ. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να το αντιμετωπίσει και να μην τορπιλίσει αυτές τις προσπάθειες», αναφέρει.
Απαντώντας στην ερώτηση του Νετανιάχου για το αν θα υποστήριζε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ως μέρος μιας συμφωνίας ομαλοποίησης με τους Σαουδάραβες, ο Γκαντζ λέει ότι δεν είναι καν αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και δεν σκοπεύει να υποστηρίξει ένα τέτοιο κράτος. Ο Γκαντζ επιτίθεται επίσης στον Νετανιάχου για την υποστήριξη ενός παλαιστινιακού κράτους στο παρελθόν.
«Εάν ο Νετανιάχου εκτιμά την κυβέρνηση ενότητας», λέει το γραφείο του Γκαντζ, «πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και όχι να σέρνει τα πόδια του από το φόβο των εξτρεμιστών στην κυβέρνησή του».