ΧΡΥΣΑ ΟΥΤΣΗ: Η Σαρία δεν καταργήθηκε! ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άμεση κατάργηση της Σαρίας!

Άλλα λένε οι Γιάννης Σιδηρόπουλος-Κώστας Γούναρης και άλλα οι ΑΝΕΛ για τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή σε άσχετο…νομοσχέδιο! Μπερδευτήκαμε όλοι μας!

Ειλικρινά για μια ακόμη φορά μπερδευτήκαμε όλοι, αφού ψηφίστηκε (στα μουλωχτά..) μια ακόμη τροπολογία στη Βουλή των Ελλήνων σε άσχετο Νομοσχέδιο και μετά από λίγες ώρες, είχαμε δυο διαφορετικούς…πανηγυρισμούς!

Από τη μια δηλαδή η Χρύσα Κούτρα Ούτση των ΑΝΕΛ (μέλος του πολιτικού συμβουλίου) με ανάρτησή της στο fb γράφει με κάθε στόμφο, «η Σαρία δεν καταργήθηκε», από την άλλη ο δημοσιογράφος Γ. Σιδηρόπουλος που εκφράζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Ξάνθη και ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κώστας Γούναρης μιλούσαν για «Άμεση κατάργηση της Σαρία με τροπολογία» με τον δεύτερο μάλιστα να μιλάει για “Ήττα του βαθέως κράτους”!

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΟΥΤΣΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ…ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΑΡΙΑΣ!

Πιο αναλυτικά: Με ανάρτησή της στο fb αργά το βράδυ της Πέμπτης 4/10/2018 η Ούτση Κούτρα Χρύσα, μέλος του Πολιτικού συμβουλίου των ΑΝΕΛ, σχολίασε με έμφαση ότι, «η Σαρία δεν καταργήθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή»

Ιδού η ανάρτηση της Χρύσας Ούτση:
«Πριν από λίγες ώρες στην Βουλή με τροπολογία που ψηφίστηκε πλην της ΧΑ …Εφαρμόζεται άμεσα η προαιρετικοτητα της Σαρία χωρίς να προαπαιτείται η έκδοση του Π.Δ -Η Σαρια δεν καταργήθηκε. Οι μουσουλμάνοι που θέλουν, μπορουν να συνεχίζουν να πηγαίνουν στον Μουφτη για θέματα προσωπικού δικαίου που θέλουν να λύσουν σύμφωνα με την θρησκεία τους. Το Π.Δ όπως λέει η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας έχει κατατεθεί στο ΣτΕ, άρα είναι θέμα χρόνου η έκδοση του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθιερωνοντας την προαιρετικότητα αυτη έκλεισε οριστικά τη συζήτηση για τον ιερό μουσουλμανικό νόμο και τη θέση του στη Θράκη, ισορροπώντας τα κεκτημένα δικαιώματα με τα ανθρωπινα δικαιώματα».

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ Γ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Άμεση κατάργηση της Σαρία με τροπολογία.

Με την ψήφιση τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που συνυπογράφουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή για τις υποθέσεις της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Ο σχετικός νόμος που είχε ψηφιστεί μετά από εξαγγελία του Πρωθυπουργού, προβλέπει ότι αρμόδια για τις υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου είναι τα αστικά δικαστήρια και μόνο στην περίπτωση που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το επιθυμούν και το δηλώνουν ρητά και εγγράφως, υπάγονται στη δικαιοσοδία του Μουφτή, στη Θράκη. Όμως η εφαρμογή είχε ανασταλεί μέχρι την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίσει  δικονομικούς κανόνες για τις υποθέσεις που επιλαμβάνονται οι Μουφτείες.

Όμως μετά την καθυστέρηση του ΠΔ και τις διαμαρτυρίες μειονοτικών αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής, η κυβέρνηση καταργεί τη σχετική διάταξη και εφαρμόζει άμεσα το νόμο για τη Σαρία.

Η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στο δικαιωματικό χώρο, καθώς σχετική αναφορά για τη διαταξη έχει γίνει από τον Πρωθυπουργό τόσο στην Ευρωβουλή, όσο και στον ΟΗΕ. Σε ανάρτησή του ο Κώστας Γούναρης κάνει λόγο για ήττα του “βαθέως κράτους”.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Πριν από λίγο ψηφίστηκε από τη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία θα εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ η ρύθμιση, που ομόφωνα (πλην της ΧΑ) ψήφισε η Βουλή στις 15 Ιανουαρίου 2018 και η οποία καταργεί την υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία στις οικογενειακές διαφορές των Ελλήνων πολιτών, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, της Θράκης και τους δίνει τη δυνατότητα – εφόσον το επιθυμούν – να προσφύγουν στα Ελληνικά Δικαστήρια.

Παρά το γεγονός ότι εξωθεσμικοί αλλά και θεσμικοί παράγοντες προσπάθησαν με διάφορα τερτίπια να ακυρώσουν αυτό που ομόφωνα ψήφισε η Βουλή το Γενάρη, τελικά η Κοινή Λογική – έστω και με καθυστέρηση κάποιων μηνών – κέρδισε.

Έτσι λοιπόν το πρόβλημα της Αϊσέ και του Χασάν να μπορούν να χωρίσουν αξιοπρεπώς, που είχε αναγορευθεί σε μέγιστο «ΕΘΝΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ», επιτέλους λύθηκε.