ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ! Οι Πρυτανικές αρχές «κλείνουν» το ΔΠΘ, σε απεργία οι δικηγόροι σε όλη την Περιφέρεια!

Σκληρή επίθεση του Προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης Κώστα Μαλάκη κατά Γαβρόγλου, έντονες κινητοποιήσεις στις τοπικές κοινωνίες

 

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ και κυρίως στη Ροδόπη, τη Ξάνθη και τον Έβρο, προκάλεσε ο αιφνιδιασμός Γαβρόγλου για ίδρυση και…4ης Νομικής Σχολής στη Πάτρα, με εμφανείς λόγους ψηφοθηρίας…

Όλα ξεκίνησαν, όταν την ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής της χώρας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, κατά την εκδήλωση για τον εορτασμό της 54ης επετείου από την ίδρυση του ομώνυμου ακαδημαϊκού ιδρύματος, η πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Όπως ανέφερε – κι εδώ έγκεινται οι επίσημες εξελίξεις – εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει τα “καλά νέα”, όπως τα χαρακτήρισε, στην Πάτρα, από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, παρουσία και του ειδικού του συμβούλου, καθηγητή του πανεπιστημίου Παντελή Κυπριανού. “Η ίδρυση Νομικής Σχολής αναμένεται να προσδώσει μεγαλύτερο κύρος στο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πόλης μας, αλλά και προστιθέμενη αξία”,  παρατήρησε από το βήμα του αμφιθεάτρου του συνεδριακού κέντρου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. “Ήρθε η ώρα η Πάτρα να εμπλουτίσει το πανεπιστήμιό της, το οποίο θα αποκτήσει με την Νομική Σχολή άλλη υπεραξία. Είναι μια ώρα δικαίωσης”, ανέφερε ο κος Κατσιφάρας, στον σύντομο χαιρετισμό του.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Έντονες αντιδράσεις στις κοινωνίες της Περιφέρειας ΑΜΘ έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ.Γαβρόγλου να ενημερώσει την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πάτρας ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να ιδρύσει …4η Νομική Σχολή στη Πάτρα παρά τις έντονες αντιδράσεις των Νομικών Σχολών Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Οι παραπάνω εξελίξεις, δρομολόγησαν ωστόσο από χθες, μπαράζ αντιδράσεων στη Θράκη και γενικά σε όλη την Περιφέρεια.

Ήδη ξεκινάνε έντονες κινητοποιήσεις με τους δικηγόρους να κατέρχονται σε απεργία και τις Πρυτανικές αρχές να κλείνουν τη Νομική Σχολή Κομοτηνής επ’ αόριστον!

Συγκεκριμένα στα γραφεία του Δικηγορικού συλλόγου Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης οι Πρόεδροι όλων των Δικηγορικών συλλόγων, οι δυο μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης  Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καραγιουσούφ, οι Πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ, εκπρόσωποι των  Επιμελητηρίων και των Φορέων της Ροδόπης και αποφάσισαν μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων ώστε να ακυρωθεί η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ.Γαβρόγλου.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης Κώστας Μαλάκης που μίλησε χθες το μεσημέρι στην εκπομπή «Ανοιχτή γραμμή» ήταν καταπέλτης κατά του Υπουργού Παιδείας κ.Γαβρόγλου και όπως είπε, ο Δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης θα συγκαλέσει γενική συνέλευση μέχρι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει για την απεργία των δικηγόρων και τις μορφές κινητοποίησης.

«Ως δικηγόροι όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ εκφράζομε “την σαφή και κατηγορηματική αντίθεσή μας στην απόφαση Γαβρόγλου, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά κριτήρια, αγνοεί τον υπερπληθωρισμό του νομικού επαγγέλματος, αυξάνει την ανεργία και την υποαπασχόληση που μαστίζει τον νομικό κόσμο, αποστερεί των αναγκαίων πόρων τις υπάρχουσες Νομικές Σχολές υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη Νομική Σχολή και κατ’ επέκταση το Δ.Π.Θ. το οποίο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή» τόνισε έντονα οργισμένος χθες στην εκπομπή ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κώστας Μαλάκης χαρακτηρίζοντας μάλιστα ΤΡΑΓΙΚΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στην οποία βρίσκεται ο δικηγορικός κλάδος!

Παράλληλα ο κύριος Μαλάκης τόνισε τα εξής: “Ως δικηγορικοί σύλλογοι εκφράσαμε την έκπληξη αλλά και τη δυσφορία μας για την αθέτηση εκ μέρους του υπουργού κ. Γαβρόγλου της δέσμευσης που ανέλαβε κατά την πραγματοποιηθείσα τον Φεβρουάριο του 2018 συνάντησή μας, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ και οι όποιες αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων με την τοπική κοινωνία, το Δ.Π.Θ. και τον νομικό κόσμο, και να διαψεύσει τις δηλώσεις αυτές και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντί μας”.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΤΟΨΙΔΗ

Η ίδρυση 4ης  Νομικής Σχολής στη Πάτρα, άναψε ωστόσο «φωτιές» και στην Περιφέρεια ΑΜΘ με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη  ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη να αντιδράς έντονα στέλοντας το δικό του μήνυμα στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Παιδείας κ.Γαβρόγλου.

«Μόνο ένα ισχυρά θωρακισμένο και ενισχυμένο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη όλης της  Περιφέρειας.  Με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη των Επιμελητηρίων ΑΜΘ το μόνο που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή είναι ένα ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Στα συνεχή «χτυπήματα» που δέχεται συνεχώς  τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια ΑΜΘ…!»

ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΜΕΣΩ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ για το θέμα που αναζωπυρώθηκε. Να σημειωθεί ότι ερώτηση για το ίδιο θέμα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είχε κατατεθεί και στις 28 Μαρτίου του 2018 αλλά έως σήμερα εκείνη η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ, ή απαντήθηκε διά της σιωπής του ο κος Γαβρόγλου. Με την επίκαιρη ερώτηση πλέον η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλείται ενώπιον της Ολομέλειας να ξεκαθαρίσει το ζήτημα και να δώσει απάντηση στο σύνολο των πολιτών της Ροδόπης και της Θράκης αλλά και στο νομικό κόσμο της χώρας για τις πραγματικές προθέσεις και ποιοι οι πραγματικοί λόγοι που την οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση.