Οι Κυβερνήσεις «πέφτουνε» αλλά οι…Ξυνιδαίοι μένουν! Αυτό συζητάν και λένε πολλοί στην τοπική κοινωνία, αυτό όμως δεν το είδαμε σήμερα….αλλά το βλέπουμε εδώ και τουλάχιστον 30-35 χρόνια. Από την εποχή των του Αείμνηστου Αμοιρίδη, μέχρι σήμερα τόσο με τον Δήμαρχο Τσέπελη όσο και με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο!
ΑΛΕΚΤΩΡ
*Θέμα της ημέρας την Τρίτη (28/6) η επιλογή του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου να βάλει στο Δ.Σ. του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας τον Σωκράτη Ξυνίδης σε μια προσπάθεια να «πάρει» το ΠΑΣΟΚ με το μέρος του….
-Θα το πάρει όμως; Ή μήπως θα χάσει και την Νέα Δημοκρατία; Και ιδίως τον πρώην Υπουργό Αλέξανδρο Κοντό που τον στήριξε στις Περιφερειακές εκλογές του 2019;
Θα φανεί τις επόμενες μέρες. Αντιδράσεις ωστόσο υπάρχουν και πολύ έντονες μάλιστα!
…
*Στο μεταξύ, όχι μόνον έχει μπει η χώρα σε ένα προεκλογικό καλοκαίρι, όχι μόνον άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο συζητούν πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών, αλλά επιπλέον το ενδεχόμενο να στηθούν και τρίτες κάλπες, εάν στις δεύτερες η Νέα Δημοκρατία δεν λάβει αυτοδυναμία…είναι ορατό.
….
*Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε εκ νέου στο πλαίσιο του briefing για το σενάριο αυτό και ουσιαστικά έδωσε την ίδια απάντηση με την προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
“Η δική μας πρόθεση είναι ότι σε καιρούς αστάθειας χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις προφανώς δε συμβάλουν σε αυτό. Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι επιδιώκουμε με τη δεύτερη εκλογή να βγει κυβέρνηση όπως το 2019. Από εκεί και πέρα η βουληση του ελληνικού λαού θα διαμορφώσει τις συνθήκες διακυβέρνησης του τόπου μετά από αυτές τις εκλογές”, είπε ο κ. Οικονόμου.
…..
*Έδειξε λοιπόν ως πιθανότητα τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στις δεύτερες εκλογές, εάν δεν λάβει αυτοδυναμία η ΝΔ. Ενώ πρόσθεσε αυτή τη φορά ότι οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις δε συμβάλουν στην αναγκαία σταθερότητα, φράση που συνηγορεί κατά τρίτης κάλπης.
Δεν δήλωσε όμως κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν και τρίτες κάλπες, τη στιγμή που ορισμένοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι εάν η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές φτάσει πολύ κοντά στην πηγή της αυτοδυναμίας αλλά δεν πιει νερό, νομιμοποιείται να αρνηθεί το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
…..
*Η άποψη ότι “οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις δε συμβάλουν στην αναγκαία σταθερότητα” θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως λόγος νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, κάτι που έχει πάντως αποκλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και έχει δεχθεί προ πολλού σχετικές εισηγήσεις.
Εν τω μεταξύ στο γαλάζιο στρατόπεδο πέφτουν στοιχήματα για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Οι περισσότεροι ποντάρουν στην Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιποι στοιχηματίζουν είτε μία βδομάδα πριν, στις 18 Σεπτεμβρίου (ημέρα πάντως που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κανονικά θα βρίσκεται στη ΔΕΘ), είτε μία εβδομάδα μετά, στις 2 Οκτωβρίου.
….
*Εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 23 Οκτωβρίου (ή στις 18 εάν “τρέξουν” οι διαδικασίες), επομένως πιθανές τρίτες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στις 20 Νοεμβρίου (ή στις 13).
Ήδη όμως οι διπλές εκλογές σημαίνουν μία παρατεταμένη προεκλογική “ακινησία” και αβεβαιότητα για την οικονομία, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να λάβουν υπόψη τον κίνδυνο της κόπωσης και της αποσυσπείρωσης, αλλά και ότι εν τω μεταξύ θα έχουν αρχίσει οι ενεργειακές δυσκολίες (και ενδεχομένως ακόμη και επισιτιστικά προβλήματα) του φθινοπώρου, ενδεχομένως δε να έχει επιστρέψει και ο κορονοϊός.
….
*Αλλάζω ωστόσο θέμα και πάω στην δημοσκόπηση της Τρίτης 28/6.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις απόψεις των πολιτών σχετικά με την ακρίβεια, τον φόβο για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποτυπώνονται σε δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ANT1.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι κυριότερες πηγές ανησυχίας για τους Έλληνες παραμένει το κύμα ακρίβειας, αλλά και τα ελληνοτουρκικά σε μια περίοδο που η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της ρητορική.
…….
*Για τα ελληνοτουρκικά το 56,5% θεωρεί πως είναι σωστή η κυβερνητική κατεύθυνση απέναντι στην Τουρκία, το 35,8% πως είναι λάθος ενώ το 7,7% δεν απάντησε. Ακόμη το 52,1% θεωρεί πως είναι σίγουρο ότι θα συμβεί κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο το καλοκαίρι, έναντι του 45,3% που δεν το βλέπει πιθανό.
….
*Παράλληλα, αυξάνεται και πάλι η ανησυχία για την πανδημία, τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό, ενώ υποχωρεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εγκληματικότητα.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα σχετικά με τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων, οι απαντήσεις σε ποσοστά επί τοις εκατό έχουν ως εξής:
- Ακρίβεια / Ανατιμήσεις: 85,3%
- Εθνικά Θέματα / Ελληνοτουρκικά: 49,8%
- Πόλεμος στην Ουκρανία: 31,5%
- Κορωνοϊός: 28,8%
- Εγκληματικότητα: 28,7%
- Φυσικές καταστροφές: 17,4%
- Μεταναστευτικό: 12,7