Η υπόθεση με τα πολλαπλά κρούσματα στο Γηροκομείο του Παπαχρόνη, οι ευθύνες που έχει η διοίκηση του Ιδρύματος με τον ένα θάνατο και τους δυο ηλικιωμένους που ήδη νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ξάνθης, έχει «μουδιάσει» και την δημοτική κίνηση των «4» που «σιωπούν» στο θέμα που έχει προκύψει. Και πλέον δημιουργεί μείζονα θέματα κα για τον συνδυασμό λόγω Παπαχρόνη. ΑΛΕΚΤΩΡ
….
*Για «υβριδική απειλή» έκανε λόγο ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Θράκης, Γεώργιος Καμπάς, σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας στο θέμα με τους μετανάστες στον Έβρο.
Μάλιστα, τόνισε πως πίσω από τους μετανάστες ήταν η τουρκική στρατοφυλακή. «Προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόκληση ώστε να μας εκθέσουν ότι δεν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας στους μετανάστες, κάτι που είναι ψευδέστατο» επισήμανε ο Γεώργιος Καμπάς.
……
*Ο απόστρατος αξιωματικός σχολίασε ότι το μεταναστευτικό έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία, δηλώνοντας ότι στον Έβρο υπάρχουν πολλές αμφισβητούμενες νησίδες μετά τη χάραξη του 1926 οι οποίες δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου ανατολικά ή δυτικά του μέσου ρου και δεν υπήρχαν τότε.
«Υπάρχουν πολλές νησίδες που δημιουργούνται και εξαφανίζονται ανάλογα των εποχών και του χρόνου, γι’ αυτό ανέβασαν σε μια από αυτές τους δυστυχισμένους ανθρώπους για να περάσουν απέναντι… Οι νησίδες μπορεί να μην ανήκουν και σε κανέναν» εξήγησε μιλώντας στον Σκάι.
…..
*«Μέχρι το 2016 υπήρχε κοινή ελληνοτουρική επιτροπή που αποφάσιζαν για αυτά τα θέματα, αυτό το διάστημα δυστυχώς έχει διακοπεί αυτό» σημείωσε. Ο κ. Καμπάς επισήμανε ότι «μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις με το ΕΚΑΒ, την αστυνομία με τον Ερυθρό Σταυρό, όχι με στρατό». « Να ανέβουμε πάνω στη νησίδα και να προβάλλουμε την κατάσταση που επικρατεί ακόμα πιο έντονα να εκθέσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στα fora».
…
*Αποκάλυψη βόμβα. Οι Τούρκοι μας ώθησαν στην Ελλάδα, αποκάλυψε μία μετανάστρια εκ των 38 που βρέθηκαν σε νησίδα στον Έβρο, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, το φως της δημοσιότητας βλέπει η μαρτυρία μίας γυναίκας από τους 38 συνολικά μετανάστες οι οποίοι είχαν βρεθεί σε νησίδα στον Έβρο εντός τουρκικής επικράτειας και βρίσκονται τελικά επί ελληνικού εδάφους.
…..
*Η γυναίκα αποκαλύπτει την συμπεριφορά των Τούρκων οι οποίοι χρησιμοποίησαν την ομάδα αυτή των μεταναστών για να ασκήσουν πίεση στην χώρα μας.
Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το Channel 4, η Μπαϊντά, μέλος της ομάδας των 38 μεταναστών, αποκάλυψε πως οι Τούρκοι τους έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο διαχωρίζοντάς τους μάλιστα «σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα».
Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική
….
*Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας «όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες» ζητούν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.
….
*Συγκεκριμένα, οι τομεάρχες Εξωτερικών, ‘Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής ‘Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες». Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες, «δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν στα εξής:
-Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
-Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;
-Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;»