• Επικοινωνία
Σάββατο, 2 Μαΐου, 2026
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
Home Ειδήσεις

Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου: Να αρθεί η αδικία σε βάρος των νέων αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ και να αυξηθεί η δαπάνη του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»

15 Νοεμβρίου 2021
in Ειδήσεις, Επιλεγμένα
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ – Από τη Δευτέρα 12 έως και την Παρασκευή 16 Απριλίου ΔΩΡΕΑΝ rapid test στην κεντρική πλατεία Ξάνθης – Σήμερα εως τις 14:00 στο παζάρι
Share on FacebookShare on Twitter

Την άρση της αδικίας σε βάρος των νέων αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ και την αύξηση της δαπάνης από το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», ζητά ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στις 10 Νοεμβρίου μαζί με άλλους 17 βουλευτές σημειώνει ότι το ποσοστό που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ από το πρόγραμμα είναι μόλις 8,4%, δηλαδή ποσό ύψους 35,2 εκ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό που δόθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 10,2%. Ενώ αν η κατανομή των χρημάτων γινόταν σύμφωνα με τα κριτήρια του 2016, τότε η Περιφέρεια ΑΜΘ θα λάμβανε 7,5 εκ. ευρώ επιπλέον, που σημαίνει 150 έως 200 επιπλέον ενταγμένους νέους αγρότες στο πρόγραμμα.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή της δαπάνης του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» ανά Περιφέρεια και αν είναι στις προθέσεις του να επανεξετάσει την απόφαση και να άρει την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με την δημοσιοποίηση της απόφασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του προγράμματος για τους νέους αγρότες του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022», έγινε γνωστό ότι από τη συνολική δημόσια δαπάνη των 420 εκ. ευρώ € για τις 13 περιφέρειες της χώρας το ποσοστό που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ από τις διαθέσιμες πιστώσεις της πρόσκλησης είναι μόλις 8,4%, δηλαδή ποσό ύψους 35,2 εκ. ευρώ. Όταν το αντίστοιχο ποσοστό που αναλογούσε και δόθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ από το πρόγραμμα νέων αγροτών του 2016 κυμαίνονταν στο 10,2% της συνολικής δαπάνης.

Είναι φανερό ότι σε μία περιφέρεια όπως η ΑΜΘ, όπου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και η βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού κόσμου αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, μία τέτοια απόφαση αδικεί την περιοχή. Δε συμβάλλει στην αξιοποίηση του συγκριτικού αυτού πλεονεκτήματος, όπως έχουμε επισημάνει και στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη και ως εκ τούτου απαιτείται η επανεξέταση της απόφασης κατανομής της δαπάνηςτου προγράμματος νέων αγροτών και η διαμόρφωσή της με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια.

Όπως ενδεικτικά υπογραμμίζει το τοπικό παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης , αν η κατανομή της δαπάνης του προγράμματος νέων αγροτών ανά Περιφέρεια γινόταν σύμφωνα με τα κριτήρια τουπροηγούμενου προγράμματος της περιόδου 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Περιφέρεια ΑΜΘ θα λάμβανε 7,5 εκ. ευρώ επιπλέον δαπάνη, που σημαίνει 150 έως 200 επιπλέον ενταγμένους νέους αγρότες στο πρόγραμμα.

Σε συνέχεια των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή της δαπάνης του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» ανά Περιφέρεια,ώστε να αντιστοιχεί αυτό το μειωμένο ποσοστό στην Περιφέρεια ΑΜΘ;

2)Είναι στις προθέσεις του να επανεξετάσει την απόφαση και να άρει την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Μανώλης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φωτίου Θεανώ

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Εντυπωσιακή συγκέντρωση Νίκου Ανδρουλάκη στη Ξάνθη

Επόμενο Άρθρο

«ΞΑΝΘΗ  για ΟΛΟΥΣ»: ΚΑΛΟΥΜΕ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ να προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους συνανθρώπους μας

Επόμενο Άρθρο
«ΞΑΝΘΗ για όλους»: Απαράδεκτες οι αθρόες μετακινήσεις των δημοτικών υπαλλήλων στο Δήμο Ξάνθης απο τον Τσέπελη

«ΞΑΝΘΗ  για ΟΛΟΥΣ»: ΚΑΛΟΥΜΕ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ να προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση της αδικίας απέναντι στους συνανθρώπους μας

Με το ΚΤΕΛ μετέφεραν κάνναβη που διακινούσαν στην Ξάνθη

Με το ΚΤΕΛ μετέφεραν κάνναβη που διακινούσαν στην Ξάνθη

Περιφερειακή Σύνθεση – Χρ. Τοψίδης: Παρατηρήσεις για το  σχέδιο μη επιστρεπτέας επιχορήγησης του Χρήστου Μέτιου

Επιβεβαίωση της Περιφερειακής Σύνθεσης για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

RADIO LIFE 92.1

NEXT TV ΘΡΑΚΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ Μ.Η.Τ.: 232171

  • Elementor #142343
  • Αρχική
  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Επικοινωνία
  • Μικρές Αγγελίες
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τηλ: 2541-105-096 & 2541-063-600

© Αδέσμευτη Θράκης

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες

© Αδέσμευτη Θράκης