-H αποκάλυψη του βουλευτή ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΤΟΥ για κίνητρα 60% για τον Έβρο και 30% για Ξάνθη και Ροδόπη με τον νέο Αναπτυξιακό δημιούργησε έντονες αντιδράσεις
-Συνεδριάζουν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ προκειμένου να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό, ξεσηκώθηκαν και οι Καβαλιώτες αλλά και οι Δραμινοί!
H αποκάλυψη του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΤΟΥ για κίνητρα 60% για τον Έβρο και 30% για Ξάνθη και Ροδόπη με τον νέο Αναπτυξιακό δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στις κοινωνίες της ΑΜΘ!!!! Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιου Μωραϊτη θα συνεδριάσουν τα Επιμελητήρια προκειμένου να στείλουν νέα επιστολή στον Πρωθυπουργό, αφού η συγκεκριμένη διάταξη που ήδη ψηφίστηκε μάλιστα στην Βουλή των Ελλήνων, στην ουσία «χωρίζει» τη Θράκη σε Βόρειους και… Νότιους.
Ενώ αδικεί και τους Νομούς Καβάλας και Δράμας στους οποίους –όπως αποκάλυψε στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ του Next tv ο βουλευτής Ροδόπης κ.Χαρίτου, ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ κανένα κίνητρο για νέες επενδύσεις!
Παράλληλα αναμένονται κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους αλλά και τα Εργατικά Κέντρα.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ
ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΤΟΥ
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με αφορμή τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο και αφορά την τη Θράκη δήλωσε:
Επείγουσα επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, αποστέλλουν εντός της επόμενης ώρας οι επιμελητηριακοί Ξάνθης και Ροδόπης, αναφορικά με την τεράστια αδικία που «προβλέπει» ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με υψηλότερα ποσοστά επιδοτήσεων και μοριοδοτήσεων για τα επενδυτικά σχέδια που θα αφορούν στον Έβρο (60%) και χαμηλότερα όταν θα πρόκειται για τη Ροδόπη και την Ξάνθη (30%)
Η διάσπαση του ενιαίου των κριτηρίων κινητροδότησης των επενδύσεων ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα με ποια κριτήρια η κυβέρνηση προχώρησε σε μία τέτοια ρύθμιση.
Η διαφοροποίηση στα ποσοστά των κινήτρων στα επενδυτικά σχέδια για τις μεσαίες επιχειρήσεις ανάμεσα στις ΠΕ στη Θράκη. Δηλαδή τα ποσοστά αμέσων ενισχύσεων να είναι στο 30% στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης και στο 60% στην ΠΕ Έβρου, με τις υπόλοιπες ενισχύσεις μέχρι το 100% να είναι έμμεσες, δηλαδή φορολοαπαλλαγές.
Με τα bonus που δίνονται για τα επενδυτικά σχέδια στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης να είναι 5%, ενώ για την ΠΕ Έβρου στο 10%. Τέτοιες ρυθμίσεις ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν την διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις ΠΕ της Θράκης, όπως επίσης και στους ρυθμούς ανάπτυξής τους.
Επιβάλλεται να δοθούν άμεσα πειστικές εξηγήσεις με ποια αντικειμενικά κριτήρια έγινε αυτός ο διαχωρισμός της κινητροδότησης των επενδυτικών σχεδίων που οδηγούν σε διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης ανάμεσα στους νομούς της Θράκης. Ερωτήματα όπως, ελήφθη υπόψη το επίπεδο ανάπτυξης κάθε περιφερειακής ενότητας στη Θράκη, αν δηλαδή είναι περισσότερο ή λιγότερο ανεπτυγμένη; Σε ποιες από αυτές υπάρχει μεγαλύτερη ή μικρότερη αναγκαιότητα επενδύσεων; Ποιες έχουν το υψηλότερο ή το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα; Ασφαλώς και δεν ελήφθη υπόψη τίποτα από όλα αυτά γιατί είναι βέβαιο ότι αν είχαν ληφθεί δε θα γινόταν ένα τέτοιος αυθαίρετος διαχωρισμός.
Ο διαχωρισμός αυτός ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης δεν έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά επέδρασε το λόμπι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα που επηρεάζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνουν με αυτόν τον τρόπο ότι δεν προσεγγίζουν τη Θράκη με αναπτυξιακά κριτήρια αλλά με επικοινωνιακά για να συνεχίσουν το γνωστό αφήγημα ο Έβρος άντεξε.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος συνολικά δεν ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Οι δυνατότητες αξιοποίησης των επενδυτικών πόρων από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις περιορίζεται ασφυκτικά. Είναι Νόμος κατά βάση αθηνοκεντρικός, σε βάρος της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τη Θράκη είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι ανισότητες ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες.





