-Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας γιατρών και εργαζομένων χθες το πρωί αλλά παρόντες μόνο ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης και η Περιφερειακή Σύμβουλος Ξάνθης Βάσω Παυλακάκη!
ΤΡΑΓΙΚΗ συνεχίζει να είναι η κατάσταση στο Γεν. Νοσοκομείο Ξάνθης με τις ελλείψεις γιατρών (σ.σ. Έχει μείνει στην ουσία ένας γιατρός παθολόγος…) αλλά και τις πιο πολλές κλινικές να υπολειτουργούν.
Τραγική όμως παραμένει και η απουσία των τοπικών βουλευτών και κυρίως του Κυβερνητικού βουλευτή και γιατρού Σπύρου Τσιλιγγίρη που… συνεχίζει «άφαντος» και στην νέα 4ετία του, του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Κουρτίδη και του Δήμαρχου Τσέπελη, λες και το πρόβλημα είναι μόνο του απλού κοσμάκη κι όχι και δικό τους, αφού τουλάχιστον μέχρι 31/12/2023 αυτοί εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία.
Και αναλυτικότερα:
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης αποφάσισε με αφορμή την Πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. την ΠΕΜΠΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου 10 με 11 το πρωί της Πέμπτης.
Στο πλευρό τους ωστόσο βρέθηκαν μόνο ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, η Περιφερειακή σύμβουλος Ξάνθης Βάσω Παυλακάκη και ο Κώστας Βογιατζής του ΚΚΕ. Από κει και μετά άπαντες οι υπόλοιποι… έλαμψαν δια της απουσίας τους.
ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΟ NEXT TV
Σε δηλώσεις τους στο NEXT οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων αναφέρθηκαν για μια ακόμη φορά στην ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα (2/11/2023) το Νοσοκομείο Ξάνθης, τονίζοντας μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
«Η αγωνία μας για την τύχη του Νοσοκομείου παραμένει αφού για το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν έχει δοθεί καμία λύση, με αποτέλεσμα:
-Η ΜΕΘ να παραμένει κλειστή εδώ και τρία (3) χρόνια.
-Η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής να βασίζεται σε δανεικούς γιατρούς.
-Η τραγική έλλειψη Αναισθησιολόγων που έχει σαν συνέπεια την μη διενέργεια προγραμματισμένων χειρουργείων.
-Η έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων.
Το Νοσοκομείο μας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω συρρίκνωση. Η είσοδος του ιδιωτικού τομέα θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο. Το Νοσοκομείο μας θα μετατραπεί σε κέντρο διακομιδών.
Μέλημά μας να συνεχίσει το Νοσοκομείο μας να παρέχει απρόσκοπτα αξιοπρεπείς παροχές υγείας σε όλους ανεξαιρέτως του πολίτες και να αισθανόμαστε ασφαλείς στον τόπο μας».
ΠΟΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οι λύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι:
-Μόνιμες μαζικές προσλήψεις με fast track διαδικασίες.
-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
-Αυξήσεις μισθών.
-Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων των υγειονομικών του δημοσίου τομέα.
-Κίνητρα για την ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΤΣΙΡΩΝΗ
Σημειώνεται ότι για το Νοσοκομείο Ξάνθης κατέθεσε καυτή ερώτηση στη Βουλή και η «ΝΙΚΗ» τονίζοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω στην επιστολή της στον Υπουργό Υγείας κ.Χρυσοχοίδη:
«Σε κάποιες περιπτώσεις, η πορεία προς την απαξίωση έχει προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις όπως στην Θράκη, μια περιοχή από τις φτωχότερες της Ευρώπης, με πολλές ιδιαιτερότητες, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς καμία ιδιωτική υποδομή παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας. Συγκεκριμένα το νοσοκομείο της Ξάνθης, ένα στολίδι του χώρου μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια, έχει καταντήσει σκιά του παλιού καλού εαυτού του. Μάλιστα εντός των αμέσως επόμενων ημερών, αναμένεται να γίνει το πρώτο ίσως νοσοκομείο της χώρας ανεξαρτήτως μεγέθους που στην Παθολογική Κλινική του, η οποία νοσηλεύει κατά μέσο όρο 40 αρρώστους την ημέρα, δεν θα υπηρετεί ΚΑΝΕΝΑΣ ειδικός Παθολόγος σε οργανική θέση! Ήδη ανακοινώθηκε σε ΦΕΚ η παραίτηση του διευθυντεύοντος Επιμελητή και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η οριστικοποίηση της παραίτησης και της τελευταίας υπηρετούσης Επιμελήτριας, η τέταρτη παραίτηση τους τελευταίους μήνες! Επιπροσθέτως: δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία εδώ και μήνες λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων (2 γιατροί σε οργανικές θέσεις), δεν γίνονται τακτικά Παθολογικά Ιατρεία, έχει κλείσει η ΜΕΘ, δεν έχουν αναπληρωθεί οι θέσεις Γαστρεντερολόγου και ΩΡΛ που έχουν μείνει κενές εδώ και χρόνια, ενώ τα προγράμματα εφημερίας των μεγάλων κλινικών βγαίνουν οριακά, και μόνο με ιδιώτες και επισκέπτες ιατρούς από άλλα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας…».
Καταλήγοντας ως εξής:
1) Πότε και πώς θα στηρίξει εμπράκτως και ουσιαστικά τη λειτουργία ενός κανονικού νοσοκομείου (και όχι ενός νοσοκομείου εκστρατείας που καλύπτει εντελώς οριακά και πλημμελώς τις ανάγκες του με επισκέπτες γιατρούς), δίνοντας ουσιαστικά κίνητρα ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων στο νοσοκομείο Ξάνθης και σε όλα τα παραμεθόρια νοσοκομεία;
2) Πώς κρίνει ο υπουργός την Διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης, κατά την διάρκεια της θητείας της οποίας έχουν συσσωρευθεί τα πρωτοφανή προβλήματα που αναφέρονται ανωτέρω;
Ο ερωτών Βουλευτής
Σπυρίδων Τσιρώνης».