Το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ» παρουσίασε το νέο εμπλουτισμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του

Το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ», στο πλαίσιο της έναρξης της νέας εκπαιδευτικής περιόδου 2018-19, παρουσίασε στην αίθουσα δράσεων και εκδηλώσεων στο Μαγικό, το νέο, εμπλουτισμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα δράσεων και εκδηλώσεων του Κέντρου στο Μαγικό ενώ την τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη, ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αβδήρων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και στέλεχος της εταιρείας Χαλιορής-Πλαστικά Θράκης Γιάννης Σπυριδόπουλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, γνωστός πολιτικός μηχανικός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Χαϊτίδης, η Αντιδήμαρχος και πρόεδρος Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρτο Λάγος, Ζουρνατζίδου Κωνσταντίνα, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαγικού και Αλκυώνης, ο φιλόλογος & συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, ο Δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου Διομήδειας Αποστόλου Αθανάσιος, η Δ/ντρια του 18ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης Τσιφτσίδου Κούλα, ο Δ/ντής του Λυκείου Βυρώνειας Σερρών Ακριτίδης Ανέστης, ο κος Μανανάς Χαράλαμπος, ο Ιερέας Μαγικού π. Γενούζης Επαμεινώντας, ο Προέδρος του ΚΑΠΗ Μαγικού κος Γρηγοριάδης Απόστολος και τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Κ. “ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ”η αντιπρόεδρος Τερζανίδου Αγγελική, ο γραμματέας, Σπυριδόπουλος Ιωάννης, ο Λιμενάρχης Πόρτο Λάγος Κυλίτσης Απόστολος και η κα Ασλανίδου Βανέσσα και άλλοι, ενώ θερμό χαιρετισμό απεύθυνε και η ΨΥΧΗ του Κοινωνικού Κέντρου «Σταύρος Χαλιορής» Γιώργος Παραστατίδης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018-2019

Στην εκδήλωση οι Υπεύθυνοι τμημάτων, παρουσίασαν το πρόγραμμά τους.

Πιο αναλυτικά. Τμήμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (κλειστό τμήμα) παρουσίασε ο υπεύθυνος Τμημάτων Δρ. Πληροφορικής Θανάσης Μπαλαφούτης.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο μάθησης αφού συνδέει πολλά διαφορετικά γνωστικά πεδία (μαθηματικά, προγραμματισμό, φυσικές επιστήμες , μηχανική, κ.ά) με τρόπο μοναδικό ,βοηθώντας τα παιδιά να αποκτήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτεί η εποχή μας. Οι μαθητές εκπαιδεύονται στην επίλυση προβλημάτων, καλλιεργούν την δημιουργικότητά τους και παράγουν καινοτόμες ιδέες . Η γνώση συνδυάζεται με το παιχνίδι και την ψυχαγωγία , προάγεται η συνεργασία και γενικότερα καλλιεργείται η μάθηση με ένα τρόπο τόσο φυσικό, όσο είναι η αναπνοή μας.

Το Εργαστήριo STEM πειράματα – κατασκευές (κλειστό τμήμα), παρουσίασε η υπεύθυνος τμήματος Φυσικός Χριστίνα Παρωτίδου.

Τα παιδιά μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο την Επιστήμη που κρύβεται πίσω από τα Φυσικά Φαινόμενα και την Τεχνολογία προκαλώντας τα να λύσουν προβλήματα και να φτιάξουν κατασκευές. Χωρισμένα σε ομάδες ξεκινούν ένα ταξίδι στη διάρκεια του οποίου προβληματίζονται, ερευνούν, δοκιμάζουν, αποτυγχάνουν, ξαναδοκιμάζουν, συνεργάζονται και παρουσιάζουν τα έργα τους.

Η εκλεκτή Μουσικός του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης Γιώτα Καβαρατζή παρουσίασε το Τμήμα Χορωδίας.

Συγκεκριμένα θα παραδίδονται μαθήματα ρυθμικού και μελωδικού Σολφέζ, θεωρία της μουσικής, ελληνικό κλασικό και έντεχνο τραγούδι. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και μεγαλύτερα.

Μάθημα κάθε Σάββατο: 12:00.-13:00 μ.μ.

Τμήμα Εκμάθησης Μουσικών Οργάνων (Κλειστό Τμήμα)

Τα παιδιά διδάσκονται πιάνο , κιθάρα, αρμόνιο, τουμπελέκι, μπουζούκι, μπαγλαμά, ακορντεόν, ντέφι .

Μάθημα – Τετάρτη: 17.30-21.00 Σάββατο 13.00-14.00

Η Γυμνάστρια Ιγνατιάδου Ολυμπία με την σειρά της παρουσίασε το Τμήμα Χορευτικής Γυμναστικής

Σε ρυθμούς χορευτικής μουσικής τα παιδιά θα μάθουν χορογραφίες, θα διασκεδάσουν και θα γυμναστούν με ευχάριστο τρόπο.

Μάθημα κάθε Δευτέρα: 18.10-19.00

Οι υπεύθυνες του τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης: Ιγνατιάδου Ολυμπία και Πανίδου Αφροδίτη με βοηθούς τους: Μητσοπούλου Πελάγια, Μυλωνά Σοφία και Μαυροπούλου Ζάννα παρουσίασαν το δικός του πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Χωρισμένα σε ομάδες , ανάλογα με την ηλικία, τα παιδιά διδάσκονται χειροτεχνίες και κατασκευές με διάφορα υλικά, ζωγραφική, κολλάζ, κέντημα και κόσμημα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας, παιδιά δημοτικού και μεγαλύτερα.

Μάθημα κάθε Σάββατο : 10:30 π.μ. -12:00 π.μ.

Η Ζωγράφος Τζέιν Τσάπλιν, παρουσίασε με τη σειρά το Τμήμα Ζωγραφικής

Στο τμήμα ζωγραφικής τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των χρωμάτων και των σχεδίων, μπορούν να πειραματιστούν με ποικίλα υλικά ζωγραφικής και να μάθουν διάφορες τεχνικές της ( ακρυλική τεχνική, ελαιογραφία, σκίτσο και μεικτές τεχνικές). Έτσι γνωρίζουν τη χαρά της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργίας, αναπτύσσουν τη φαντασία τους και αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο.

Λειτουργούν τμήματα: 1) Α’-Δ’ Δημοτικού. Μάθημα κάθε Τετάρτη: 17.30-19.00 και 2) Ε’ Δημοτικού και μεγαλύτερα. Μάθημα κάθε Τετάρτη: 19.00-20.30

Τα Τμήματα Εκμάθησης Σκακιού με τη σειρά της παρουσίασε η υπεύθυνη τμήματος: Ηλεκτρ.Μηχανικός Κυπράκη Νικολέτα.

Μέσα από το θαυμαστό κόσμο του σκακιού θα εξασκήσουμε το μυαλό μας, θα ανακαλύψουμε νέους τρόπους σκέψης ενισχύοντας την ευφυΐα, την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητα μας ανέφερε χαρακτηριστικά. Το τμήμα απευθύνεται σε παιδιά 6 ετών και άνω.

Μάθημα κάθε Δευτέρα: 16.30-17.15

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Χαϊτίδης ως υπεύθυνος Τμήματος, παρουσίασε με τη σειρά του το Παιδικό Τμήμα Θεατρικής Παιδείας

Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού αποκαλύπτεται στα παιδιά ο μαγικός κόσμος του θεάτρου. Στο τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς θα παρουσιαστεί μια θεατρική παράσταση ,δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν πώς αυτή στήνεται , από την επιλογή του έργου μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξει η αυλαία. Το τμήμα μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από Β’ Δημοτικού μέχρι Γ’ Γυμνασίου.

Μάθημα κάθε Παρασκευή : 17.30-18.30

Επίσης ο Υπεύθυνος τμήματος: ο Χοροδιδάσκαλος, Αθανασιάδης Κυριάκος. Αναφέρθηκε στο Παιδικό Τμήμα Παραδοσιακών Χορών – Αρχαρίων

(Τμήμα παραδοσιακού χορού στο οποίο τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, τους ρυθμούς, τη μουσική θα έρθουν σε επαφή και θα μάθουν τον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Το τμήμα απευθύνεται σε παιδιά από μεγάλα Νήπια έως και Δ´ Δημοτικού.

Μάθημα κάθε Πέμπτη: 17.00-18.00

Αλλά και στο Παιδικό Τμήμα Παραδοσιακών Χορών – Προχωρημένων

(Τα παιδιά θα διδαχτούν παραδοσιακούς χορούς από όλη τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα από τις μελωδίες και τα βήματα των προγόνων μας, θα γνωρίσουν την ελληνική λαϊκή μας παράδοση. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν δημοτικό τραγούδι, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής μας παράδοσης. Μέσα από τα τραγούδια που θα μάθουμε, θα καταλάβουμε γιατί ακόμη σε πολλές περιοχές της Ελλάδος οι άνθρωποι συγκινούνται! Ελάτε κοντά μας, να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο την παρέα μας!

Μαθήματα- Παιδικό: Τρίτη 18.45-19.45 και Μικτό: Πέμπτη 18.00-19.00

 

ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα λειτουργήσουν επίσης στο Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής»:

Τμήματα κοινωνικού Φροντιστηρίου, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα προκύψει από παιδιά και γονείς.

Τμήμα Γυμναστικής Γυναικών-ενηλίκων

Διδάσκεται αεροβική γυμναστική συνοδεία μουσικής, χορογραφίες zumba, ασκησιολόγιο για ενδυνάμωση και σύσφιξη.

Υπεύθυνη τμήματος: η Γυμνάστρια, Ιγνατιάδου Ολυμπία.

Μαθήματα: κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 7:10 μ.μ. – 8:00 μ.μ.

Τρίτη και Παρασκευή: 99:30 π.μ. -10:20 π.μ.

Τμήμα Θεατρικής Παιδείας για παιδιά Λυκείου και ενήλικες:

Στη διάρκεια των μαθημάτων του τμήματος θα διδάσκεται θεατρικό παιχνίδι και θα δίνονται πληροφορίες σχετικές με την ιστορία του θεάτρου. Το θεατρικό τμήμα θα ανεβάσει μία παράσταση στο τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς και τα μέλη του τμήματος θα συμμετάσχουν ενεργά τόσο στη σχεδίαση των σκηνικών, όσο και στην επιλογή των θεατρικών κουστουμιών. Το τμήμα απευθύνεται σε παιδιά από Α’ Λυκείου χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισμό προς τα πάνω.

Υπεύθυνος τμήματος: Χαϊτίδης Δημήτρης.

Μάθημα: κάθε Παρασκευή 6:30 μ.μ. – 7:30 μ.μ.

Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Ενηλίκων:

Θα διδαχτούν παραδοσιακοί χοροί από όλη τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα από τις μελωδίες και τα βήματα των προγόνων μας, θα μυηθούμε στην ελληνική λαϊκή μας παράδοση. Θα διδαχτεί δημοτικό τραγούδι, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής μας παράδοσης. Μέσα από τα τραγούδια που θα μάθουμε, θα καταλάβουμε γιατί ακόμη σε πολλές περιοχές της Ελλάδος οι άνθρωποι συγκινούνται! Ελάτε κοντά μας, να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο την παρέα μας!

Υπεύθυνος τμήματος : ο Χοροδιδάσκαλος, Αθανασιάδης Κυριάκος.

Μαθήματα- Τμήμα Ενηλίκων: Τρίτη 7:45 μ.μ. -8:45 μ.μ.

Τμήμα Μικτό- κάθε Πέμπτη: 6:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ.

Δημιουργικά Εργαστήρια Ενηλίκων:

Στo πλαίσιo της δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων διοργανώνονται εργαστήρια προκειμένου οι συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους , να εκφραστούν, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Μεταξύ των άλλων το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ραπτική, μεταποίηση ρούχων, κατασκευή χρηστικών ή διακοσμητικών αντικειμένων για το σπίτι, αλλά και σεμινάρια ή διαλέξεις από ειδικούς για θέματα ψυχολογίας, ομορφιάς, υγείας, διατροφής, εκπαίδευσης που θα εμπλουτιστούν και με τις ιδέες των συμμετεχόντων.

Υπεύθυνη Τμήματος : Πελαγία Μητσοπούλου

Μάθημα κάθε Παρασκευή: 7:30 -9:00 μ.μ.

Παράλληλες Δράσεις:

Το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ» διοργανώνει για τα μέλη του γιορτές, και εκδρομές εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Προβολές Παιδικού Κινηματογράφου

Το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ» προβάλλει παιδικές ταινίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Παιδιά, πάμε σινεμά;».

Επιμέλεια – επιλογή ταινιών από τη φιλόλογο , Αφροδίτη Πανίδου.

Ημερίδες ανοιχτές στο κοινό:

Στο Κοινωνικό Κέντρο διοργανώνονται εκδηλώσεις και ημερίδες με θέματα ιατρικά , εκπαιδευτικά και κοινωνικά σε συνεργασία με φορείς της περιοχής και ιδιώτες , με σκοπό την ενημέρωση του κοινού.