• Επικοινωνία
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
Home Ειδήσεις

Θράκη: Κάθε βήμα και ένα γευστικό ταξίδι

28 Δεκεμβρίου 2019
in Ειδήσεις, Επιλεγμένα, Πολιτισμός
Θράκη: Κάθε βήμα και ένα γευστικό ταξίδι
Share on FacebookShare on Twitter

Η παραδοσιακή Θρακιώτικη κουζίνα έχει την τιμητική της τις ημέρες των εορτών. Μπάμπω, ντολμάδες λάχανο τουρσί, χοιρινό πρασοσέλινο, μοσχάρι λάχανο, μπριζόλες φούρνου, τηγανιά, τσιγαρίδες. Το γιορτινό τραπέζι στη Θράκη ξεχωρίζει. Οι ντόπιοι το γνωρίζουν καλά και οι επισκέπτες που το μαθαίνουν ενθουσιάζονται τόσο που δεν το ξεχνούν.

«Η πλούσια γαστρονομική παράδοση της περιοχής που συνδυάζει Ανατολή και Δύση. Το ιδιαίτερο πάντρεμα των γεύσεων είναι το σήμα κατατεθέν του τόπου» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης,ο  κος Ανέστης Βαφειάδης και σημειώνει ότι μέλημα όλων, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, είναι να απολαύσουν τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής. Θα μπορούσε η περιοχή να αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό; Ρωτήσαμε  τον κο Βαφειάδη για να μας απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη: «Φυσικά και ναι!»

Η κα Σούζη Λαϊου αντιπρόεδρος των ζυθεστιατόρων Ροδόπης στέκεται στο πληθυσμιακό δυναμικό της περιοχής, που εμπλουτίστηκε όπως λέει, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, από Πολίτες, Σμυρνιούς, Καππαδόκες, Καβακλιώτες, Πόντιους και Ανατολικορωμυλιώτες, «πληθυσμιακές ομάδες που η κάθε μια κουβαλούσε μαζί της μνήμες της κουζίνας του τόπου της. «Μπολιάστηκαν» με τον πλούτο των ντόπιων και προέκυψε κάτι εξαιρετικό, αυτό που και σήμερα όλοι απολαμβάνουμε.»

Ο κος Ανέστης Βαφειάδης με τη συνάδελφό του Σούζη Λαϊου.

Ξεχωριστό πιάτο, η Μπάμπω, ένα, όπως λένε οι δύο επαγγελματίες, «καθαρά θρακιώτικο έδεσμα, απαραίτητο συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού». Κατά την παράδοση θέλει να έχει πάρει το όνομα της από την μπάμπω, που σημαίνει γιαγιά. Όπως η γιαγιά οδεύει προς το τέλος της ζωής, έτσι και η «Μπάμπω» τρώγεται προς το τέλος του έτους.

«Σε όλη τη Θράκη διατηρήθηκαν ακέραιες οι μαγειρικές παραδόσεις των πληθυσμιακών ομάδων που την κατοίκησαν κάνοντας την γαστρονομία σίγουρα έναν σημαντικό λόγο για να επισκεφτεί κανείς την περιοχή ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών» τονίζει ο κος Βαφειάδης και προσθέτει με σιγουριά πως η κουζίνα της Θράκης είναι ένας καλός λόγος για να επιλέξει κανείς την περιοχή ως γαστρονομικό προορισμό. Ερχόμενος θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ο μόνος. Όπως λέει και ένα παλιό σλόγκαν, «κάθε βήμα και ένα ξεχωριστό ταξίδι στη Θράκη».

Φώτο: Φαγητά των ημερών ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Τομ Χανκς: Ο σύζυγος της Ρίτα Γουιλσον, με καταγωγή από το Ωραίο Ξάνθης, πολιτογραφήθηκε Έλληνας από τον Προκόπη Παυλόπουλο!

Επόμενο Άρθρο

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την προστασία των αστέγων από το κύμα ψύχους

Επόμενο Άρθρο
Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την προστασία των αστέγων από το κύμα ψύχους

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την προστασία των αστέγων από το κύμα ψύχους

Κινηματογραφική καταδίωξη διακινητών στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης!

Κινηματογραφική καταδίωξη διακινητών στην Εθνική Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης!

Παπαδημητρίου και… ‘πρόσωπο έκπληξη’ έριξαν άκυρο στην ΑΕΚ Λάρνακας

Παπαδημητρίου και… ‘πρόσωπο έκπληξη’ έριξαν άκυρο στην ΑΕΚ Λάρνακας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

916 Mountain resort

ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

radio north 98.0

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

  • Αρχική
  • Επικοινωνία
  • Μικρές Αγγελίες
  • Πολιτική Απορρήτου
Τηλ: 2541-105-096 & 2541-063-600

© Αδέσμευτη Θράκης

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες

© Αδέσμευτη Θράκης