• Επικοινωνία
Τρίτη, 21 Απριλίου, 2026
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
Home Ειδήσεις

ΤΑP: Μπλόκο από το ΣτΕ σε προσφυγές δήμων Β. Ελλάδας

6 Ιουλίου 2018
in Ειδήσεις, Επιλεγμένα
ΤΑP: Μπλόκο από το ΣτΕ σε προσφυγές δήμων Β. Ελλάδας
Share on FacebookShare on Twitter

Δύο ευχάριστα νέα ήλθαν για το έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.

Το πρώτο αφορά στην έγκριση δανείου από την EBRD ύψους 500 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και το δεύτερο στην απόρριψη από το ΣτΕ των αιτήσεων προσφυγής κατά των εργασιών από δήμους τους οποίους διαπερνά ο αγωγός.

Πιο συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της EBRD ενέκρινε την Τετάρτη 4 Ιουλίου δάνειο ύψους έως 500 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ενός έργου προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ενεργειακής Κοινότητας.

Το δεύτερο νέο αφορά στην άρση και των τελευταίων δικαστικών εκκρεμοτήτων του έργου καθώς την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκαν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που απορρίπτουν τις αιτήσεις ακύρωσης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Επιπτώσεων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ που είχαν κατατεθεί το 2014 από τους δήμους Καβάλας, Σερρών και Δοξάτου.

Ο αγωγός μήκους 878 χιλιομέτρων ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, περνά σχεδόν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, συνεχίζει την Αλβανία και, αφού περάσει κάτω από την Αδριατική Θάλασσα, καταλήγει στη νότια Ιταλία. Αποτελεί το τελευταίο σκέλος του νότιου διαδρόμου αερίου και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής του έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα.

Ο TAP θα αρχική ετήσια παραγωγική ικανότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας περίπου 7 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρώπη. Ο αγωγός συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της αξιοπιστίας του ενεργειακού εφοδιασμού για τους καταναλωτές , καθώς και στην επίτευξη σημαντικής μείωσης του CO 2 , παρέχοντας καθαρότερο καύσιμο σε σύγκριση με τον άνθρακα. Η πρώτη παράδοση φυσικού αερίου αναμένεται μέχρι το 2020.

Το συνολικό κόστος του έργου είναι 4,5 δισ. ευρώ. Το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε νωρίτερα αυτό το έτος την επιλεξιμότητα της TAP για δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ επί του παρόντος εξετάζονται και άλλες συνεισφορές από τους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Στο σημείο εκκίνησης στην Τουρκία, η TAP θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) για τον οποίο η EBRD ενέκρινε δάνειο 500 εκατ. Ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο. Στο τελικό σημείο της Ιταλίας, η TAP θα συνδεθεί με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί με ευρύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα.

Η αλυσίδα αξίας του νότιου διαδρόμου αερίου έχει συνολικό εκτιμώμενο κόστος 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές αερίου σε δίκτυο αγωγών μήκους 3.500 χιλιομέτρων που διασχίζει έξι χώρες. Τα μέρη του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου είναι το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν, ο αγωγός του Νότιου Καυκάσου στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία, ο TANAP στην Τουρκία και ο TAP.

Τα εγκαίνια του TANAP πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο στην Τουρκία.

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΟΔΕ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΩΜΑΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Επόμενο Άρθρο

Ξεκινούν οι εγγραφές στο Δ.Ι.Ε.Κ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Επόμενο Άρθρο
Ξεκινούν οι εγγραφές στο Δ.Ι.Ε.Κ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Ξεκινούν οι εγγραφές στο Δ.Ι.Ε.Κ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Διαγράφονται χρέη  χιλιάδων ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ!

Διαγράφονται χρέη χιλιάδων ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ!

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Περιφέρειας ΑΜΘ για συμμετοχή σε εκθέσεις για το έτος 2019

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Περιφέρειας ΑΜΘ για συμμετοχή σε εκθέσεις για το έτος 2019

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

RADIO LIFE 92.1

NEXT TV ΘΡΑΚΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ Μ.Η.Τ.: 232171

  • Αρχική
  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Επικοινωνία
  • Μικρές Αγγελίες
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τηλ: 2541-105-096 & 2541-063-600

© Αδέσμευτη Θράκης

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες

© Αδέσμευτη Θράκης