Καταγγέλλουμε πρωτοφανές κρούσμα καταστολής, φίμωσης της πολιτικής άποψης και δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης που εκτυλίσσεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) απέναντι σε αρχαιολόγο. Ο εργαζόμενος (στέλεχος του ΚΚΕ) έχει βρεθεί στο στόχαστρο, επειδή μαζί με άλλους συναδέλφους του ύψωσε τη φωνή του ενάντια στην πρακτική μετατροπής των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης σε «ντεκόρ», για την επίσκεψη ΝΑΤΟικών μακελάρηδων.
Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, σε συνέχεια της απαράδεκτης ΕΔΕ που είχε διαταχθεί πριν μερικούς μήνες σε εργαζόμενους του Μουσείου γιατί εκφράστηκαν ενάντια στους ΝΑΤΟικούς, κάλεσε σε απολογία τον αρχαιολόγο που υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, με πολυετή πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, επειδή θεωρήθηκε «υποκινητής» συλλογικής ανακοίνωσης εργαζομένων του Μουσείου Αλεξανδρούπολης και της ΕΦΑ Έβρου με τίτλο «Οι ΝΑΤΟικοί είναι ανεπιθύμητοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης». Μάλιστα, μεταξύ των πειθαρχικών παραπτωμάτων, που καταλογίζει η ΕΔΕ, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο συνάδελφος υπέπεσε και στο πειθαρχικό παράπτωμα της “παραβίασης υποχρέωσης εχεμύθειας” επειδή απευθύνθηκε στο σωματείο του, τον “Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων”.
Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων εξέφρασαν την αντίθεση τους στην απόφαση να ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε ώρα που ήταν κανονικά κλειστό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ΝΑΤΟικοί που βρίσκονταν στην πόλη. Μάλιστα, στηλίτευσαν το γεγονός ότι οι ΝΑΤΟικοί ζητούν να μπουν δωρεάν, τη στιγμή που ένα στέλεχος του ελληνικού στρατού ή κάποιος άλλος πολίτης, για να επισκεφτεί το Μουσείο, πρέπει να πληρώσει εισιτήριο 6 ευρώ, που από τον φετινό Μάη θα γίνει 10 ευρώ. Ανέδειξαν ακόμα την προκλητική στάση του υπουργείου που έδωσε την άδεια να ανοίξει το Μουσείο για την ειδική περίσταση, ενώ δεν φροντίζει να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας και κάποιων απογευμάτων, που θα εξυπηρετούσε συνολικά τους πολίτες. Προκλητικά, μάλιστα, ζητούσε να εργαστούν συμβασιούχοι που ήταν δύο μήνες απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι κατέληγαν ότι «το Μουσείο και τα εκθέματά του ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη, Έλληνα ή ξένο, που θέλει να τα γνωρίσει. Οι “επισκέπτες” όμως της Πέμπτης δεν έρχονται ατομικά, σαν πολίτες, αλλά σαν ΝΑΤΟικοί, δηλαδή σαν μεσίτες ενός πολεμοκάπηλου οργανισμού. Με αυτήν την ιδιότητα είναι ανεπιθύμητοι».
Είναι ξεκάθαρο, ότι όποιος αγωνίζεται ενάντια σε αυτή την πολιτική που κόβει από μισθούς και συντάξεις για να δίνει υπέρογκα ποσά στο ΝΑΤΟ, σε αυτή την πολιτική που γεννά πολέμους, που γεννά Τέμπη, βρίσκει απέναντι του ένα κράτος και μία δικαιοσύνη έτοιμη να υπερασπιστεί αυτό το σάπιο σύστημα.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγωνιστή αρχαιολόγο και απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει η απαράδεκτη δίωξη!