ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Στις 3 Νοεμβρίου ξεκινάμε την οργάνωση της έκθεσης για τις Γιορτές Π. Πόλης 2020!

*Με τη συνδιοργάνωση και του Δήμου Ξάνθης, η έκθεση του χρόνου θα γίνει στο χώρο του πάρκινγκ απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ ή σε άλλο πιο προσιτό χώρο!

Πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων στο γήπεδο του ΑΟΞ, στο πλαίσιο της Έκθεσης τοπικών προϊόντων, του Επιμελητηρίου Ξάνθης, για πρώτη φορά ενταγμένη στο πλαίσιο των Γιορτών παλιάς Πόλης σύμφωνα με εξαιρετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής αλλά και του Next tv.

Κηπευτικά, Μέλι, Οίνος, Μανιτάρια πλευρώτους, Άγρια Μανιτάρια και Βότανα, Ζυμαρικά, Ρυζότο, Πετιμέζι από Ζαχαροκάλαμο, εκλεκτά κρέατα και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα και εδέσματα είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι επισκέπτες της εκδήλωσης.

Δύο Αρχιμάγειρες-ΣΕΦ- ανέλαβαν να απογειώσουν τα προϊόντα συνδυάζοντάς τα και βγάζοντας τα τέλεια αρώματα και την τέλεια γεύση: Γαρίδες με Χυλοπίτες-Σοφίας Γεύσεις-, Χυλοπίτες με Μανιτάρια πλευρώτους-Μητάτο-, Ρυζότο με άγρια μανιτάρια-Σεμπέπος-, Καραμελωμένο χοιρινό με πετιμέζι Ζαχαροκάλαμου και μέλι Θάσου, καταπληκτική μελιτζανοσαλάτα με Τυρί ΦΕΤΑ από τις Φάρμες Θράκης, πατάτες ριγωτές, σε εκπληκτικό ελαιόλαφο από τους Βίστωνεςκ.α. (σ.σ. θέλετε κι άλλα;)

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης σε ρόλο παρουσιαστή(σ.σ. άψογος, καθώς έχει καλή σχέση με το μικρόφωνο, μια και είναι τραγουδιστής παραδοσιακών τραγουδιών και όχι μόνο), καλούσε τον κόσμο να συμμετάσχει και να δοκιμάσει τις γεύσεις!

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Μωραΐτης, υπογράμμισε πως όλες οι συνταγές καταγράφονται και προωθούνται στις μονάδες Εστίασης και στα Ξενοδοχεία της περιοχής, για να τις αξιοποιήσουν και να γνωρίσει ο κόσμος τον Τιτάνιο πλούτο της περιοχής, όπως επεσήμανε ο κ. Μωραΐτης.

Επιπλέον ο κ. Μωραΐτης πρόσθεσε πως μετά την καταγραφή των προϊόντων, που αποτελούν τον τοπικό πλούτο της περιοχής, θα ακολουθήσει το στάδιο της πιστοποίησης και της εξωστρέφειας.

Στις 3 του Νοέμβρη θα γίνει μια συνάντηση με τους παραγωγούς και με τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου για την καλύτερη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς της Έκθεσης!

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις θα επιχειρηθεί να καταστεί σαφές στους παραγωγούς πως θα πρέπει και μεταξύ τους να συνεργάζονται σε θέματα τροφοδότησης πρώτης ύλης, αλλά κυρίως δημιουργώντας όγκο προϊόντων, καθώς η αγορά απαιτεί συνέπεια και συνέχεια στη ροή των ποσοτήτων των προϊόντων. Αυτό λόγω του ότι η παραγωγή είναι μικρή, η ένωση δυνάμεων των μικρών παραγωγών εξασφαλίζει την συνέχεια και την αξιοπρεπή στάση στην αγορά η οποία είναι… αμείλικτη και επομένως οι παραγωγοί προετοιμασμένοι κατάλληλα!

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στο κοινό τα χειροποίητα κοσμήματα και κυρίως το ορυκτό Ψαμμίτης που βρίσκετε στη Μάνδρα και αποτελεί την διακοσμητική πέτρα πολλών χρήσεων των αδελφών Μαυρίδη οι οποίοι συνεχίζουν και επενδύουν στην οικογενειακή επιχείρηση τους!

ΚΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ ΣΤΟ FACEBOOK

Αίσθηση όμως προκάλεσε και το σχόλιο του Προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιου Μωραϊτη στο fb μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης που ανέφερε τα παρακάτω:

Με επιτυχία στέφτηκε η «2η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Οικοτεχνίας», που πραγματοποιήθηκε στο Γήπεδο Α.Ο. Ξάνθης από την Κυριακή 01 έως και την Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2019.

Συγχαίρουμε τους εκθέτες που συμμετείχαν, για την ποιότητα των προϊόντων τους και την άψογη συνεργασία.

Οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν, να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου μας.

Ο τόπος μας είναι χαρισματικός και διαθέτει πλούτο που δυστυχώς μέχρι και πέρυσι ήταν εντελώς «αχαρτογράφητος». Το Επιμελητήριο Ξάνθης ανέλαβε να χαρτογραφήσει, να αναδείξει και να προβάλει όλα αυτά τα προϊόντα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο πλούτος μπορεί να αναδειχθεί με συνεχείς πρωτοβουλίες από όλους τους φορείς και να πάρει επιτέλους την «προστιθέμενη» αξία που του αναλογεί.

Αυτός ο πλούτος μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας και να κρατήσει στον τόπο μας εκατοντάδες νέους μορφωμένους ανθρώπους που μέχρι σήμερα, δυστυχώς, βρίσκουν ως διέξοδο να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Το Επιμελητήριο Ξάνθης θα επιδιώξει την συνεργασία όλων των φορέων και θα ενισχύσει τον αγώνα για την ανάδειξη αυτού του πλούτου με διάφορες δράσεις προβολής και εκθέσεις, σεμινάρια marketing κ.ά.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την Διεύθυνση της ΣΕΚΕ Α.Ε. που στηρίζει όλες αυτές τις προσπάθειες ανάδειξης του τοπικού πλούτου, τους συναδέλφους συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που μαζί με τους υπαλλήλους του Επιμελητηρίου Ξάνθης στήριξαν με θέρμη την 2η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Οικοτεχνίας.

(σ.σ. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι με τη συνδιοργάνωση και του Δήμου Ξάνθης, η έκθεση του χρόνου θα γίνει στο χώρο του πάρκινγκ απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ ή σε άλλο πιο προσιτό χώρο! Και η κοσμοσυρροή θα είναι πολύ μεγαλύτερη…Προσωπικά αυτό ελπίζω και ευελπιστώ, γιατί για την επιτυχία μιας έκθεσης κατά την ταπεινή μου άποψη, τον πρώτο λόγο τον έχει ο κόσμος…Οι επισκέπτες του δηλαδή! Που όσο ποιο πολλοί είναι, τόσο πιο επιτυχής θα είναι!

Ιπποκράτης Γαλ.)