Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μίλησε την Κυριακή το μεσημέρι στη σύσκεψη δεκάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων της ΑΜΘ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης.
…………………………………………………..
Άκου τι είπαν!
«Θα θέλαμε και σήμερα εδώ να αναδείξουμε το ζήτημα της απαράδεκτης δίωξης εργαζόμενου σε αυτό εδώ το μουσείο, γιατί, λένε ότι τόλμησε να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις, να δημοσιοποιήσει δηλαδή με ανακοίνωση, μαζί με άλλους συναδέλφους του, την επίσκεψη εδώ των ΝΑΤΟικών στο μουσείο. Και βέβαια όλοι μας ξέρουμε ότι πολιτισμός και δολοφονία αμάχων, δολοφονία ανθρώπων δεν πάνε μαζί. Γι’ αυτό ζητάμε να σταματήσει άμεσα αυτή η δίωξη από το υπουργείο Πολιτισμού. Συμπαραστεκόμαστε, είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του προσωπικού του μουσείου και των εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων του Έβρου και θα θέλαμε να απευθυνθούμε στο υπουργείο Πολιτισμού, να σταματήσει αμέσως αυτή τη δίωξη».
(Από την δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα μετά την ξενάγηση του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης)
Το σχόλιο
Στα σοβαρά δημογραφικά προβλήματα της περιοχής αναφέρθηκε ο κ. Στράτος Κοντός, Δήμαρχος Ξάνθης στο 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να κρατήσουν τον πληθυσμό – ειδικά τους νέους – στη Θράκη. Όπως τόνισε, παρότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο παράγει περίπου 1.200 αποφοίτους τον χρόνο, κανείς δεν μένει στη Θράκη υπογραμμίζοντας πως οι νέοι αυτοί είναι πολύτιμο “πρωτογενές υλικό” και πρέπει να υπάρξει τρόπος να συνεχίσουν να μένουν στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη δημιουργία “clusters” όπως συμβαίνει στα Ιωάννινα ή την Πάτρα, που έχουν βοηθήσει να ανέβει το βιοτικό επίπεδο στις αντίστοιχες περιοχές.
-Μακάρι να το δούμε να υλοποιείται και στην πράξη!
Τον συνέλαβαν γιατί μετέφερε λαθρομετανάστες, διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσαν δυο εντάλματα σύλληψης του για ναρκωτικά
Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 10-4-2025, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, αλλοδαπός, δυνάμει Ενταλμάτων Σύλληψης των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης προηγήθηκε δακτυλοσκοπική διακρίβωση των στοιχείων του αλλοδαπού, ο οποίος είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων την 8-4-2025 για υπόθεση μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, κατά τη διαδικασία της οποίας διακριβώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούν δύο Εντάλματα Σύλληψης των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.
Μετά το Πάσχα οι συντάξεις Μαΐου -Αυτοί θα πληρωθούν πρώτοι
Άλλαξαν οι ημερομηνίες πληρωμής των μηνιαίων κύριων συντάξεων και επικουρικών συντάξεων ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα, μετά το Πάσχα θα πληρωθούν τελικά οι συντάξεις Μαΐου σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, σύμφωνα με την εισήγηση του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα χωρίς χρήματα κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες συνταξιούχοι το Πάσχα.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.
Παρασκευή 25/4
Κύριες – Μη Μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) & Επικουρικές Μη Μισθωτών & Μισθωτών
Τρίτη 29/4
Κύριες Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΗΜΟΣΙΟ) & Επικουρικές Δημοσίου
Φέρες: Νεκρός πελαργός από ηλεκτροπληξία -Το πρώτο θύμα της φετινής Άνοιξης
Ένα θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε στις Φέρες, με έναν πελαργό να εντοπίζεται νεκρός από ηλεκτροπληξία, αποτελώντας το πρώτο φετινό θύμα των εναέριων καλωδίων στην περιοχή. Το περιστατικό γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της παράταξης “Προοπτική Πολιτών”, Νίκος Γκότσης, συνοδεύοντάς την με φωτογραφία του άτυχου πτηνού.
Οι πελαργοί επιστρέφουν κάθε χρόνο στις φωλιές τους, σηματοδοτώντας την άφιξη της άνοιξης. Και φέτος έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές Μαρτίου, με τους κατοίκους της περιοχής να παρακολουθούν με χαρά την προσπάθειά τους να επισκευάσουν τις φωλιές και να προετοιμαστούν για τη νέα περίοδο αναπαραγωγής.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πτηνά είναι πολλοί, με την ηλεκτροπληξία από καλώδια ρεύματος να συγκαταλέγεται στους πλέον σοβαρούς. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, μεγαλόσωμα είδη όπως οι πελαργοί, οι κύκνοι, οι ερωδιοί και αρπακτικά πτηνά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη και η ευελιξία τους μειωμένη.
Το περιστατικό στις Φέρες επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την πρόληψη παρόμοιων συμβάντων.
Αίνιγμα
Τι συμβαίνει με τις οπτικές ίνες στη Ξάνθη;
Παρά το γεγονός ότι αρκετοί καταναλωτές έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αίτησης και έχουν παραλάβει τον απαραίτητο εξοπλισμό από τον πάροχό τους, η διαδικασία εγκατάστασης “παγώνει” στο τελευταίο στάδιο. Οι τεχνικοί, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν εμφανίζονται ποτέ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να παραμένουν χωρίς σύνδεση οπτικής ίνας επ’ αόριστον.
Τραγωδία στη Ρόδο: Πρέσα πλυντηρίου συνέθλιψε εργαζόμενο σε ξενοδοχείο
Μία τραγωδία για το νησί της Ρόδου, καθώς το πρωί της Κυριακής διασώστες του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, κλήθηκαν σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Φαληράκι να συνδράμουν στην διάσωση ενός εργαζόμενου 65 ετών, τον οποίο είχε εγκλωβίσει πρέσα στα πλυντήρια του συγκροτήματος.
Δυστυχώς, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών, ο άτυχος εργαζόμενος 65 ετών ανασύρθηκε νεκρός, όπως αναφέρει η rodiaki.
Το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου αναμένεται να ζητήσει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το εργατικό δυστύχημα.
Καβάλα: Το Κρυονέρι διαθέτει πλέον τον πρώτο του αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή
Ο Ποντιακός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας» και κατ΄επέκταση το Κρυονέρι απέκτησαν τον πρώτο τους αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.
«Ο Σύλλογός μας το τελευταίο διάστημα κατέβαλε πολλαπλές προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίσει τον πρώτο απινιδωτή στο χωριό μας! Τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση του μηχανήματος, κάτι που δημιούργησε εύλογους προβληματισμούς. Εν τέλει, ο κ. Χρήστος Γάκης και ο κ. Δημοσθένης Μαυροχαλυβίδης έδωσαν τη λύση στο χρόνιο αίτημα και με τη δωρεά τους, εξασφαλίστηκε το μηχάνημα για το χωριό μας! Θα είμαστε ευγνώμονες για αυτήν την αξιέπαινη πράξη τους, καθώς αυτό το μηχάνημα υπάρχει για να σώζει ζωές! Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την εγκατάστασή του, ώστε να είναι διαθέσιμος προς το κοινό το συντομότερο», αναφέρει ο Σύλλογος στο μήνυμά του.
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στη Θράκη
Μετά την εκλογική διαδικασία της 20ης Μαρτίου 2025 που διενεργήθηκε σε τρία Νοσοκομεία (ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Διδυμοτείχου και ΓΝ Κομοτηνής), εξελέγη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης το οποίο στην πρώτη συνεδρίαση του συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:
Πρόεδρος: Στάμος Χαρίλαος
Αντιπρόεδρος: Παρόγλου Ιωάννης
Γενική Γραμματέας: Τσαλκίδου Ευανθία
Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας: Δημητριάδης Κωνσταντίνος
Ταμίας: Μουρβάτη Ευθυμία
Μέλη:
Δευτεραίος Σάββας
Δραγουμάνης Χρήστος
Ζαχαρούλη Δανάη
Μπαμπαγεωργάκας Πρόδρομος
Γιάνκου Γεώργιος
Κουκάκη Τριανταφυλλιά
Το ΔΣ της ΕΙΝΟΚΥΘ με τη νέα σύνθεση, δηλώνει οτι: “θα συνεχίσει και θα επαυξήσει τους αγώνες των Ιατρών που διακονούν το ιατρικό λειτούργημα στις Δημόσιες Δομές Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) ώστε το ποθούμενο από όλη την κοινωνία για ΔΩΡΕΑΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ να γίνει πραγματικότητα.”
Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ δύο 19χρονοι -Λαμπάδιασε το ΙΧ που επέβαιναν στη Λάρισα
Διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται δύο 19χρονοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο που πήρε φωτιά στη Λάρισα.
Το περιστατικό σημειώθηκε κάτω από άγνωστες ως στιγμής συνθήκες στη συμβολή των οδών Αρσάκη και Βεάκη στην περιοχή του Μεζούρλου, όταν το όχημα ήταν εν κινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, στο αυτοκίνητο επέβαιναν τέσσερα άτομα.
Άμεσα έφτασαν στο σημείο τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι άνδρες και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διασώστες του ΕΚΑΒ προχώρησαν στη διασωλήνωση του ενός τραυματία στο σημείο. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι γιατροί προχώρησαν σε διασωλήνωση και του δεύτερου σοβαρά τραυματισμένου 19χρονου.