*Αναλυτικότερα: Στην ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και περιλαμβάνεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, αναφέρονται τα εξής:
Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Ιουνίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 10 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ και σταθεροποίηση σε 1 περιοχή.
……
*Καθαρά αυξητικές τάσεις ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (+145%), στον Βόλο (+107%), στη Λάρισα (+101%), στη Θεσσαλονίκη (+100%), στην Ξάνθη (+97%), στην Αττική (+66%), στην Αλεξανδρούπολη (+43%), στο Ηράκλειο (+42%), στον Άγιο Νικόλαο (+37%) και στα Ιωάννινα (+35%).
Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Πάτρα (+3%).
…….
*Αλλάζω θέμα. Πήρε “σάρκα και οστά” η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, η οποία ήταν το νέο λογότυπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να είναι η Νίκη της Σαμοθράκης!
Υιοθετήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ, η πρόταση του για αλλαγή του λογοτύπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Νίκη της Σαμοθράκης, μεταξύ των άλλων προτάσεων που υποβλήθηκαν, υπερψηφίστηκε από το σώμα των συμβούλων και θα γίνει το νέο λογότυπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
……
*Απίστευτο. Συνελήφθη Σέρβος παραθεριστής στο Κιλκίς – Καταζητούνταν για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία πριν 31 χρόνια.
Ετοιμαζόταν να απολαύσει μαζί με την οικογένειά του τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ελλάδα, στον Πλαταμώνα Πιερίας, όπως κάνουν αυτήν την περίοδο χιλιάδες Σέρβοι συμπατριώτες του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που επέλεγε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, καθώς εδώ και 20 χρόνια επισκέπτεται τη χώρα μας, όπως έκανε και το 2019, μαζί με τον σύζυγο και την κόρη του. Αυτή τη φορά, όμως, τον περίμενε μια απροσδόκητη εξέλιξη στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων Κιλκίς.
Ήταν πρωινές ώρες της 23ης Ιουνίου, όταν το τουριστικό λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε ο 59χρονος J.C. έφτασε στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία και κατά τον διαβατηριακό έλεγχο, το ηλεκτρονικό σύστημα των ελληνικών Αρχών χτύπησε «κόκκινο» στο όνομά του. Ο 59χρονος, κάτοικος μιας μικρής σερβικής πόλης στην περιφέρεια της Βοϊβοντίνα, όπου ζει κι εργάζεται, ενημερώθηκε από τους Έλληνες αστυνομικούς ότι καταζητείται από τις δικαστικές Αρχές της Κροατίας, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε 31 χρόνια πριν, κατά τον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν στην τότε Γιουγκοσλαβία.
……
*Το τουριστικό λεωφορείο -και η οικογένειά του που επέβαινε σ’ αυτό- συνέχισε το ταξίδι του, ενώ ο 59χρονος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς και την ίδια μέρα προσήχθη στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το αίτημα έκδοσής του στην Κροατία.
«Αν είχα ιδέα ότι ήμουν καταζητούμενος θα έμενα στο σπίτι μου», φέρεται να είπε στους Έλληνες νομικούς του παραστάτες, που τον συνόδευσαν στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
Η αντιεισαγγελέας Εφετών αποφάσισε την κράτησή του μέχρι να συγκληθεί το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για την έκδοσή του.
……..
*Αισιόδοξος για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο χώρο του εμπορίου το λιμάνι του Πόρτο Λάγος εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (28-6-2022).
Με αφορμή έργα αναβάθμισης ύψους 2 εκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί συνολικά για τα λιμάνια των: Αβδήρων, του Πόρτο Λάγους, του Φαναρίου και του Ιμέρου ο κος Τσιτιρίδης σημείωσε πως με αρωγό το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων (το οποίο έχει και την αρμοδιότητα της υλοποίησης έργων επί αυτού) σε όλες τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής έχει ήδη περιφραχθεί ο χώρος και οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν.
….
*Ο κος Τσιτιρίδης υπενθύμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτιζε εμπορικά το Λιμάνι του Πόρτο Λάγους από το 1900 και μετά με φόρτωση στα καράβια που έδεναν στο λιμάνι προϊόντα καπνού, σιτηρών κ.α. και σημείωσε πως μπορεί στη συνέχεια η εμπορική κίνηση να ατόνησε ωστόσο πάντα το λιμάνι εξακολουθούσε να ήταν στο χάρτη των εμπορικών μεταφορών.
Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος Αβδήρων τόνισε πως η «ατυχία» του λιμανιού είναι το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άλλα λιμάνια, αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, όπου είναι στραμμένη εύλογα η προσοχή της Κυβέρνησης, ωστόσο, δεν ατονεί το ενδιαφέρον ούτε της δημοτικής αρχής ούτε των υπευθύνων και για το λιμάνι του Πόρτο Λάγους και γι αυτό το λόγο δρομολογούνται έργα εκβάθυνσης του.
……..
*Σε ερώτηση δε «αν στα σχέδια του δήμου είναι και η ακτοπλοϊκή σύνδεση της περιοχής με κοντινούς νησιωτικούς προορισμούς» σημείωσε πως έχει ήδη εγκριθεί σχετικό master plan που το προβλέπει και θα γίνει πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον, “ένα – ένα τα βήματα” απάντησε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τόνισε πως η προσοχή των εργαζομένων είναι πάντα στραμμένη στον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και στον εξωραϊσμό τους, καθώς αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Προς αυτή την κατεύθυνση καθαρίστηκε πρόσφατα και το άλσος της περιοχής.
ΟΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΑΤΙΝΑ
Άνοιγμα Μέτιου στους Ξυνιδαίους με αντίπαλο δέος τον Αλέξανδρο Κοντό ή μήπως το άνοιγμα αυτό για τον σημερινό Περιφερειάρχη ΑΜΘ συνεπάγεται και πλήρη ρήξη και με τη μισή Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ στη Ξάνθη; Θα φανεί λίαν συντόμως από τις εξελίξεις, ωστόσο ένα είναι το σίγουρο….
Ή ότι ο κύριος Μέτιος θα ΚΑΕΙ πριν την ώρα του, ή ότι ο νυν Περιφερειάρχης φοβάται ακόμη και πιθανή….αντικατάστασή του με ένα νέο πρόσωπο στις επόμενες Περιφερειακές εκλογές!!!
Ένα ωστόσο είναι σίγουρο…
Ότι η συγκεκριμένη επιλογή, όχι μόνο δεν του κλείνει μέτωπα, αλλά του ανοίγει καινούργια….!!!
Και δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος του που ίσως, δεν περιμένει ούτε ο ίδιος!