• Επικοινωνία
Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2026
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
Home Αθλητικά

Πέθανε ο Μίμης Δομάζος, ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου

24 Ιανουαρίου 2025
in Αθλητικά, Επιλεγμένα
Πέθανε ο Μίμης Δομάζος, ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου
Share on FacebookShare on Twitter

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Μίμης Δομάζος ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου και μία από τις πιο αγαπημένες μορφές του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Δομάζος, γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου 1942, αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό αλλά και με την Εθνική στη θέση του επιθετικού μέσου και θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχώνΤο 2003 ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για το εορτασμό των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ. Επίσης επιλέχθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.

Ήταν ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν την φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Η καριέρα του

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις αλάνες της περιοχής δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί να αγωνίζεται. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιάτικης καταγωγής. Σύντομα το όνομά του άρχισε να ακούγεται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού.

Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Δομάζου με τα πράσινα ως δεξί εξτρέμ έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ (0-2) για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958. To 1959 ο τότε προπονητής των «πρασίνων», Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς εισηγήθηκε την απόκτηση του και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό.

Στο «τριφύλλι» έκανε σπουδαία καριέρα και δικαίως θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα του αθηναϊκού συλλόγου. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε συνολικά σε 502 αγώνες πρωταθλήματος, επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο σε συμμετοχές στην ιστορία των «πρασίνων».

Ο τελικός του Γουέμπλεϊ

Κορυφαία του στιγμή υπήρξε η συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην κορυφαία ομάδα της εποχής στην Ευρώπη, Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Εκείνη την χρονιά ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη με πρώτο τον Γιόχαν Κρόιφ.

Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους και ήταν αρχηγός της ομάδας για περίπου 15 χρόνια.

Τη διετία 1978-1980 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό με τη φανέλα του οποίου ήθελε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Συνολικά κατέγραψε 536 συμμετοχές στο πρωτάθλημα – με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ – και βρίσκεται στην πρώτη θέση όλων των εποχών σε παρουσίες και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πλέον περισσότερα από 30 χρόνια, παραμένει στην κορυφή του σχετικού πίνακα. Με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ κατέκτησε συνολικά 14 τίτλους.

Στις εθνικές ομάδες

Υπήρξε 50 φορές διεθνής με την Ελλάδα και έχει σημειώσει τέσσερα τέρματα, ενώ για αρκετά χρόνια είχε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης εναντίον της Δανίας.

Στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο ίδιο γήπεδο διεξήχθη φιλικός αγώνας εναντίον της Αυστραλίας, στον οποίο τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στο εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Στον συγκεκριμένο αγώνα χρίστηκε σκόρερ, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που σκόραρε ποτέ με τη φανέλα της Ελλάδας, καθώς σε λιγότερο από τρεις μήνες θα συμπλήρωνε τα 39 του χρόνια. Την εποχή εκείνη ήταν δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία της εθνικής Ελλάδας, πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου.

Προσωπική ζωή

Ο Μίμης Δομάζος ήταν παντρεμένος με την Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου με την οποία απέκτησε μια κόρη. Από το 1967 ως το 1979 υπήρξε παντρεμένος με τη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.

 

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Αναστηλώθηκε τμήμα της Βασιλικής Β’ των Φιλίππων, από τα λαμπρότερα οικοδομήματα της πόλης

Επόμενο Άρθρο

ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΕ ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΣΕΑ! Συνέλαβαν δυο, αναζητούν άλλους 3 συνεργούς τους! Τι αναφέρει το αστυνομικό δελτίο Ξάνθης.

Επόμενο Άρθρο
ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΕ ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΣΕΑ! Συνέλαβαν δυο, αναζητούν άλλους 3 συνεργούς τους! Τι αναφέρει το αστυνομικό δελτίο Ξάνθης.

ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΕ ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΣΕΑ! Συνέλαβαν δυο, αναζητούν άλλους 3 συνεργούς τους! Τι αναφέρει το αστυνομικό δελτίο Ξάνθης.

Η απόφαση του ΣτΕ για τον Οικοδομικό Κανονισμό – Ποιες άδειες «παγώνουν»

Η απόφαση του ΣτΕ για τον Οικοδομικό Κανονισμό – Ποιες άδειες «παγώνουν»

Συνελήφθη ειδικός σύμβουλος δημάρχου: Παρίστανε αστυνομικό της Interpol, εκβίασε πολίτη ζητώντας 5.000 ευρώ

Συνελήφθη ειδικός σύμβουλος δημάρχου: Παρίστανε αστυνομικό της Interpol, εκβίασε πολίτη ζητώντας 5.000 ευρώ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

RADIO LIFE 92.1

NEXT TV ΘΡΑΚΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ Μ.Η.Τ.: 232171

  • Αρχική
  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Επικοινωνία
  • Μικρές Αγγελίες
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τηλ: 2541-105-096 & 2541-063-600

© Αδέσμευτη Θράκης

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες

© Αδέσμευτη Θράκης