Καθαρά και σταράτα θα ήθελα να ρωτήσω από τη στήλη την Υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που κάνει κουμάντο και στο γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ με έδρα την Ξάνθη! Έχει αλλάξει κάτι μετά και την «εκλογή» του νέου Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Τούρκων Δυτ. Θράκης, όργανα καθαρά του Τουρκικού Προξενείου. Οδεύουμε σε νομιμοποίηση «Ψευτομουφτήδων» Ξάνθης και Κομοτηνής; Γιατί εδώ και Μήνες, το Γραφείο Πολιτικών υποθέσεων είναι σαν να… Μην υφίσταται πλέον! Μήπως οδεύει προς … κατήργηση;;;
ΑΛΕΚΤΩΡ
……
*Σύσκεψη για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χριστόδουλου Τοψίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Πολυξένης Μπρίκα και τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, εκπαιδευτικών και εθελοντών πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στην Π.Ε. Ξάνθης.
……
*Ο Ίδιος ο περιφερειάρχης σχολίασε στο facebook τα παρακάτω σύσκεψη στη Νομαρχία Ξάνθης:
«Όταν ο σεισμός χτυπήσει, δεν υπάρχει χρόνος για δεύτερες σκέψεις. Υπάρχει μόνο δράση!
Σήμερα, (Τρίτη 18 Μαρτίου 2025), στην Ξάνθη, δεν κάναμε μια απλή προσομοίωση. Δοκιμάσαμε στην πράξη την ετοιμότητά μας απέναντι στον σεισμικό κίνδυνο και τις πολλαπλές προκλήσεις που μπορεί να φέρει.
Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Η πρόληψη και η εκπαίδευση είναι η μόνη μας ασπίδα.
-Σενάριο άσκησης: πέρα από τον σεισμό, προσομοιώσαμε και πυρκαγιά λόγω αστοχίας στο δίκτυο φυσικού αερίου. Γιατί οι φυσικές καταστροφές συνδέονται και απαιτούν άμεσες, αποτελεσματικές και συντονισμένες αντιδράσεις.
-Ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, επενδύουμε στην Πολιτική Προστασία:
-Συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς
-Πραγματοποιούμε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις
-Ενημερώνουμε πολίτες, σχολεία και υπηρεσίες
……
*Και κατέληξε ως εξής:
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν: στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, τις δυνάμεις ασφαλείας, την Πυροσβεστική, το προσωπικό υγείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εκπαιδευτικούς και τους εθελοντές.
Όλοι μαζί για την ασφάλεια της κοινωνίας μας!».
……
*Επίσης ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Δήμο Δοξάτου και τα εκεί έργα που ανακοίνωσε, δήλωσε τα παρακάτω στο fb:
«Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στηρίζουμε έμπρακτα τους Δήμους μας, φέρνουμε λύσεις, υλοποιούμε έργα που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα των πολιτών.
-Ένα τέτοιο έργο είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων στον Δήμο Δοξάτου. Με 2,4 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021-2027, εξασφαλίζουμε σύγχρονες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον σχολικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά μας.
Με τον Δήμαρχο Δοξάτου, κ. Γιώργο Βογιατζή, συζητήσαμε και για άλλα κρίσιμα έργα: ύδρευση, ασφάλεια νερού, αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσα από νέες χρηματοδοτήσεις.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο για έργα που βελτιώνουν τη ζωή μας, ενισχύουν την ανάπτυξη και δίνουν προοπτική στον τόπο μας».
……
*Πανταχού παρόν ο δραστήριος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ μετά την ολοκλήρωση της περιφερειακής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο βουλευτής Ροδόπης , Ιλχάν Αχμέτ, κατέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα Επίκαιρη Ερώτηση για το φλέγον ζήτημα της καθυστέρησης υλοποίησης του προγράμματος αναδασμών στην Ροδόπη. Πιο συγκεκριμένα δύο είναι τα ερωτήματα που τίθενται και απαιτούν άμεσης και πειστικής απάντησης από το Υπουργείο:
Α) Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα αναδασμών για την Π.Ε. Ροδόπης, η καθυστέρηση του οποίου την τελευταία δεκαετία αποτελεί καταφανώς τροχοπέδη για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής;
Β) Έχει ανοίξει πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για φράγματα και αρδευτικά έργα ώστε να κατατεθεί πρόταση για την ολοκλήρωση των δικτύων διανομής του φράγματος Ιασίου και για την χρηματοδότηση και κατασκευή του αρδευτικού δικτύου σε έκταση 20.000 στρεμμάτων, εκτιμώμενου κόστους 30.000.000€;
……
*Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας «DigiAgriFood» και οι υπηρεσίες του προς τους αγρότες, οι βιώσιμες καλλιέργειες χαμηλών εισροών, ο ρόλος των εδαφικών μικροοργανισμών στη γονιμότητα και υγεία του εδάφους, θα είναι οι θεματικές ενότητες της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Οι Σύγχρονες Προκλήσεις για την Αγροτική Ανάπτυξη» που απευθύνεται στον αγροτικό κόσμο και θα πραγματοποιηθεί στις Φέρες του δήμου Αλεξανδρούπολης.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχουν από κοινού το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμος Αλεξανδρούπολης και το DigiAgriFood, με στόχο την ανάδειξη των εξελίξεων στην αγροτική πολιτική, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρουν, καινοτομία και βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης 19 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο Φερών.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟΣ