«Γιατί διέγραψα τον Σαμαρά» – «Διαφωνώ με τον Καραμανλή» – Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Απαντήσεις κυρίως στο εσωκομματικό μέτωπο, φαίνεται να δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα αποσπάσματα της συνέντευξης που έδωσε στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, τα οποία μεταδόθηκαν από το κεντρικό δελτίο του Alpha.
Και με πιο απλά λόγια…. Ο Κυριάκος μίλησε καθαρά και τσεκουράτα σαν…. Μητσοτάκης!!! Κι όπως έμαθε να “μιλάει” μέχρι σήμερα!!
Μιλώντας για την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά και την επακόλουθη διαγραφή του, αναφέρει: «Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία».
Στην ερώτηση τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο στα όσα είπε ο κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ήταν η φράση για τα χαριεντίσματα κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη. Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο… Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών».
Σχετικά με τον “ιδιώτη – επιχειρηματία” πλέον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαγραφή Σαμαρά, ο πρωθυπουργός απαντά: «Διαφωνώ! Με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αποχωρήσεων βουλευτών της ΝΔ στον απόηχο της διαγραφής Σαμαρά και προσθέτει «έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή 4ετίας».
Σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται επιφυλακτικός για τη δυνατότητα περαιτέρω προόδου υπό τις παρούσες συνθήκες. «Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις», τονίζει, αναφέροντας ότι δεν διαφαίνεται περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος για τη μια διαφορά περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε κι άλλα πράγματα, αυτό σημαίνει αυτή τη στιγμή ότι στον τομέα αυτό δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος», τόνισε.