Ο Ιάσονας και το «Χρυσόμαλλο ….μετάλλιο»

του Γκαγκαλίδη Δημήτρη

Είχα δει την Μαρία και τον Χάρη, λίγες μέρες πριν αναχωρήσουν για τα Αραβικά Εμιράτα. Η μαμά του Ιάσονα έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Για το ταξίδι που θα έκαναν, την συμμετοχή σε διεθνή οργάνωση, τις εμπειρίες,…για όλα. Ευχήθηκα καλή επιτυχία, και θυμήθηκα προβλήματα, στιγμές και αγώνες….

Ο Ιάσονας γύρισε νικητής. Στους παγκόσμιους αγώνες special Olympics, Abu Dhabi 2019 και μαζί με 90 Έλληνες αθλητές, έδωσε 11 αγώνες συνολικά απέναντι σε 270 αντιπάλους από όλο τον κόσμο κι έφερε ένα χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία διπλό μεικτό (d 4) και ένα παλικαρίσιο ασημένιο στο απλό ανδρών (d 2). Μεγάλη επιτυχία για όλους. Για τους προπονητές Γ. Χαλάτσογλου, Ι. Ιορδάνου και Α. Κατσώρα. Για την «χρυσή» συναθλήτρια Α. Αντωνοπούλου. Και πιο πολύ για τον ίδιο.

Αυτό το χρυσό μετάλλιο μου θύμισε έναν άλλο Ιάσονα, που με κόπο, βάσανα και κουράγιο έφερε πίσω στην πατρίδα ένα χρυσό, που εκείνη την φορά ήταν «Δέρας» κι όχι μετάλλιο.

Ο Ιάσονας είναι αθλητής του badminton. Είναι παιδί που έχει την αμέριστη στήριξη από υπέροχους γονείς. Παίρνει μέρος σε αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες. Κι όλα αυτά διότι το άθλημα του badminton ενδείκνυται (μαζί με το κολύμπι) για αυτά τα παιδιά. Στην Ξάνθη που δεν έχει πλέον κολυμβητήριο, το badminton αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για αυτά τα παιδιά.

Έτσι λοιπόν προπονητές, γονείς και αθλητές της Ξάνθης, ονειρεύτηκαν το «Σπίτι του badminton» στο κλειστό γήπεδο του 3ου ΓΕΛ. Εκεί εναπόθεσαν στόχους, άθληση, νέα ενδιαφέροντα, μεράκι και διάθεση. Μαζί εναπόθεσαν και μερικά αναπηρικά καροτσάκια από κάποιους «αθέατους» Ξανθιώτες αθλητές, που είδαν και βρήκαν επιτέλους στον «αθλητικό ήλιο» την μοίρα που ήθελαν.

Όταν είδαν ότι αυξήθηκαν, όταν είδαν ότι τα καροτσάκια και τα ταλαιπωρημένα μέλη του σώματος με ειδικά προβλήματα δεν χωρούν στο γήπεδο, ζήτησαν από τον Δήμο Ξάνθης και τους αρμόδιους δημοτικούς συμβούλους περισσότερες ώρες, μέρες, στήριξη, ενδιαφέρον. Κάποιοι επώνυμοι και γνωστοί «άρχοντες» τους «πήραν από τα μούτρα». Και σαν αντίποινα για το θράσος,  μείωσαν τις ώρες και μέρες την επόμενη χρονιά, ενώ πρότειναν μεσημεριανό ωράριο, οδηγώντας σε συρρίκνωση τον μέχρι τότε φιλόδοξο σύλλογο.

Στην ουσία η επιτυχία του Ιάσονα ήρθε να τους ταράξει τα νερά.

Πάντως ένα είναι σίγουρο : Αυτό το μετάλλιο του Ιάσων ήταν όπως το «χρυσόμαλλο δέρας».