-Ο πρωθυπουργός ήδη έχει υποσχεθεί στη διοίκηση του Ιδρύματος, την ίδρυση νέων τμημάτων και απορρόφηση άλλων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης γίνεται το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας με Σχέδιο Νόμου το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, στη συνεδρίαση της Τρίτης, του υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός ήδη έχει υποσχεθεί στη διοίκηση του Ιδρύματος, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στο Σχέδιο Νόμου, την ίδρυση νέων τμημάτων και απορρόφηση άλλων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
Επίσης, το Σχέδιο Νόμου προβλέπει μικρή αναδιάρθρωση για την κάλυψη νέων γνωστικών αντικειμένων και βέλτιστης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών.
Η πρωτοβουλία ενίσχυσης του ΔΠΘ θα συνοδευτεί με παράλληλη ενίσχυση του ΔΙΠΑΕ και του αναπτυξιακού σχεδίου του νέου Πρύτανη Στ. Αγγελοπουλου.
Το υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει άμεσα οικονομικά το Διεθνές Πανεπιστήμιο για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποδομών.
Παράλληλα, συζητιούνται με την ΕΘΑΕΕ νέα τμήματα, απολύτως συμβατά με το διεθνή χαρακτήρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Η διεθνοποίηση του δημοσίου Πανεπιστημίου είναι κυρίαρχος πυλώνας της στρατηγικής του Κυριάκου Πιερρακακη και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το ΔΙΠΑΕ έχει καταλυτικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό.
Στην τελευταία συνάντηση με τον Πρύτανη του ΔΠΘ Φώτη Μάρη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε λογικό το σχέδιο απορρόφησης από το Δημοκρίτειο των τμημάτων στην Καβάλα και Δράμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Για το θέμα έχει ήδη υπάρξει γνωμοδότηση από την ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ).
Το Δημοκρίτειο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει κάνει μελέτη σκοπιμότητας, προκειμένου να τεκμηριωθούν τα ακαδημαϊκά και γεωγραφικά οφέλη.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη για τη Θράκη έχει προγραμματιστεί η κατασκευή υπερσύγχρονων νέων φοιτητικών εστιών, προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ.
Ισχυροποιείται το ΔΠΘ
Η εξέλιξη αυτή από τη μία ικανοποιεί τις προσδοκίες της Πρυτανικής Αρχής του ΔΠΘ, από την άλλη επιβεβαιώνει το προ έτους ρεπορτάζ του «Χ» για τη βούληση του πρωθυπουργού να ικανοποιήσει το αίτημα του ΔΠΘ για γεωγραφική επέκταση.
Την υπόσχεση έκανε και δημόσια ο πρωθυπουργός, προεκλογικά φέτος τον Ιανουάριο, όταν σε κεντρική του ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, είχε εξαγγείλει ότι το ΔΠΘ θα καταστεί το 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας. Στην ίδια ομιλία είχε εξαγγείλει τη λειτουργία Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο μίλησε επ’ αυτού ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. «Ισχυροποιούμε πολύ το Δημοκρίτειο. Δημιουργούμε έναν πανίσχυρο περιφερειακό πυλώνα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με ίδρυση νέων Τμημάτων και απορρόφηση υφιστάμενων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ώστε το ΔΠΘ να γίνει ουσιαστικά ο μόνος πανεπιστημιακός πυλώνας» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η επέκταση αυτή ακουμπά σε λόγους όχι μόνο εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά κι εθνικούς, προς στήριξη της ακριτικής Περιφέρειας ΑΜΘ.
Η προσπάθεια απέδωσε καρπούς
«Είναι μία προσπάθεια μηνών, μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού πριν από μερικούς μήνες στην Κομοτηνή και την πρωτοβουλία που πήρε κι ανακοίνωσε για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με στόχο να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα» σημείωσε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης.
Έκτοτε έγιναν αρκετά βήματα, γι’ αυτό ο πρύτανης ευχαρίστησε δημόσια τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «γνωρίζει τα θέματα του Πανεπιστημίου μας καλύτερα από πολλούς άλλους στη Θράκη. Ξέρει ακριβώς ποιο είναι το πλάνο της Διοίκησης. Υιοθέτησε όλη την προσπάθεια, συμμετείχε και συντόνισε αυτή».
Η επέκταση σε Τμήματα και πόλεις
Σύμφωνα με το σχέδιο που έκανε γνωστό μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρύτανης Φώτης Μάρης, από τη μία στο ΔΠΘ ενσωματώνονται Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου σε Δράμα, Καβάλα, Διδυμότειχο, από την άλλη επιτέλους προχωρούν στην πράξη τα Τμήματα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή.
Πιο αναλυτικά, τα Τμήματα Πληροφορικής, Χημείας και Φυσικής (δηλαδή ολόκληρη η Σχολή Θετικών Επιστημών) με έδρα την Καβάλα ενσωματώνονται στο ΔΠΘ. Επίσης, τα Τμήματα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικών, Διοίκησης & Τεχνολογίας που λειτουργούν στην Καβάλα ενσωματώνονται επίσης στο ΔΠΘ.
Το Τμήμα Οινολογίας στη Δράμα μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας & Οινολογίας κι ενσωματώνεται στο ΔΠΘ. Το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας αναμένεται να αναδιαρθρωθεί κι έπειτα να ενσωματωθεί στο ΔΠΘ.
Το Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου ενσωματώνεται στο ΔΠΘ κι αλλάζει έδρα, καθώς μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, για να λειτουργεί με καλύτερα ακαδημαϊκά πρότυπα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο από το 2025. Από το 2024 ξεκινάει τη λειτουργία του στο Διδυμότειχο το Τμήμα Ψυχολογίας, επομένως η πόλη δεν θα μείνει χωρίς Τμήμα.
Το Τμήμα Εργοθεραπείας με έδρα τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Κομοτηνής αναμένεται να λειτουργήσει από το 2025.
«Ένα πλήρες Πανεπιστήμιο»
Με την ενσωμάτωση της Σχολής Θετικών Επιστημών Καβάλας αλλά και των τεχνολογικών και λοιπών Τμημάτων, «το διευρυμένο ΔΠΘ θα είναι ένα πλήρες Πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Μάρης, ο οποίος στάθηκε επίσης στην αξιοποίηση μεγαλύτερου ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις πόλεις, αλλά και την ενίσχυση της Περιφέρειας ΑΜΘ που επιτυγχάνεται αφού πλέον η ΠΑΜΘ συμπίπτει γεωγραφικά με ένα Πανεπιστήμιο.
Η κυβερνητική απόφαση «μάς ενισχύει στη συνολική κλίμακα των Πανεπιστημίων στη χώρα και μάς προετοιμάζει για τις δύο μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε: Πρώτον, τον ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια. Δεύτερον, τις πιέσεις που θα δεχτεί το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα λόγω της υπογεννητικότητας» σημείωσε ο πρύτανης.
Έμφαση στη φοιτητική μέριμνα
Παράλληλα, με στοίχημα να μη χαθούν φοιτητές υπό το φόβο των οικονομικών δυσκολιών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στοχεύει «να είναι το Πανεπιστήμιο με την πιο σύγχρονη φοιτητική μέριμνα αναφορικά με τις υποδομές και τον αριθμό φοιτητών που θα καλύπτουν», σύμφωνα με τον Φώτη Μάρη. Η φοιτητική μέριμνα ενισχύεται στην πράξη με το μεγάλο έργο αναβάθμισης των φοιτητικών εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσης περίπου την τετραετία.