Τα εβδομαδιαία αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, σε αστικά λύματα, ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ μαζί με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και τα υπόλοιπα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.
Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.
Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 24-30 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 17-23 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα (7/12) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές κυμάνθηκαν από -74% στην Ξάνθη έως -45% στο Ηράκλειο, ενώ οριακές κρίνονται οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (-26%) και στη Θεσσαλονίκη
(-21%).
Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Αλεξανδρούπολη, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (+5%). Τέσσερις από τις δώδεκα (4/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν αύξηση στο μέσο ιικό φορτίο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Καθαρή αύξηση στο μέσο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+50%) και στα Χανιά (+78%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Ρέθυμνο (+12%) και στα Ιωάννινα (+22%).
Στον Άγιο Νικόλαο δεν ήταν δυνατή η δειγματοληψία και συνεπώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την εβδομάδα 24-30/5/21.
Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 24-30/5/21, για την Περιφέρεια ΑΜΘ:
Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 24-30/5/21, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-74%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 24-30/5/21 , το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης παρέμεινε χαμηλό και ουσιαστικά αμετάβλητο (+5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
ΚΑΙ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ
Σημειώνουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (01/06) ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 1.886, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα 959 εντοπίστηκαν στην Αττική.
Τα κρούσματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ
Ξάνθη 8
Καβάλα 16
Δράμα 5
Έβρος 3
Ροδόπη 3
Σύνολο 35





