Κομοτηνή: Ξόρκισαν το κακό οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου

«Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», όπως και να τους αποκαλέσεις στη Ροδόπη βέβαιο είναι ότι θα είναι από το Θρυλόριο! Είκοσι χρόνια τώρα χορεύουν, τραγουδούν, σατιρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και ζωντανεύουν την Κομοτηνή διώχνοντας με το θόρυβο των κουδουνιών τους τα κακά πνεύματα.

Ο ακούραστος Τάκης Αποστολίδης πάντα πρώτος

Με τη στήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής και της προέδρου προσωπικά, της κας Νατάσα Λιβεριάδου ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου η « Κερασούντα και το Γαρς» τήρησε το έθιμο και παρουσίασε τα Μωμογέρια στην Κομοτηνή. Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ δεν έλειπαν οι φορές που διαρκούσε ακόμη και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής).

Έκλεψαν την παράσταση οι μικροί Μωμόγεροι

Ένας ξεχωριστός αυτοσχέδιος θίασος με μπροστάρη την πρόεδρο, την ακούραστη κα Χρύσα Μαυρίδου έδωσε σήμερα  την παράστασή του στην πλατεία, στις διασταυρώσεις δρόμων, στους κεντρικούς πεζόδρομους της Κομοτηνή. Μικροί –πολύ μικροί- αλλά και μεγάλοι σε ηλικία τα άτομα που αποτέλεσαν τον θίασο με τη συνοδεία λύρας και νταουλιού , καθώς η μουσική υπόκρουση θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για κάθε παράσταση, κατάφεραν να ξορκίσουν το κακό.

Οι ενδυμασίες των μεταμφιεσμένων εντυπωσιακές, μάσκες από δέρματα ζώων, δορές προβάτου, κουδούνια κρεμασμένα γύρω από το λαιμό και τη μέση, με κεντρικό πρόσωπο σε κάθε παράσταση τη νύφη, που ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. «Η σύγκρουση ενός νέου άνδρα και ενός γέρου για την κατάκτησή της, με την τελική νίκη του νεότερου, συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από τον νέο.» εξήγησε η κα Μαυρίδου σημειώνοντας πως « Στο τέλος ακολουθούν πάντοτε χορός, τραγούδι και τρικούβερτο γλέντι.» Βέβαιη ότι θα υπάρξει και συνέχεια, με το ίδιο πάθος και τον ίδιο σεβασμό στην παράδοση, όπως είκοσι χρόνια τώρα και τα επόμενα δέκα,είκοσι χρόνια, «για μια ζωή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μια ακόμη παράσταση όμοια με τη σημερινή θα δώσουν αύριο οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου καλεσμένοι στη Νέα Πέραμο, άλλωστε η εξωστρέφεια χαρακτήριζε πάντα τους Μωμόγερους του Θρυλορίου.

Φώτο: Στιγμιότυπα από την παράσταση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες-video:Μαρία Νικολάου / ΕΡΤ Κομοτηνής