Κομοτηνή: Σαρακατσάνικες πίτες και τσίπουρο στην κεντρική πλατεία

Μια μικρή γεύση από τη Σαρακατσάνικη γαστρονομία είχαν την ευκαιρία να πάρουν χθες το απόγευμα οι τολμηροί  που αψήφισαν το δριμύ ψύχος και πέρασαν από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Τι κι αν οι συνθήκες θύμιζαν «κατάψυξη» από το πρωί στη Ροδόπη; Οι Σαρακατσάνοι φρόντισαν να τους «ζεστάνουν» με πίτες και τσίπουρο χάρη στην πρωτοβουλία για μια ακόμη χρονιά του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων.

«Το χαρακτηριστικό της Σαρακατσάνικης διατροφής είναι οι πίτες» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Γιώργος Νάκος παινεύοντας τις γυναίκες μέλη του Συλλόγου που πρόσφεραν απλόχερα στο Σύλλογο: στριφτόπιτα, κουλιρόπιτα, σπανακόπιτα, λαχανόπιτα, ριζόπιτα και κολοκυθόπιτα.

«Αντιπροσωπευτικότερη είναι η στριφτόπιτα που γίνεται με τυρί, λόγω της ενασχόλησής τους με την κτηνοτροφία, το τυρί ποτέ δεν έλειπε από το σπίτι» δήλωσε η κα Μαρία Λεπίδα σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερη η τεχνική της καθώς τα φύλλα γίνονται με το χέρι.

Όσον αφορά αυτές που απαιτούν φύλλα; Πλάστρης καλός χρειάζεται και η τεχνική με τις προσπάθειες αποκτάται απάντησαν οι εμπειρότερες προσφέροντας το γευστικό αποτέλεσμα των κόπων τους. «Παρά το τσουχτερό κρύο και φέτος είμαστε εδώ αναδεικνύοντας την γαστριμαργική μας κουλτούρα» σημείωσε ο κος Νάκος μην κρύβοντας την ικανοποίηση του από τη θέρμη με την οποία αγκάλιασαν και φέτος την προσπάθεια οι γυναίκες μέλη του Συλλόγου.

Φώτο: Στιγμιότυπα από την παρουσία του Συλλόγου σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες video: Μαρία Νικολάου / ΕΡΤ

Δείτε το video:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=vEbU_e32huI&feature=emb_logo