ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ «Διαλύεις» το Νοσοκομείο Ξάνθης με τις μετακινήσεις των προϊσταμένων!

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε η ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ν. Ξάνθης κατά του Διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης Αχιλλέα Γερόπουλου, κατηγορώντας τον ότι εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα με τις αλλαγές και μετακινήσεις που κάνει στο προσωπικό του Νοσοκομείου Ξάνθης αιφνιδιαστικά με αποτέλεσμα να διακυβεύεται κατά καιρούς η ομαλή λειτουργία του.

Η ανακοίνωση καταγγελία της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ν. Ξάνθης αναφέρει τα παρακάτω:

Ο  Διοικητής του Γ. Ν. Ξάνθης, παρ’ όλες τις αρνητικές εισηγήσεις  των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων του Νοσοκομείου, αδιαφορώντας για την επιστημονική ορθότητα των πράξεών του και αγνοώντας το μέγεθος της δυσχέρειας στην οποία θα περιέλθουν ευαίσθητα τμήματα του Νοσοκομείου, όπως είναι το ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ και η ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ,  προέβη σε μετακινήσεις προϊσταμένων μεγάλης εξειδίκευσης που αφορούν ιδιαίτερα απαιτητικά τμήματα, που αποτελούν την καρδιά του Νοσοκομείου μας.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έχουν περιέλθει σε δυσμένεια και απομακρύνθηκαν αιφνιδιαστικά, αυθαίρετα, χωρίς να το επιθυμούν, αλλά κυρίως χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη και προετοιμασία εξειδικευμένου  προσωπικού  που θα τους αντικαταστήσει, με μοναδικό κριτήριο σκοπιμότητες, ιδεοληψίες κι εξυπηρέτηση συμφερόντων των κομματικά ορισθέντων διοικούντων το Νοσοκομείο.

Καταγγέλλουμε τις παραπάνω πρακτικές όσων ενεργούν αυθαίρετα κι επικίνδυνα, αδιαφορώντας για τις  δραματικές συνέπειές  τους στην λειτουργία του Νοσοκομείου μας,  το οποίο μαστίζεται τα τελευταία  χρόνια της κρίσης, από την σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού σε μεγάλα και νευραλγικά τμήματά του, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται κατά καιρούς η ομαλή λειτουργία του.

Ο Πρόεδρος  της ΝΟ.Δ.Ε Ξάνθης
Μιχάλης Πατεράκης
Η Υπεύθυνη τομέα Υγείας της ΝΟ.Δ.Ε Ξάνθης
Δέσποινα Σταμπουλή.

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος:

«Καζάνι που βράζει» το νοσοκομείο Ξάνθης: Την απομάκρυνση του διοικητή ζητούν οι νοσηλευτές

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης με τους εργαζόμενους να έχουν παραταχθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα -με βασικά εκείνα των γιατρών και των νοσηλευτών- και το «τοξικό» εργασιακό περιβάλλον να πυροδοτείται από τον ίδιο τον επικεφαλής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) ΕΣΥ καταλογίζει στον διοικητή του νοσοκομείου ερασιτεχνικούς και επικίνδυνους χειρισμούς όπως αναιτιολόγητες μετακινήσεις νοσηλευτών, που δυναμιτίζουν την εργασιακή ειρήνη και δρομολογούν ακραίες εξελίξεις. Ζητεί δε από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να απομακρύνουν άμεσα τον κ. Αχιλλέα Γερόπουλο από τη διοίκηση του Γ.Ν. Ξάνθης για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Το συμβάν που έδωσε το έναυσμα για να αποκαλυφθεί η διοικητική ανεπάρκεια, όπως αναφέρει η ΠΑΣΥΝΟ, του επικεφαλής του νοσοκομείου, έλαβε χώρα πριν από μερικές εβδομάδες και εκτυλίχθηκε ανάμεσα σε γιατρό και νοσηλεύτριες, με τις τελευταίες να βρίσκονται πειθαρχικά ελεγκτέες γιατί καθυστερούσαν να κάνουν καρδιογράφημα σε ασθενή. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η διενέργεια καρδιογραφήματος αποτελεί αμιγώς ιατρική πράξη που δεν διενεργείται από άλλον επαγγελματία υγείας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα γεγονότα που καταγγέλθηκαν στην ΠΑΣΥΝΟ, «ένας γιατρός καθύβρισε με τον χειρότερο τρόπο και με εκφράσεις αγοραίες, νοσηλεύτριες στον χώρο των ΤΕΠ, χειρονομώντας και χτυπώντας με δύναμη το γραφείο του ιατρείου. Ο λόγος ήταν η …καθυστέρησή τους να κάνουν καρδιογράφημα σε ασθενή, παρότι πρόκειται για ένα παντελώς αλλότριο καθήκον που δεν περιγράφεται στο ΠΔ 351/1989, όπου περιλαμβάνονται περιοριστικά όλες οι κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών, αλλά αποτελεί θεσμοθετημένη ιατρική πράξη».

Το γεγονός αυτό στάθηκε, κατά την ΠΑΣΥΝΟ, η αιτία να φανεί η παροιμιώδης διοικητική ανεπάρκεια του διοικητή κ. Αχιλλέα Γερόπουλου, ο οποίος αντί να διαφυλάξει την εργασιακή ειρήνη ελέγχοντας πειθαρχικά τον γιατρό όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον των δυο νοσηλευτριών.

Οι νοσηλευτές καταγγέλλουν πως η ΕΔΕ διενεργήθηκε από άτομο άσχετο με τον χώρο της νοσηλευτικής διοίκησης και το αποτέλεσμα ήταν απολύτως μεροληπτικό υπέρ του γιατρού και πλήρως απαξιωτικό για το νοσηλευτικό επάγγελμα. «Αυτό φαίνεται από αξιολογικές κρίσεις και υποκειμενικές ερμηνείες στην ΕΔΕ, καθώς επίσης και από τη χρήση όρων παρωχημένων και αδόκιμων όπως «εντολή», αντί «οδηγία». Επιπλέον, ο κ. Γερόπουλος αρνήθηκε να συνεννοηθεί με τους εκπροσώπους των νοσηλευτών που προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί του δια του προέδρου της ΠΑΣΥΝΟ, υπεκφεύγοντας με αστείες δικαιολογίες και λέγοντας ότι δεν γνωρίζει το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών, χωρίς βέβαια αυτό να τον εμποδίσει να ασκήσει δίωξη στις νοσηλεύτριες για αυτόν ακριβώς τον λόγο» τονίζει η ΠΑΣΥΝΟ.

Η εξέλιξη ήταν ακόμη πιο ανησυχητική: ο διοικητής προχώρησε σε μια σειρά αναιτιολόγητων μετακινήσεων στους τμηματάρχες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με την ΠΑΣΥΝΟ να διαπιστώνει πως οι μετακινήσεις έγιναν «αγνοώντας και υποτιμώντας επιδεικτικά τη γνώμη της οικείας Διεύθυνσης, με τρόπο αλαζονικό και εξαιρετικά προκλητικό».

Τα γεγονότα αυτά έχουν «μολύνει» το εργασιακό περιβάλλον μέσα στο νοσοκομείο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. «Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ξάνθης πλέον είναι εκρηκτική, και οι επαγγελματικές ομάδες που θα έπρεπε μεταξύ τους να συνεργάζονται, αντιμετωπίζουν η μια την άλλη με καχυποψία και επικριτική διάθεση, εκδηλώνοντας μια συμπεριφορά προβληματική, μολυσμένη από την πλήρη διοικητική ανεπάρκεια του κ. Γερόπουλου» καταλήγει η ΠΑΣΥΝΟ και ζητεί την άμεση απομάκρυνση του διοικητή.