• Επικοινωνία
Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2026
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
Home Editor's Pick

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: syndea (Συνεταιριστική) – ΕΝΦΙΑ: Ποιοι χάνουν την έκπτωση 10%, ενώ έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους

6 Φεβρουαρίου 2024
in Editor's Pick
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: syndea (Συνεταιριστική) – ΕΝΦΙΑ: Ποιοι χάνουν την έκπτωση 10%, ενώ έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους
Share on FacebookShare on Twitter

 Χρήσιμη ενημέρωση από syndea (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ): 

Χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με στεγαστικά δάνεια δεν λαμβάνουν, όπως φαίνεται, την έκπτωση έως 10% στο φετινό ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν είχαν το 2023 ασφαλισμένα τα ακίνητά τους και για τους τρείς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα) φυσικών καταστροφών, όπως ορίζει η σχετική διάταξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά έχουν αγοράσει πρώτη κατοικία με στεγαστικά δάνεια με αποτέλεσμα η ασφάλιση να είναι υποχρεωτική. Όμως είναι χιλιάδες εκείνοι οι οποίοι θίγονται και δεν εξασφαλίσουν την φορο- έκπτωση, καθώς τα ακίνητά τους είναι ασφαλισμένα κυρίως για σεισμό και πυρκαγιά και όχι για πλημμύρα. Πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα που βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας, και θεωρητικά τουλάχιστον, δεν κινδυνεύουν από το φυσικό φαινόμενο της πλημμύρας.

Έτσι λοιπόν, εάν δεν υπάρξει επιπρόσθετη παρέμβαση, μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων θα μείνει εκτός και οι ιδιοκτήτες τους θα χάσουν την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Το ζήτημα προβληματίζει το υπουργείο της Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια …παρέμβαση ,έως τις 22 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την αντιστοίχιση με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.

Τα στοιχεία στην αίτηση είναι προσυμπληρωμένα με βάση τα δεδομένα που έστειλαν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο.

Οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να κλειδώσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών και αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

-να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)

-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)

-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου. Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Όταν δεν εμφανίζονται ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.), θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία έκδοσής του, ώστε να αποστείλει τα ορθά στοιχεία.

Για τη πορεία της αίτησης ο φορολογούμενος επιλέγει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεται ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για την έγκριση ή μη της χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ.

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

H οργισμένη ανάρτηση συνδημότη μας για τα σκουπίδια στο δρόμο που βρίσκεται απέναντι από το στενό της Eurobank –

Επόμενο Άρθρο

Αίρεται η ασυλία του Γιώργου Κύρτσου

Επόμενο Άρθρο
Αίρεται η ασυλία του Γιώργου Κύρτσου

Αίρεται η ασυλία του Γιώργου Κύρτσου

Άρση της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή αποφάσισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Άρση της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή αποφάσισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ξάνθη: Λύκοι κατασπάραξαν για 4η φορά κυνηγόσκυλο στο Καρυόφυτο!

Ξάνθη: Λύκοι κατασπάραξαν για 4η φορά κυνηγόσκυλο στο Καρυόφυτο!

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

RADIO LIFE 92.1

NEXT TV ΘΡΑΚΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ Μ.Η.Τ.: 232171

  • Elementor #142343
  • Αρχική
  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Επικοινωνία
  • Μικρές Αγγελίες
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τηλ: 2541-105-096 & 2541-063-600

© Αδέσμευτη Θράκης

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες

© Αδέσμευτη Θράκης