Ο πρώην υπουργός, κος Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σε γνωρίζω από την κόψη” με το δημοσιογράφο Αντώνη Κοκορίκο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφερόμενος στη χρόνια λιτότητα που προκαλεί προβλήματα στο κράτος και τις υπηρεσίες του
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Όπως το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων πολιτών συρρικνώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχει ξεπεράσει το 40%, κατά τον ίδιο τρόπο μειώνεται και το λειτουργικό κόστος του κράτους. Η έλλειψη χρηματοδότησης δημιουργεί έλλειψη βασικών αγαθών, υλικών, μέσων με τα οποία λειτουργεί με ασφάλεια ένα σύγχρονο κράτος. Αυτό μπορεί να διαβρώσει ή να υπονομεύσει και την ίδια τη λειτουργία της κρατικής μηχανής δηλαδή λείπει υλικό, λείπει προσωπικό, λείπει ο συντονισμός, λείπει η οργάνωση ενός σύγχρονου κράτους ώσπου έρχεται ένα κακό και εκδηλώνονται όλες αυτές οι αδυναμίες συνολικά, πολλές φορές με ανθρώπινα θύματα όπως προσφάτως αυτό που ζήσαμε με τις φωτιές και τις πλημμύρες. Για αυτό και θα πρέπει πάντοτε όταν ζούμε τέτοιες περιόδους αναπροσαρμογής ή λογικής προσπάθειας για εξυγίανση να δημιουργούνται παράλληλα σχέδια για να μπορεί μια υπηρεσία να λειτουργήσει αποτελεσματικά με τις δυνάμεις που έχει. Εδώ έχουμε πάθει διπλή ζημιά η διοικητική ανικανότητα δημιουργεί αναποτελεσματικότητα και η έλλειψη υλικού έρχεται και πολλές φορές κάθεται πάνω σε αυτό και το αποτέλεσμα τελικώς είναι τραγικό. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να προσπαθούμε όλοι μαζί ανεξαρτήτως κόμματος ή ιδιότητος.
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Βλέπουμε ότι ενώ η συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου αφορούσε τον τρόπο ζωής μας άρχισε να αφορά και την ασφάλειά μας, άρχισε να αφορά και την προστασία της ζωής μας, άρχισε να αφορά και την εικόνα της χώρας μας και γενικότερα όλα όσα συγκροτούν την οργανωμένη διαβίωση.
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Μια σοβαρή κυβέρνηση δεν ανοίγει θέματα εθνικά σε περιόδους που βρίσκεται σε ασθενή διαπραγματευτική θέση και δυστυχώς η οικονομική κατάσταση μιας χώρας πάντοτε επηρεάζει κατά ένα μεγάλο βαθμό και τη διαπραγματευτική της ικανότητα.
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Δεν είναι σωστό η υφιστάμενη κυβέρνηση να προσπαθεί να θέσει δέσμια εντολή στην επόμενη κυβέρνηση δηλαδή έχει γίνει μια απαράδεκτη προσπάθεια από αυτή την κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα προσδιορίσουν την συμπεριφορά της χώρας και μετά τις εκλογές. Προσπάθησε δηλαδή να δέσει τα χέρια και τα πόδια του Μητσοτάκη πριν έρθει ο Μητσοτάκης στην εξουσία με μια σειρά αποφάσεων που είχαν είτε διεθνή είτε εθνικό χαρακτήρα, αυτό είναι ανήθικο!
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Στα βασικά ζητήματα της χώρας, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στα ζητήματα παιδείας, στις κεντρικές επιλογές της οικονομίας θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία να μπορεί να συνεννοείται πολλές φορές όμως μέσα από την άγονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που εδώ υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο να μην την προκαλεί η αντιπολίτευση αλλά να την προκαλεί η κυβέρνηση, έχουμε ουσιαστικά κάλυψη των μέτριων αντιδράσεων ή των ανικανοτήτων που οι κυβερνώντες έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια.
Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει έναν οργανωμένο σχεδιασμό για το μέλλον της και στο σχεδιασμό αυτό μια βασική πηγή θα πρέπει να είναι και το μέλλον της νεώτερης γενιάς, διαφορετικά θα παράγουμε εμείς γιατρούς και θα τους απορροφάει η Γερμανία στα δικά της νοσοκομεία και τα δικά μας νοσοκομεία θα μαραζώνουν. Ένα βασικό στοιχείο που επιδεινώνει την κατάσταση είναι η απονεύρωση και της ίδιας της ΕΕ. Η Ευρώπη από Ευρώπη πολιτικής προοπτικής και Ευρώπη των οραμάτων των κοινών έχει γίνει Ευρώπη των ευρωπαϊκών δημοσίων υπαλλήλων. Έχει δημιουργηθεί ένας τρομερά μεγάλος μηχανισμός ευρωπαϊκής δημοσιουπαλληλίας η οποία υποκαθιστά τους οραματιστές της ενωμένης Ευρώπης η οποία λειτουργεί μηχανιστικά και η οποία κοιτάει μόνο να κατοχυρώνει τα δικά της προνόμια. Και οι σχεδιασμοί της ακόμα και οι χρηματοδοτήσεις ακόμα σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν την πνοή και το όραμα που ενέπνεε κάποτε τους λαούς και τα έθνη που συναποτελούσαν την Ενωμένη Ευρώπη. Έχουν δημιουργηθεί πολλές στρεβλώσεις και φοβούμαι ότι αν δεν υπάρξει έγκαιρα μια σοβαρή και υπεύθυνη ευρωπαϊκή ηγεσία θα πάμε σε περαιτέρω στρεβλώσεις πιο απειλητικές. Πχ η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ηγεμονία ενός κράτους, πρέπει να είναι κοινοπολιτεία πολλών κρατών. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια ώριμη υπεύθυνη πολιτική ηγεσία που να αναφέρεται στους λαούς και όχι στα κλειστά συμφέροντα.