• Επικοινωνία
Κυριακή, 3 Μαΐου, 2026
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
Home Ειδήσεις

Δυσαρεστημένοι οι αγρότες από τις τιμές για το βαμβάκι!  

12 Δεκεμβρίου 2019
in Ειδήσεις
Δυσαρεστημένοι οι αγρότες από τις τιμές για το βαμβάκι!   
Share on FacebookShare on Twitter

Τέτοια εποχή πέρσι η μέση τιμή για το βαμβάκι ήταν στα 50 λεπτά, φέτος είναι κάτω από τα 40

Δυσαρεστημένοι από τις τιμές στο βαμβάκι δηλώνουν οι αγρότες του νομού Ροδόπης –αλλά και της Θράκης γενικότερα.. Βέβαια το φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά πανελλαδικό, με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς η διεθνής αγορά βάμβακος φέτος ομοιάζει με «τρενάκι» του λούνα παρκ, και μάλιστα με… χαμηλές «πτήσεις» αλλά αυτό δεν κρύβει την απόγνωσή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι η μέση τιμή ήταν στα 50 λεπτά ενώ φέτος είναι κάτω από τα 40 σύμφωνα με τον Κυριάκο Κρόκο, εκπρόσωπο των βαμβακοπαραγωγών στη Ροδόπη.

Εν αναμονή μίας διεθνούς συγκυρίας που θα «σώσει» τη χρονιά στο βαμβάκι, η πραγματικότητα για τους παραγωγούς της Θράκης και κυρίως της Ροδόπης και της Ξάνθης είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κρόκο που μίλησε στο ράδιο Χρόνος της Κομοτηνής,  οι τιμές σε σχέση με πέρσι είναι 25% κάτω. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κο Κρόκο, ενώ πέρσι η μέση τιμή ήταν περί των 50 λεπτών το κιλό (κι ανέβαινε ανάλογα με την παράδοση και την ποιότητα), φέτος η τιμή είναι κάτω από 40 λεπτά. Η τιμή αυτή μπορεί να ανέβει λίγο, όπως και πέρσι: «Τα εκκοκκιστήρια αν το πας το βαμβάκι στον χώρο τους, δίνουν τα λεγόμενα μεταφορικά από 1 έως 3 επιπλέον λεπτά. Επίσης, ορισμένα εκκοκκιστήρια δίνουν καλύτερη τιμή για επιπλέον ποιοτικά χαρακτηριστικά». Πάντως, η καλύτερη τιμή αυτή τη στιγμή στην ‘πιάτσα’ του Ν Ροδόπης (σ.σ. Τα ίδια και στη Ξάνθη)  δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 44 λεπτά, ακόμη και για το πιο ποιοτικό βαμβάκι του νομού.

Όσο για το τι μπορούν να κάνουν οι αγρότες, μπορούν να αναμείνουν τις διεθνείς εξελίξεις οι οποίες ενδέχεται -δεν είναι σίγουρο- να «σπρώξουν» την τιμή του βαμβακιού προς τα πάνω. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να κρατήσουν «ανοιχτά» τα βαμβάκια ακόμη και μέχρι τον Φεβρουάριο 2020, σε εποχές οικονομικά δύσκολες.

Θα αντέξουν μέχρι τότε; Είναι κι αυτό ένα ερώτημα…που μεταφέρουμε και από την Αδέσμευτη σε κάθε αρμόδιο και ιδίως στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!

 

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΝΗ -ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Επόμενο Άρθρο

«Ας στολίσουμε την ειρεσιώνη στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων»

Επόμενο Άρθρο
«Ας στολίσουμε την ειρεσιώνη  στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων»

«Ας στολίσουμε την ειρεσιώνη στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων»

Ερώτηση Βελόπουλου – Αβδελά στη Βουλή για την καθυστέρηση της διανομής σχολικών γευμάτων στην Ξάνθη!

Ερώτηση Βελόπουλου – Αβδελά στη Βουλή για την καθυστέρηση της διανομής σχολικών γευμάτων στην Ξάνθη!

600.000 ευρώ σε δήμους – ανάμεσά τους Ξάνθη, Μύκη, Άβδηρα – για τη βελτίωση καταφυγίων αδέσποτων ζώων – Αναλυτικός πίνακας

600.000 ευρώ σε δήμους – ανάμεσά τους Ξάνθη, Μύκη, Άβδηρα - για τη βελτίωση καταφυγίων αδέσποτων ζώων - Αναλυτικός πίνακας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

RADIO LIFE 92.1

NEXT TV ΘΡΑΚΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ Μ.Η.Τ.: 232171

  • Elementor #142343
  • Αρχική
  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Επικοινωνία
  • Μικρές Αγγελίες
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τηλ: 2541-105-096 & 2541-063-600

© Αδέσμευτη Θράκης

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες

© Αδέσμευτη Θράκης