• Επικοινωνία
Σάββατο, 2 Μαΐου, 2026
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες
No Result
View All Result
Εφημερίδα Αδέσμευτη Θράκης
Home Ειδήσεις

ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ: ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ!

13 Ιουλίου 2021
in Ειδήσεις, Επιλεγμένα
ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ:  ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΑΚΗ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ  ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ!
Share on FacebookShare on Twitter

ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ αποζημιώσεις των παραγωγών που επλήγησαν από το χαλάζι και παράλληλα αντιχαλαζική προστασία ζητεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης με επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό. Συγκεκριμένα ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ «Η ΕΝΩΣΗ» πρώην ΕΑΣ, αναφέρει τα παρακάτω:

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Για τρίτη συνεχή φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, έντονη βροχόπτωση, που συνοδεύτηκε από χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, έπληξε τις καλλιέργειες ακτινιδίων, ροδιών, καπνών, καρυδιών, δημητριακών, ηλιάνθου, βαμβακιού, κηπευτικών κ.α. σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Οι ζημιές σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Θαλασσιά – Κοσμητή-Τύμπανο-Όλβιο-Εράσμιο Ξάνθης) αγγίζουν και το 100%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική καταστροφή των παραγωγών της περιοχής. Επειδή μάλιστα πρόκειται για δενδροκαλλιέργειες, η ζημία δεν περιορίζεται στην φετινή παραγωγή μόνο, αλλά επεκτείνεται και στις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους, δοθέντος του ότι έχουν υποστεί ζημία εκτός των καρπών και τα δένδρα, των οποίων η παραγωγή θα είναι αισθητά μειωμένη και την επόμενη χρονιά.

Επειδή το παραπάνω πρόβλημα είναι μείζον για την περιοχή μας, καθόσον και πέρσι, αλλά και προηγούμενες χρονιές είχαμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοια ακραία καιρικά φαινόμενα, τίθεται ζήτημα άμεσης αντιμετώπισής του.

Προς τούτο θεωρούμε ως επιβεβλημένη:

α) την άμεση επιτόπια εκτίμηση των ζημιών από γεωπόνους του ΕΛΓΑ και την όσο το δυνατό αμεσότερη καταβολή των αποζημιώσεων, ακόμη και με την διαδικασία των προκαταβολών.

β) να συμπεριληφθεί η αντιχαλαζική προστασία από αέρος και στην περιοχή της Ξάνθης, δεδομένου ότι η Ξάνθη είναι μια περιοχή με ταχεία αύξηση τα τελευταία χρόνια σε δενδρώδεις καλλιέργειες και με συχνά χαλαζιακά φαινόμενα που προκαλούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής. Μία τέτοια λύση είναι σε κάθε περίπτωση πληρέστερη, καθόσον καλύπτει το σύνολο των καλλιεργειών και τα οφέλη είναι πολλαπλάσια για τους παραγωγούς, για τον ΕΛΓΑ και για το Δημόσιο συμφέρον. Το θέμα μάλιστα αυτό το θέσαμε και σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη

(09.04.2021) με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ.

γ) να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία για την ασφαλιζόμενη αξία παραγωγής στην καλλιέργεια της Ακτινιδιάς, αυξάνοντας την μέση παραγωγή (κιλά /στρ.) από 2.500 kg/στρ. που είναι σήμερα στον Τιμοκατάλογο του Ε.Λ.Γ.Α. 2021 για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, σε 4.000 kg/στρ., που είναι η πραγματική πλέον μέση παραγωγή ανά στρέμμα ακτινιδίου στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται από τις αποδόσεις προηγούμενων ετών , ούτως ώστε αφενός μεν να αυξάνεται η εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ ανά στρέμμα, αφετέρου δε οι καταβληθεισόμενες αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημία των παραγωγών.

δ) να τροποποιηθεί εκ νέου το άρθρο 6 παρ. 5 του ν. 3877/2010, όπως εσφαλμένα τροποποιήθηκε με το ν. 4711/2020, ούτως ώστε να επανέλθει και πάλι το ανώτατο όριο αποζημίωσης, το οποίο μπορεί να καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. στους δικαιούχους από το ποσό των 70.000,00 € που ισχύει σήμερα, στο ποσό των 250.000,00 € που ίσχυε μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Η ανωτέρω τροποποίηση του έτους 2020 δεν έλαβε υπόψη της ότι ήδη από την προηγούμενη αύξηση του ανωτάτου ορίου αποζημίωσης σε 250.000,00 € είχε αυξηθεί παράλληλα και το ανώτατο ποσό εισφοράς που καλούνταν να καταβάλλει ο παραγωγός από 3.743,28 σε 10.000,00 €, η οποία αύξηση παρέμεινε παρά την μείωση του ποσού της αποζημίωσης από 250.000,00 € στις 70.000,00 €. Αυτό σημαίνει ότι παραγωγός σήμερα μπορεί να κληθεί να καταβάλλει ως ποσό εισφοράς μέχρι και 10.000,00 € και σε περίπτωση ζημίας να λάβει μόλις 70.000,00 € ως αποζημίωση, κάτι που αντίκειται στις αρχές της αναλογικότητας, αλλά και της έννοιας της ασφαλιστικής κάλυψης που παρέχει ο ΕΛΓΑ.

Κύριε Υπουργέ ,γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες αγρότες και ειδικά τους παραγωγούς της ακριτικής Ξάνθης, ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα για την επίλυση των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων μας.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ «Η ΕΝΩΣΗ»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κοινοποίηση

1 .ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

  1. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗ – Δ/ΝΣΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ».

 

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Επιστολή Γιώργου Χατζηθεοδώρου για την μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος του Τσέπελης, Φανουράκης και Γ. Ζερενίδης

Επόμενο Άρθρο

Φ. Παπαδάκης σε Πρόεδρο ΔΕΥΑΞ: Θέλω την δικαστική απόφαση κόλαφος που δικαιώνει τη ΔΕΥΑ Νέστου!

Επόμενο Άρθρο
ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ – Φάνης Παπαδάκης: Ζητάει πρακτικό συνεδρίασης, ρωτάει γιατί δεν ενημερώθηκαν τα μέλη για το εξώδικο του Τσιμπιρή!

Φ. Παπαδάκης σε Πρόεδρο ΔΕΥΑΞ: Θέλω την δικαστική απόφαση κόλαφος που δικαιώνει τη ΔΕΥΑ Νέστου!

Με 6 νέους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξοπλίζει η Περιφέρεια τις μεγάλες πόλεις της ΑΜΘ

Με 6 νέους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξοπλίζει η Περιφέρεια τις μεγάλες πόλεις της ΑΜΘ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ

RADIO LIFE 92.1

NEXT TV ΘΡΑΚΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ -ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ Μ.Η.Τ.: 232171

  • Elementor #142343
  • Αρχική
  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Επικοινωνία
  • Μικρές Αγγελίες
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τηλ: 2541-105-096 & 2541-063-600

© Αδέσμευτη Θράκης

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Κοινωνία
  • Πολιτισμός
  • Παραπολιτική
  • Απόψεις
  • Gossip
  • Μικρές Αγγελίες

© Αδέσμευτη Θράκης