ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ: Το διακύβευμά μας είναι η πολλή δουλειά και η εντιμότητά μας!

 

Το διακύβευμά μας είναι η πολλή δουλειά και η εντιμότητά μας.
Αυτήν την απάντηση έδωσε στον δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη του liberal.gr ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, τονίζοντας τα παρακάτω:

Ναι, είμαι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο της Ξάνθης. Όλα αυτά τα χρόνια προτίμησα τον τίμιο και ανηφορικό δρόμο της μεθοδικής και επίπονης προσπάθειας, της διαφάνειας και της συνέπειας.

Έχοντας, ήδη, προσθέσει στη φαρέτρα του Δήμου μας έργα και παρεμβάσεις που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών, δώσαμε ένα σαφές δείγμα, βάλαμε τις βάσεις και συνεχίζουμε την πορεία που χαράξαμε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, η οποία έχει ως βασική στοχοθεσία την ισόρροπη ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τόπου μας και τη βελτίωση όσο το δυνατόν της κοινωνικής ευημερίας των συνδημοτών μας.

Συνεχίζουμε, διότι δεν θα διακυβεύσουμε όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Έχουμε την πολύτιμη γνώση και πείρα, τη θέληση, την όρεξη, τις καινοτόμες ιδέες και τον στρατηγικό σχεδιασμό, το όραμα και την ικανότητα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό για το καλό του τόπου μας και της κοινωνίας μας.

Δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε ενωμένοι. Και απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, γιατί δεν περισσεύει κανείς. Να έχουν κατά νου όμως, το εξής: Θέλουμε για συνοδοιπόρους, ανθρώπους με περίσσια σοβαρότητα, ανιδιοτέλεια, πολιτική ηθική και να εμφορούνται από την αδιαπραγμάτευτη αγάπη για τον τόπο μας.

Οι εποχές αλλάζουν, οφείλουμε κι εμείς να αφήσουμε στο παρελθόν όσα και όσους επιμένουν να υπηρετούν τις παλαιωμένες νοοτροπίες, τον τυχοδιωκτισμό, την εντυπωσιοθηρία ή τις ιδιοτελείς μικροσκοπιμότητες. Η κοινωνία αυτές τις στείρες τακτικές τις κατακεραυνώνει και τις πετά στο καναβάτσο. Το ίδιο και εμείς, καθώς δεν ταιριάζουν στο δικό μας όραμα του αγώνα για τον Δήμο μας.

Με σύνεση, συναίνεση και συνεργασία, κινητοποιώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, συνεχίζουμε σταθερά μπροστά και αλλάζουμε πρώτα τον εαυτό μας για να αλλάξουμε την Ξάνθη!

– Κύριε Δημαρχόπουλε, ο δήμος Ξάνθης υπό τη δική σας ηγεσία, σε ποιους τομείς ωφελήθηκε;

Έμφαση εμείς δώσαμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του συνδημότη μας και όχι στα εμβληματικά έργα βιτρίνας. Επικεντρωθήκαμε στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και σε όλα εκείνα τα «θέλω» που διαμορφώνουν έναν τόπο πρότυπο για να ζει και να επισκέπτεται κανείς. Έναν τόπο θαυμαστό και αξιοζήλευτο, όπως ακούμε συχνά να τον χαρακτηρίζουν οι φίλοι επισκέπτες του Δήμου Ξάνθης.

Με γνώση, στρατηγικό σχεδιασμό και στοχευμένη εργασία υλοποιήσαμε σημαντικά έργα σε όλη την έκταση του Δήμου μας με αποτελέσματα απτά, που έχουν διαφοροποιήσει την εικόνα του τόπου μας και την καθημερινότητα του πολίτη και την έφεραν πιο κοντά στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ο αγώνας μας είναι διαρκής. Δεν λέμε ότι τα καταφέραμε όλα. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Να σημειώσω εδώ ότι από την αρχή της θητείας μας στραφήκαμε στην περαίωση όσων είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση. Επιτύχαμε, λοιπόν, να παραδώσουμε, και να απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες, έργα όπως: το θεματικό πάρκο Λιμνίο, η κατασκευή της πεζογέφυρας του Κοσύνθου, η διάνοιξη της οδού Πανεπιστημίου, η ενεργειακή αναβάθμιση του 14ου Δημοτικού Σχολείου και άλλων σχολικών μονάδων, η ανάπλαση πεζοδρομίων της οδού Ανδρέα Δημητρίου, η ανάπλαση πεζοδρομίων στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής πλατείας Ξάνθης κ.ά.

Παράλληλα, σχεδιάσαμε, δρομολογήσαμε και υλοποιήσαμε μια σειρά νέων έργων και παρεμβάσεων, απαραίτητων για τον Δήμο μας και την κοινωνία όπως:

– Ολοκλήρωση έργων αγροτικής οδοποιίας στους οικισμούς Πασχαλιά, Νεοχώρι και Κομνηνά.

– Υλοποίηση ασφαλτοστρώσεων για τη βελτίωση της βατότητας των οδών στην πόλη της Ξάνθης και στον οικισμό του Ευμοίρου, ενώ δρομολογήθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στον οικισμό της Λεύκης.

– Νομιμοποίηση και αποκατάσταση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, σύμφωνα με τους όρους που έθεσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι εργασίες βελτίωσης και αποκατάστασης για το εν λόγω έργο που αποτέλεσε πρωταρχικό μας στόχο, έχουν, ήδη, ξεκινήσει από την ανάδοχη εταιρεία, ώστε να αποδοθεί το συντομότερο στους χρήστες του ένα καθόλα νόμιμο, λειτουργικότερο και ασφαλέστερο αθλητικό έργο, αλλά προπάντων ένα κολυμβητήριο, το οποίο δεν θα κλείσει ποτέ ξανά και για κανέναν λόγο.

– Κατασκευή του σύγχρονου Δημοτικού Κυνοκομείου, ένα έργο που επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής μας. Το κυνοκομείο που, ήδη, κατασκευάζεται, προβλέπει τη λειτουργία ιατρείου ζώων, θέση κτηνιάτρου και εκσυγχρονίζει το σύστημα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο μας.

– Αντικατάσταση των συμβατικών ενεργοβόρων λαμπτήρων με λαμπτήρες LED που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας έως 70%, ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του οδοφωτισμού στις γειτονιές της Ξάνθης και των οικισμών της. Ολοκληρώσαμε την αντικατάσταση σε περιοχές του αστικού ιστού και δρομολογούμε αντίστοιχες παρεμβάσεις στο σύνολο του Δήμου.

– Κατασκευή επτά νέων σύγχρονων παιδικών χαρών που πληρούν όλα τα ισχύοντα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας και έχουν εξασφαλίσει σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σαφώς δεν σταματάμε εδώ. Ήδη έχουμε ανάδοχο μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για την αποκατάσταση δύο ακόμη παιδικών χαρών σύγχρονων προδιαγραφών στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και στην πλατεία του Ευμοίρου και για τη διαμόρφωση επιπλέον πέντε στον αστικό ιστό και συγκεκριμένα στον Δημοτικό Κήπο (Παπάκια), στο πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πάρκο Διοικητηρίου, στο πάρκο Μεξικάνα, καθώς και στο πάρκο Κυψέλης.

– Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα παιδιά μας και τη νεολαία μας με τη μελέτη ανέγερσης των σχολικών εγκαταστάσεων του 4ου Λυκείου, η οποία οδεύει προς έκδοση κατασκευαστικής άδειας. Επίσης, με την αντικατάσταση εξωτερικών και εσωτερικών κουφωμάτων σε σχολικές μονάδες και με την αναβάθμιση των αύλειων χώρων σε 18 σχολικά συγκροτήματα του Δήμου, έργα τα οποία, ήδη, δημοπρατήθηκαν.

– Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και παράδοση, εντός του τρέχοντος έτους 2019, είναι οι εργασίες αποκατάστασης του παλιού Δημαρχείου Ξάνθης.

– Εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη διαμόρφωση Παιδικού Εργαστηρίου Πολιτισμού και Τεχνολογίας στο κονάκι Μουζαφέρ Μπέη.

– Εκτέλεση τριών έργων αξίας περισσότερων από 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού στον Δήμο μας και αφορούν την αντικατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης σε τμήματα της πόλης, την ολοκλήρωση του Δικτύου Ύδρευσης Πετροχωρίου και την εγκατάσταση τοπικών σταθμών ελέγχου χαρακτηριστικών του πόσιμου νερού.

– Αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Ξεριά για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

– Ανανέωση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας με την προμήθεια επτά νέων απορριμματοφόρων και ενός πλυντηρίου κάδων και εκσυγχρονισμός της διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Ξεκινήσαμε την τοποθέτηση υπόγειων κάδων στο κέντρο της Ξάνθης. Τοποθετήσαμε, για πρώτη φορά στον Δήμο μας, μπλε κάδους ανακύκλωσης. Δρομολογούμε την εγκατάσταση των καφέ κάδων για τη συγκέντρωση οργανικών αποβλήτων, υπολειμμάτων τροφίμων κ.ά. Η πόλη μας μπορεί πλέον να αναγνωρίζεται ως μια από τις πιο σύγχρονες και καθαρές της χώρας.

– Προσδώσαμε στον τόπο μας το χαρακτηριστικό του «έξυπνου» Δήμου με την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογικών λύσεων που βελτιώνουν τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες. Επιγραμματικά αναφέρω την προμήθεια και χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, την επέκταση του ασύρματου δικτύου της Ξάνθης και των οικισμών με την παροχή δωρεάν σύνδεσης Wi-Fi μέσω του προγράμματος WIFI4EU, καθώς και τη διασύνδεση του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου του Δήμου Ξάνθης με το ακαδημαϊκό δίκτυο Eduroam.

– Παρεμβάσεις διαμόρφωσης, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κοινόχρηστους χώρους. Ανάπλαση της πλατείας Μητροπόλεως στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, αλλά και ανάπλαση της πλατείας του Δροσερού, τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής σε χώρους πρασίνου κ.ά.

– Ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο Κλειστό Γυμναστήριο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», στο ΔΑΚ «Ασπίδα», στον Πύργο του Ρολογιού και στη στέγη των Καπναποθηκών Π.

– Τοποθέτηση πινακίδων αριθμοθεσίας και ονοματοθεσίας οδών με τους ιστούς τους στην περιοχή Χρύσας, Ευμοίρου, ΒΙΠΕ, καθώς και σε σημεία της πόλης που παρατηρήθηκε έλλειψη.

– Ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής μελέτης της Ξάνθης, του ρυθμιστικού σχεδίου ελέγχου κυκλοφορίας στην Παλιά Πόλη, της μελέτης για τη δημιουργία λυόμενων κατασκευών για τους εκθέτες του παζαριού, καθώς και της μελέτης πολεοδομικού σχεδίου για τη δημιουργία ψηφιακών χαρτογραφικών υποβάθρων και Γ.Π.Σ. του Δήμου μας. Ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή πεζογέφυρας στον οικισμό Κιμμερίων. Επιπλέον, εκπονήσαμε σχέδιο δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος και εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή σήμερα του Δήμου μας στο «Σύμφωνο των Δημάρχων».

– Κομβικό σημείο της πολιτικής μας αποτελεί η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που προσφέρουμε ως Δήμος, γιατί αναγνωρίζουμε ότι ένας ισχυρός Δήμος οφείλει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι, μεταξύ άλλων, εξασφαλίσαμε με παρεμβάσεις μας την αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων νηπίων σε υφιστάμενους παιδικούς σταθμούς, δημιουργήσαμε το ΚΕΠ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στραφήκαμε σε παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία ιδιαίτερα ατόμων περιορισμένης κινητικότητας όπως η δημιουργία οδηγών όδευσης τυφλών, η σηματοδότηση θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ και η κατασκευή ραμπών.

Για τη στήριξη της οικογένειας και των επαγγελματιών του Δήμου μας προβήκαμε σε μειώσεις τελών καθαριότητας, φωτισμού και άλλων κατηγοριών που φθάνουν μέχρι και 50%. Επιπλέον, περισσότεροι από 8.000 πολίτες του Δήμου Ξάνθης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επισιτιστικής και υλικής βοήθειας του ΤΕΒΑ – ΚΕΑ και είναι σημαντικό για εμάς, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που παρέχεται μέσα από ανάλογα προγράμματα, να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο σε συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη.

– Με την υλοποίηση του Προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» αξιοποιούμε τουριστικά τα θέλγητρα της απαράμιλλης σε ομορφιά Σταυρούπολης, του μεγαλύτερου των Βαλκανίων καταρράκτη Λειβαδίτη, του φυσικού κάλλους του Δασικού Χωριού Ερύμανθου, τη βιοποικιλότητα και τις κατάφυτες πλαγιές κ.ά. Το Μονοπάτι εκτείνεται σε 70 περίπου χιλιόμετρα, είναι το μοναδικό περιπατητικό μονοπάτι στη Βόρεια Ελλάδα και το τρίτο στη χώρα, ενώ συμπληρώνεται με επιπλέον τρεις παράλληλες αυτόνομες περιπατητικές διαδρομές και μια ποδηλατική.

Η πιστοποίηση του Μονοπατιού από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων τοποθετεί τον Δήμο Ξάνθης στον χάρτη του περιπατητικού τουρισμού για τα 3.000.000 μέλη της Οργάνωσης και τα 40.000.000 λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού στην Ευρώπη.