- ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ;
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ, ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ
ΜΑΣ, Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ «ΚΩΦΕΥΕΙ»
Τη λήψη κάθε προβλεπόμενου μέτρου για την άμεση αποξήλωση των παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων ζητά με επείγουσα εγκύκλιό του προς τις Περιφέρειες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο «διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα της παραβατικότητας στον τομέα αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, αντιθέτως συνεχώς διογκώνεται» και καλούνται οι φορείς που εμπλέκονται να συνεργαστούν για την εξάλειψη της παρανομίας μεριμνώντας για το συστηματικό έλεγχο και την καταγραφή της κατάστασης.
Να σημειωθεί ότι Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Παπάγου με τις οποίες ζητούσαν να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που επιδίκασαν το ποσό των 117.388 ευρώ σε δικηγόρο, ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης, για το θάνατο του παιδιού του, το 2000, από πρόσκρουση του αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε σε διαφημιστική πινακίδα στην Λεωφόρο Κατεχάκη. Το χρηματικό ποσό θα καταβληθεί ή από το Δημόσιο ή από τον Δήμο Παπάγου.
Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι διατάξεις του Ν.2696/1991 που επιτρέπουν «την εγκατάσταση διαφημίσεων επί του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων οδών ευρισκομένων εντός κατοικημένων περιοχών (με όριο ταχύτητας μέχρι 70 χιλ./ώρα) και αναγνωρίζοντας στην διοίκηση την δυνατότητα χορηγήσεως αδειών εγκαταστάσεως διαφημίσεων και στους ανωτέρω χώρους, είναι αντίθετες προς την Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης».
Το ΣτΕ αναφέρει επίσης ότι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να αφαιρούν τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες που υπάρχουν στις λεωφόρους και τους δρόμους και αν δεν το κάνουν πρέπει να τις αφαιρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς η τοποθέτησή τους είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης για την οδική κυκλοφορία, την οδική σήμανση, την ελληνική νομοθεσία (Ν. 2696/1999 και 2946/2001) και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ενώ ειδικά για τις ηλεκτρονικές πινακίδες που αφορούν τη προσοχή των οδηγών, ο Νόμος είναι απόλυτος!
Οι ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ αυτοί είναι απολύτως ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ και ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ και ο Δήμος Ξάνθης ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει παρέμβει και αυτές λειτουργούν. Αλήθεια ο Εισαγγελέας Ξάνθης τι λέει για όλα αυτά;