στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση παραγωγικότητας. Τι δήλωσαν Ζέρβας και Βασταρδής.
διατροφής στη βιώσιμη και ανταγωνιστική κτηνοτροφία» ήταν το θέμα της
εκπαιδευτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 16 Ιουνίου,
στη Ξάνθη, από τη ΔΕΛΤΑ.
την έναρξή της ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος, παρακολούθησε με
ενδιαφέρον πλήθος παραγωγών της Θράκης και εκπροσώπων των τοπικών κτηνιατρικών
και γεωτεχνικών υπηρεσιών καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της ΕΠΟ και πρώην
διευθυντής του εργοστασίου Γιώργος Γκιρτζίκης.
ανάδειξη της σημασίας της ισόρροπης διατροφής στην παραγωγικότητα και την
αναπαραγωγική λειτουργία των αγελάδων με τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο
Δημαρχόπουλο να κηρύσσει την επίσημη έναρξη.
Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Ζέρβας, βασική κατεύθυνση για τη βελτίωση της
ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η συνεχής αύξηση της
παραγωγικότητας του ζωικού κεφαλαίου και η ορθολογικοποίηση του κόστους
παραγωγής.
πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΕΛΤΑ με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που
περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων, την παροχή τεχνικής
υποστήριξης, αλλά κυρίως εκπαίδευσης προς τους κτηνοτρόφους και κάθε
ενδιαφερόμενο.
δράσεις στήριξης της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας από τη ΔΕΛΤΑ. Μέσω του
Προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ρευστότητα
στους παραγωγούς, ενώ με την προώθηση καλλιεργειών, όπως τα ψυχανθή και ο
σόργος, μπορούν να εξασφαλισθούν εναλλακτικές λύσεις στη διατροφή των
γαλακτοπαραγωγών ζώων.
πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε φάρμες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης στο πλαίσιο
του νέου προγράμματος τεχνικής υποστήριξης που προσφέρει η ΔΕΛΤΑ στους
κτηνοτρόφους σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρόγραμμα
που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία, στοχεύει στη ενίσχυση της παραγωγικότητας των
κτηνοτροφικών μονάδων, μέσα από τη βελτίωση της διαχείρισης και της διατροφής,
συνδέοντας την Ακαδημαϊκή γνώση, με την εφαρμοσμένη κτηνοτροφική πρακτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΤΑΡΔΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΔΕΛΤΑ:
«Μείναμε πολύ
ικανοποιημένοι από την ημερίδα και ήταν
ευχάριστο το γεγονός ότι προσήλθαν πολλοί συνεργάτες παραγωγοί , υπηρεσιακοί
υπάλληλοι από κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και γεωπόνοι. Στόχος της ημερίδας
ήταν η παροχή τεχνογνωσίας στους κτηνοτρόφους , προκειμένου να πετύχουμε κάτι
που είναι απαραίτητο όχι μόνο για την κτηνοτροφία της χώρας, αλλά και
γενικότερα για την οικονομία. Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα σε
κάθε κλάδο που δραστηριοποιείται ο καθένας μας. Στο χώρο της κτηνοτροφίας ,
βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα επιτευχθεί με τη μείωση του κοστολογίου , η
οποία συνδέεται με το κόστος της διατροφής. Συνεργαζόμαστε , λοιπόν, με το
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για να φέρουμε τεχνογνωσία και εναλλακτικές λύσεις ,
προκειμένου να μειώσουμε το κόστος της διατροφής των γαλακτοπαραγωγών ζώων., το
κόστος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και να πετύχουμε και καλύτερη
ανταγωνιστικότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε
είναι ότι τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαστε συστηματικά σε ένα πλαίσιο
ενός project που στηρίζει και χρηματοδοτεί η ΔΕΛΤΑ και λέγεται «ΣΧΕΔΙΟΑ ΔΡΑΣΗΣ
«ΓΑΙΑ» . Πρόκειται για διαδοχικές εκδηλώσεις που υλοποιούνται σε όλη την
Ελλάδα. Πριν ένα μήνα κάναμε μια παρεμφερή εκδήλωση στον Νομό Σερρών , τώρα
στην Ξάνθη και έπεται εκδήλωση την Ημαθία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ΔΕΛΤΑ
δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο ,
συλλέγοντας γάλα, με κύριο στόχο να κινητοποιήσει αγρότες, κτηνοτρόφους και
παραγωγούς».
εκδήλωση και το κεντρικό μήνυμα που θα ήθελα να δώσω είναι ότι στόχος των
παραγωγών ,παρόλο που ο συνθήκες είναι πολύ δύσκολες από άποψη οικονομική,
είναι όχι μόνο η τιμή γάλακτος την οποία
ζητούν να είναι υψηλότερη , αλλά πρωτίστως πρέπει να στοχεύουν στη μείωση του
κόστους παραγωγής και αύξηση παραγωγικότητας . Και
τα δύο μπορούν να επιτευχθούν. Όσον αφορά το πρώτο, γίνεται με τη βελτίωση των αποδόσεων και με την επιλογή
και τήρηση στοιχείων που ώστε να κάνουν επιλογή των παραγωγικότερων ζώων και με
την καλύτερη διαχείριση. Η διαχείριση συνδέεται άμεσα και με τη διατροφή , από
την οποία εξαρτάται η παραγωγική δραστηριότητα , η οποία επηρεάζει με τη σειρά
της το κόστος παραγωγής. Θα ήθελα να αναφέρω ότι στην ημερίδα, αναφερθήκαμε και
στα αποτελέσματα που διεξήχθησαν από την εκδήλωση που υλοποιήθηκε στον Νομό
Σερρών . Διαπιστώσαμε ότι οι παραγωγοί δεν ομαδοποιούν σωστά τα ζώα, με
αποτέλεσμα άλλα να υποσιτίζονται και άλλα να υπερσιτίζονται και συνέπεια αυτού
είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής . Έτσι, επισημάναμε αυτές τις αδυναμίες
στους παραγωγούς και δώσαμε εναλλακτικές λύσεις για μείωση του κόστους
παραγωγής».