*Η ΑΤΕbank ζητάει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 25.000.000 Ευρώ ωσάν να έχει βρει ήδη…..επενδυτή, προκειμένου μέχρι τέλη 2011 να έχει «ξεφορτωθεί» την Συνεταιριστική εταιρεία
Για ιδιωτικοποίηση πλέον πάει η ΣΕΚΑΠ! Όλα πλέον αυτό δείχνουν, καθώς η δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει η εταιρεία με τις αυξήσεις των φόρων αλλά και την επιβεβλημένη λόγω μνημονίου, απεμπλοκή της μεγαλομετόχου Αγροτικής Τράπεζας, έχουν οδηγήσει την εταιρεία σε αδιέξοδο, τουλάχιστον με τον σημερινό τρόπο λειτουργίας.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η πρόταση Διοίκησης-Πράτσου προς τους μετόχους και την γενική συνέλευση είναι η αλλαγή του καταστατικού της εταιρίας που θα επιτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτών, εταιριών και φυσικών προσώπων που θα μπορέσουν να διαθέσουν ποσό μέχρι 25 εκατομμύρια ευρώ κι ένταξη αναλόγως του ποσού, στους μετόχους της εταιρίας. Μάλιστα για να ορίζεται και συγκεκριμένο ποσόν, σημαίνει ότι ήδη η ATEbank το έχει συζητήσει και έχει βρει και…ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενους!
Ήδη χθες με τη πρόσκληση που έστειλε προς τους μετόχους η Διοίκηση της ΣΕΚΑΠ με την υπογραφή του Πράτσου, έγιναν γνωστά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που είναι τα παρακάτω:
«1. Λήψη απόφασης για τροποποίηση των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του καταστατικού της εταιρείας, οι οποίες αναφέρονται στην ιδιότητα των μετόχων που κατέχουν τις μετοχές αυτής.
2. Λήψη απόφασης:
α) Για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των είκοσι πέντε εκατομμυρίων (25.000.000) ευρώ με την έκδοση ανάλογου αριθμού νέων ονομαστικών μετοχών, κοινών ή και προνομιούχων, ονομαστικής αξίας εκάστης τριών (3) ευρώ και με την επιφύλαξη του άρθρου 13α του Κ.Ν. 2190/20, και
β) Για ανάλογη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας.
3. Έγκριση Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Εταιρείας.
4. Διάφορα»
Βέβαια με την σημερινή οικονομική κατάσταση της ΣΕΚΑΠ και την σύνθεση των μετόχων βάσει οικονομικών δεδομένων, το ποσό των 25 εκατομμυρίων κρίνεται εξαιρετικά υψηλό όσο κι απαραίτητο φυσικά για την συνέχιση λειτουργίας της. Ωστόσο, έναντι των 11 εκατομμυρίων που είναι το μετοχικό της κεφάλαιο σήμερα, εύκολα μπορεί να εξασφαλίσει ένας ενδιαφερόμενος το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών προσφέροντας ποσό που εξασφαλίζει το 51% ενώ ταυτόχρονα η ΑΤΕ θα χάσει το 33% που σήμερα διαθέτει!!! Απαραίτητο βεβαίως το ζεστό χρήμα, αλλά και η ΣΕΚΑΠ πλέον γίνεται ιδιωτική καθαρά επιχείρηση!!! Οπότε πάμε για απολύσεις κλπ χώρια που χάνει και η ΣΕΚΕ σε μεγάλο βαθμό, αφού υποβαθμίζονται σημαντικά οι μετοχές της στο αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι μετά την Γενική Συνέλευση της 14ης Απριλίου 2011 και στην περίπτωση που οι μέτοχοι δηλώσουν αδυναμία να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο κι αποδεχθούν την πρόταση της Διοίκησης, δίνεται ένα περιθώριο τεσσάρων- πέντε μηνών, ώστε ν’ αναζητηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις μεταξύ των οποίων φυσικά και το μέλλον του προσωπικού, εργατών, τεχνιτών, στελεχών και Διεύθυνσης.
Δύσκολη η άνοιξη κι ακόμη πιο δύσκολο το καλοκαίρι για τη ΣΕΚΑΠ όπως διαφαίνεται αφού η στιγμή που όλοι απευχόταν έφτασε κι οι προσπάθειες είναι να διασφαλισθεί η λειτουργία του τελευταίου εργασιακού πνεύμονα της Ξάνθης, έστω και με ιδιώτη αφού ο λυσσαλέος αγώνας εναντίον της κι οι λανθασμένες επιλογής των πολιτικά τοποθετημένων διοικήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, οδήγησαν την εταιρία στο αδιέξοδο που σήμερα αντιμετωπίζει!
Στις εξελίξεις αυτές, άμεση ήταν η αντίδραση των δύο σωματείων της ΣΕΚΑΠ που σήμερα στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν γενική συνέλευση, ενώ είναι σίγουρο ότι η ΣΕΚΕ θα θέσει βέτο και δεν θα συμφωνήσει ούτε με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ούτε όμως και με το «ξεπούλημα» της εταιρείας και την ιδιωτικοποίησή της…
Ως εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. αγωνιούμε για το μέλλον της εταιρίας μας η οποία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις των φόρων στα τσιγάρα το 2010 στις οποίες οι μεγάλες πολυεθνικές ανταπεξήλθαν με σχετική ευκολία απορροφώντας την αύξηση σε αντίθεση με τις Ελληνικές καπνοβιομηχανίες οι οποίες αναγκάστηκαν να πωλούν με ζημία για να μπορέσουν να κρατήσουν μερίδια τους στην αγορά. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από την Α.Τ.Ε. στο 17% και στην συνέχεια η μη χρηματοδότηση της εταιρίας.
Η ΣΕΚΑΠ όμως δείχνοντας ευελιξία στράφηκε σε αγορές τρίτων χωρών με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών της το Β εξάμηνο του 2010 και τους δύο πρώτους μήνες του 2011, σε αυτό αν προστεθούν ο εκσυγχρονισμένος μηχανολογικός εξοπλισμός και η μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων από 450 σε 280 εργαζομένους καθιστούν τη ΣΕΚΑΠ απόλυτα βιώσιμη. Πιστεύουμε ότι η διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΣΕΚΑΠ και των θέσεων εργασίας είναι καθαρά πολιτική απόφαση και προϋποθέτει την στήριξη της εταιρίας από το Ελληνικό Κράτος και από την Α.Τ.Ε.
Επίσης δεν έχουν αποδοθεί στην ΣΕΚΑΠ οι επιδοτήσεις απασχόλησης προσωπικού λόγω παραμεθορίου περιοχής οι οποίες ανέρχονται στα 2.400.000 euro και δεν έχουν εισπραχθεί από το 2008 όπως επίσης και η επιδότηση για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού η οποία ανέρχεται στα 6.000.000 euro. Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός εργοστασίου όπως η ΣΕΚΑΠ το οποίο προσφέρει εργασία και κρατάει τους νέους ανθρώπους σε μια ευαίσθητη περιοχή μ,ε Εθνική σημασία όπως είναι η Θράκη.
ΕΚ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕΚΑΠ Α.Ε.
ΖΑΠΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ