ΣΚΛΗΡΗ προσωπική επίθεση εξαπέλυσε το Αθλητικό-Μορφωτικό Σωματείο Παλιάς Χρύσας κατά του δημοτικού συμβούλου Ξάνθης και υπεύθυνου του Αθλητικού Τμήματος του Δήμου Νίκου Σπυριδόπουλου με το αιτιολογικό ότι «αρνείται να τους παραχωρήσει το γήπεδο εν όψει της έναρξης των νέων πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Ξάνθης».
Η ανακοίνωση, γραμμένη από τα χέρια δικηγόρου, δυστυχώς πολιτικοποιεί και προσωποποιεί το θέμα, αναγκάζοντας τον κύριο Σπυριδόπουλο να απαντήσει αυστηρά, τονίζοντας ότι, «το ποδόσφαιρο δεν πολιτικοποιείται, εγώ προσωπικά αλλά και ο Δήμος Ξάνθης, ποτέ δεν ξεχωρίσαμε τους αθλητικούς συλλόγους!»
…..
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Π. ΧΡΥΣΑΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ – ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Ξάνθη, 24-7-2012
Αριθμ. Πρωτ.: 26/2012
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Π. ΧΡΥΣΑΣ
Δ/ΝΣΗ: Π. ΧΡΥΣΑ – ΞΑΝΘΗΣ
Πληροφορίες: ΚΙΡ ΑΛΗ Μουμίν (Πρόεδρος)
Τηλ: 6971553243
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ
Το Αθλητικό Μορφωτικό Σωματείο Αναγέννηση Π. Χρύσας είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το έτος 2002. Από την ίδρυση του όμως, μέχρι και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο η ποδοσφαιρική ομάδα του εν λόγου σωματείου δεν συμμετείχε στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Ξάνθης. Ο κυριότερος λόγος που για μια δεκαετία περίπου, η ποδοσφαιρική ομάδα δεν συμμετείχε στις διοργανώσεις τις Ε.Π.Σ. Ξάνθης ήταν η αρνητική στάση των τότε διοικούντων του Ατρόμητου Χρύσας στο θέμα της παραχώρησης του γηπέδου και σ’ εμάς έστω και σαν δεύτερη ομάδα. Εξαιτίας αυτής της αρνητικής στάσης που έτυχαν οι τότε διοικούντες του σωματείου μας δεν ασχολήθηκαν περισσότερο με το θέμα του γηπέδου και απλώς προτίμησαν να μη συμμετέχουν στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Ξάνθης. Από το καλοκαίρι όμως του έτους 2011 και αφού ανέλαβαν καθήκοντα οι σημερινοί διοικούντες της Αναγέννησης Π. Χρύσας, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τακτοποιήσανε τις όποιες εκκρεμότητες εκτός από το θέμα του γηπέδου που και αυτό δεν τακτοποιήθηκε μόνο και μόνο επειδή μέχρι την τελευταία στιγμή δεν γνωρίζανε αν θα συμμετείχε η ομάδα ή όχι στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας και όταν ενημερωθήκανε πως θα συμμετέχουνε κανονικά τότε πλέον ήταν αργά, διότι το γήπεδο της Χρύσας είχε παραχωρηθεί σε μια άλλη ομάδα. Το πρόβλημα του γηπέδου για την προηγούμενη σεζόν λύθηκε χάρη στην καλή πίστη των παραγόντων του Άρη Πετεινού που μας παραχώρησαν την χρήση του γηπέδου τους, για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας μας. Στο σημείο αυτό, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια τους παράγοντες του Άρη Πετεινού για την άριστη συμπεριφορά τους απέναντι μας.
Το πρόβλημα του γηπέδου, είχε λυθεί μόνο ως προς τις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδος μας. Εξακολουθούσε όμως να υφίσταται το πρόβλημα γηπέδου για τις προπονήσεις. Έπειτα από πάρα πολλές επαφές καταλήξαμε σε συμφωνία με τους παράγοντες της Αθλητικής Ένωσης Σαμακώβ, οι οποίοι δέχτηκαν να μας παραχωρήσουν για δύο προπονήσεις την εβδομάδα, τη χρήση του Γηπέδου που βρίσκεται στα Διομήδεια Δήμου Αβδήρων Νομού Ξάνθης και η χρήση του οποίου, τους είχε παραχωρηθεί. Κατά την διάρκεια λοιπόν της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε δυο φορές την εβδομάδα από την Π. Χρύσα στα Διομήδεια (απόσταση 7,5 χλμ. περίπου) τους αθλητές (32 αθλητές, η πλειοψηφία αυτών, κάτω των είκοσι ετών και όλοι τους κάτοικοι της Π. Χρύσας) προκειμένου να προπονηθούν. Κάποιος που ασχολείται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο καταλαβαίνει την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι παράγοντες αλλά πολύ περισσότερο οι αθλητές της ομάδος μας την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.
Προς αποφυγή της παραπάνω αναφερόμενης ταλαιπωρίας στην αγωνιστική περίοδο 2012-2013, μιλήσαμε αλλεπάλληλες φορές με τους διοικούντες της ΕΠΣ αλλά και του Δήμου Ξάνθης για τη παραχώρηση της χρήσης του γηπέδου της Χρύσας και στο σωματείο μας. Αυτοί, μας συνιστούσαν να περιμένουμε να τελειώσει η αγωνιστική περίοδος 2011-2012 και μετά την λήξη της προαναφερόμενης αγωνιστικής περιόδου να απευθυνθούμε στους αρμόδιους και να ζητήσουμε να παραχωρηθεί η χρήση του γηπέδου και σ’εμάς.
Μετά την λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012 ενημερώσαμε τους διοικούντες του Αθλητικού Σωματείου «Ατρόμητος Χρύσας» για την πρόθεση μας να ζητήσουμε από το Δήμο Ξάνθης, στον οποίο ανήκει η κυριότητα του Γηπέδου της Χρύσας, την χορήγηση της χρήσεως του εν λόγω γηπέδου και στο σωματείο μας. Η απάντηση των διοικούντων του σωματείου «Ατρόμητος Χρύσας» δια του προέδρου του (τουλάχιστον με αυτή την ιδιότητα μας παρουσιάστηκε), ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν η εξής «Θα κάνουμε το παν για να μη σας παραχωρηθεί το γήπεδο». Επίσης μας δήλωσαν πως ακόμα και να μας παραχωρηθεί το γήπεδο για αγωνιστική χρήση δεν θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε τις προπονήσεις μας εκεί και επίσης πως δεν θα έχουμε δικαίωμα χρήσης των αποδυτηρίων. Όλες αυτές οι δηλώσεις, για ένα γήπεδο η κυριότητα του οποίου ανήκει στον Δήμο Ξάνθης και που απλώς έχει παραχωρηθεί η χρήση του, στον Ατρόμητο Χρύσας.
Εμείς δίχως να πτοηθούμε από την αρνητική αυτή στάση των παραγόντων του Αθλητικού Σωματείου «Ατρόμητος Χρύσας» και γνωρίζοντας ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων ( ΑΡΘΡΟ 8 – ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ παρ.3 Η ομάδα η οποία δηλώνει ως έδρα της γήπεδο το οποίο ανήκει σ’άλλη ομάδα ή σε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο πρέπει να συνοδεύει την σχετική της δήλωση με έγγραφη συγκατάθεση της ομάδας ή του νομικού ή φυσικού προσώπου, στην κυριότητα των οποίων ανήκει το γήπεδο που δηλώνεται ή του οποίου έχουν την χρήση) αποκλειστικός αρμόδιος για την παραχώρηση του γηπέδου είναι ο Δήμος Ξάνθης ως κύριος αυτού, καταθέσαμε στις 31-5-2012 μια αίτηση με την οποία αφού κάναμε μια μικρή αναφορά και στην επαφή μας με τους παράγοντες του Σωματείου «Ατρόμητος Χρύσας», ζητήσαμε να παραχωρηθεί και στο σωματείο μας η χρήση του γηπέδου της Χρύσας. Η παραπάνω αίτηση κοινοποιήθηκε και στην ΕΠΣ Ξάνθης.
Στις 19-6-2012 λάβαμε την από 15-6-2012 και με αριθμό πρωτοκόλλου 33889 απαντητική επιστολή η οποία υπογράφεται από τον κ. Σπυριδόπουλο (Δημοτικός Σύμβουλος). Με την απαντητική επιστολή του αυτή ο κ. Σπυριδόπουλος, ο οποίος θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι και Πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης αλλά και πρώην Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου «Ατρόμητος Χρύσας», μας αναφέρει τα παρακάτω: 1) «Το γήπεδο ήδη έχει παραχωρηθεί στο Αθλητικό Σωματείο «Ατρόμητος Χρύσας». Το σωματείο αυτό χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο γήπεδο τα τελευταία τριάντα χρόνια…..» 2) «Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 8 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου Ερασιτεχνικών Σωματείων, θα πρέπει να συνεργαστείτε με το σωματείο του Ατρομήτου Χρύσας έτσι ώστε να πάρετε την έγγραφη συγκατάθεση τους». Δηλαδή, με άλλα λόγια ο κ. Σπυριδόπουλος εκχωρούσε (δίχως βέβαια να έχει δικαίωμα σε κάτι τέτοιο) την αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Ξάνθης στο σωματείο του Ατρομήτου Χρύσας, το οποίο έχει μόνο την χρήση του Γηπέδου και όχι την κυριότητα αυτού.
Προκειμένου να υπενθυμίσουμε στον κ. Σπυριδόπουλο, ότι ο αποκλειστικός αρμόδιος για την παραχώρηση της χρήσης του Γηπέδου της Χρύσας είναι ο Δήμος Ξάνθης και σε καμία περίπτωση το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να εκχωρηθεί, καταθέσαμε εκ νέου μία αίτηση στις 5-7-2012 με την οποία επαναλαμβάναμε το αρχικό μας αίτημα. Συγχρόνως μιλήσαμε με τον Δήμαρχο κ. Στυλιανίδη αλλά και με τον αντιδήμαρχο κ. Μπένη και τους ενημερώσαμε για όσα είχαν προηγηθεί.
Έπειτα απ’ όλες αυτές τις ενέργειες μας, περιμέναμε, να μας χορηγηθεί από το Δήμο Ξάνθης η βεβαίωση από την οποία θα προέκυπτε ότι, η χρήση του γηπέδου της Χρύσας έχει παραχωρηθεί και στην ομάδα μας.
Στις 19-7-2012 όμως, λάβαμε την από 17-7-2012 και με αριθμό πρωτοκόλλου 41126 επιστολή από το Δήμο Ξάνθης, που υπογραφόταν και πάλι από τον κ. Σπυριδόπουλο και με την οποία μας ενημέρωνε ότι το γήπεδο της Χρύσας έχει παραχωρηθεί ως έδρα στο ποδοσφαιρικό σωματείο «Ατρόμητος Χρύσας» καθώς επίσης και στο ποδοσφαιρικό σωματείο « Εθνικώς Κιμμερίων».
Επειδή από τις επαφές που είχαμε με τους παράγοντες του σωματείου «Εθνικός Κιμμερίων», μάθαμε πως αυτοί ζητήσανε από το Δήμο Ξάνθης το γήπεδο της Ασπίδας Ξάνθης αλλά ο ίδιος ο κ. Σπυριδόπουλος τους πρότεινε το γήπεδο της Χρύσας, δίχως να λάβει υπόψιν τις αιτήσεις του σωματείου μας.
Επειδή η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Σπυριδόπουλου, ο οποίος ως υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου Ξάνθης αλλά πολύ περισσότερο ως πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης, όφειλε να ενεργήσει με διαφορετική αντίληψη και να υπενθυμίσει στους παράγοντες του Ατρομήτου Χρύσας ότι αποκλειστικός αρμόδιος για την παραχώρηση της χρήσης του γηπέδου είναι ο Δήμος Ξάνθης ως κύριος αυτού, είναι μια ενέργεια πέρα για πέρα άδικη, εχθρική απέναντι στο σωματείο μας και το πιο σημαντικό απ’ όλα δείχνει πως ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης δεν διατηρεί την ουδετερότητα που θα έπρεπε να διατηρήσει απέναντι στα ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ μέλη της Ένωσης.
Επειδή η ερμηνεία που αποδίδει ο κ. Σπυριδόπουλος στη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 8 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων είναι εντελώς λανθασμένη και αποτελεί μια προσπάθεια καταστρατήγησης του κανονισμού.
Επειδή ο κοινός νους δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός της μη παραχώρησης του συγκεκριμένου γηπέδου στην ομάδα που εδρεύει στον τόπο που βρίσκεται το παραπάνω γήπεδο αλλά σε μια άλλη ομάδα που εδρεύει σε απόσταση 5.5 χλμ. περίπου απ’ αυτό, δηλαδή στα Κιμμέρια Ξάνθης.
Επειδή η μη παραχώρηση του γηπέδου της Χρύσας στην ομάδα μας αποτελεί μια κατακριτέα και αυθαίρετη ενέργεια, που μας θυμίζει αντιλήψεις άλλων εποχών.
Επειδή θα πρέπει επιτέλους όλοι οι αρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν πως η Π. Χρύσα ανήκει στο Δήμο Ξάνθης και οι κάτοικοι της δικαιούνται ίση μεταχείριση με όλους τους υπόλοιπους δημότες.
Επειδή η ενέργεια αυτή του κ. Σπυριδόπουλου, ο οποίος επαναλαμβάνουμε είναι επί πολλά χρόνια ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης, αντίκειται στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 1 του καταστατικού της ΕΠΣ Ξάνθης σύμφωνα με την οποία «Η Ε.Π.Σ. Ξάνθης απέχει από οποιασδήποτε μορφής διάκριση εναντίον χώρας, προσώπου ή ομάδας προσώπων εξ αιτίας της εθνικής προέλευσης, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκείας, της πολιτικής ή οποιουδήποτε άλλου λόγου. Κάθε επιδεικνυόμενη συμπεριφορά τέτοιου είδους στο ποδόσφαιρο, τιμωρείται με ποινές αποκλεισμού ή αποπομπής».
Επειδή η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο στο έργο των παραγόντων του σωματείου μας, των οποίων ο μοναδικός σκοπός τους είναι να απομακρύνουν τους νέους από τις κακές συνήθειες και να τους τραβήξουν στον αθλητισμό.
ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ την παραπάνω κακόπιστη ενέργεια η οποία αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος και παράβαση καθήκοντος, καλούμε τους αρμόδιους να διορθώσουν αυτή την εσφαλμένη ενέργεια τους, μέχρι τέλος Ιουλίου, διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα του γηπέδου έτσι ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία της ομάδος μας και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα από τον νόμο μέτρα εναντίον ΤΟΥΣ για την προάσπιση και διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων του Σωματείου μας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υφηπουργό κ. Γιάννη Ιωαννίδη.
2) Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
3) Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).
4) ΕΠΣ Ξάνθης.
5) Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιαννίδη.
6) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο.
7) Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Ξάνθης.
8) Βουλευτή Ν. Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ.
9) Βουλευτή Ν. Ξάνθης κ. Κοντό.
10) Βουλευτή Ν. Ξάνθης κ. Σαλτούρο.
11) Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Φώτιο Καραλίδη.
12) Αντιπεριειάρχη κ. Ιρφάν Ουζούν.
13) Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Τουρκές Χατζημεμίς.
14) Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μπουρχάν Μπαράν.
15) Συμπαραστάτη του Πολίτη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Λάζαρο Τσακμακίδη.
16) Τοπικά Μ.Μ.Ε.
Με Εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΙΡ ΑΛΗ ΜΟΥΜΙΝ
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η «Α» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΠΣ Ξάνθης και υπεύθυνο Του αθλητικού Τμήματος του Δήμου Ξάνθης ΝΙΚΟ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ που απάντησε σκληρά στην καταγγελία του Αθλητικού συλλόγου Αναγέννησης Π. Χρύσας τονίζοντας τα παρακάτω:
1.Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα, δεν είναι θέματα που πρέπει να πολιτικοποιούνται. Ο κύριος Κιρ Αλή Μουμίν και ο συγγραφέας της ανακοίνωσης θέλουν να κάνουν πολιτική. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσω. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ξάνθης θα πρέπει να μείνει έξω από αυτά. Κι εγώ προσωπικά αλλά και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ.Στυλιανίδης ποτέ δεν ξεχωρίσαμε τους αθλητικούς συλλόγους!
2.Από το πρωϊ (χθες Τρίτη) πήρα τηλέφωνο σε μέλος της διοίκησης του Ατρομήτου Χρύσας κι έχω ζητήσει συνάντηση των δύο Σωματείων για την χρησιμοποίηση του Γηπέδου και την εξεύρεση λύσης. Ο Δήμος Ξάνθης δεν έχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν και τα δύο σωματεία το γήπεδο. Αρκεί να τα «βρούνε» αναμεταξύ τους οι δύο διοικήσεις και να μην υπάρξουν τριβές και φασαρίες αναμεταξύ τους.
Για το λόγο αυτό, ζήτησα να μου φέρουν την σύμφωνη γνώμη του Ατρομήτου Χρύσας και να έρθουν οι δύο διοικήσεις σε επαφή και συνεννόηση ώστε να λυθεί καλή τη πίστη το πρόβλημα και από τις δύο πλευρές. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Ξάνθης και εγώ προσωπικά δεν έχουμε αντίρρηση εάν συμφωνήσουν τα δύο σωματεία να τους δώσουμε την ίδια έδρα και να χρησιμοποιήσουν το ίδιο γήπεδο.
3.Εφ’ όσον το θέμα τίθεται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης ύστερα από την επιστολή καταγγελία του εν λόγω σωματείου, θα εξεταστεί και θα παρθεί η απόφαση. Δεν αντιδικώ με κανέναν και δεν είναι του χαρακτήρα μου να προσωποποιώ θέματα και καταστάσεις. Τα υπόλοιπα τ’ αφήνω στη κρίση του κόσμου, των δημοτών και ιδίως των ανθρώπων που ασχολούνται με το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ξάνθης.
Παν. Χατζ.


