Ναυαρχίδα των έργων στην περιφέρεια είναι η μεταφορά νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, είπε μεταξύ άλλων ο ΥπΑΑΤ μιλώντας στο East Macedonia and Trace Forum II
Αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της λειψυδρίας, την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και έτσι της παραγωγικότητας και του εισοδήματος των αγροτών, τόνισε o αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο East Macedonia Thrace Forum ΙΙ.
Ναυαρχίδα των έργων στην περιφέρεια, είναι όπως επισήμανε, η μεταφορά νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Το έργο θα αρδεύει 250.000 στρέμματα και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην πεδιάδα της Ξάνθης. Είναι ένα από τα έξι έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τομέα.
Υπενθύμισε ότι ήδη ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε άλλα τρία σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα (Μελέτη φράγματος Δερείου, Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στην Σαμοθράκη, αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου) και ανακοίνωσε ότι στην Περιφέρεια βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης 37 ακόμη έργα με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ. Σκοπός αυτών των έργων, όπως είπε, είναι «να θωρακίσουν την περιοχή από τις δυσμενείς και απρόβλεπτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να βοηθήσουν στην αντιπλημμυρική της προστασία αλλά και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του νερού, προς όφελος όλων: καλλιεργειών, περιβάλλοντος και προφανώς της τοπικής κοινωνίας».
Σύμφωνα με τον ΥΠΑΑΤ, το μέλλον βρίσκεται στην ενιαία διαχείριση νερού μέσα από έναν ολιστικό σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπιστεί ο σημερινός κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. Το νέο μοντέλο ξεκινάει από την Θεσσαλία, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και ακολουθούν Κρήτη, Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα ακολουθήσει και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Υπογραμμίζοντας ότι είναι διαρκές και αμείωτης έντασης το ενδιαφέρον των κυβερνητικών στελεχών για την περιφέρεια, τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε αποζημιώσεις της παραγωγής που χάθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και η κρατική αρωγή συνεχίζει να αποζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο και επισήμανε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας, θα συμβάλλει στο να κλείσουν ταχύτερα οι πληγές.
Τόνισε ότι η ένταση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές σε τομείς που μέχρι τώρα δεν «κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει», όπως σε θέματα διαχείρισης του νερού και έναρξης της συζήτησης για ζητήματα που αποτελούσαν ταμπού, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.
Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, είπε ότι στην περιοχή υπάρχει το 49% των ενεργειακών καλλιεργειών της χώρας, το 19% των σιτηρών, το 5% της καλλιέργειας ρυζιού, το 13% της εκτροφής βοοειδών και το 7,5% της μελισσοκομίας.
Τόνισε δε, ότι στόχος είναι να παραμείνει ο κόσμος στον πρωτογενή τομέα και επισήμανε ότι για την υλοποίησή του καθοριστικά θα συμβάλλει η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η οποία θα διευκολυνθεί μέσα από τη λειτουργία του Μητρώου των κατ΄ επάγγελμα Αγροτών στα Τμήματα Αγροτών των Επιμελητηρίων που είναι υπό διαμόρφωση. «Δουλεύουμε πυρετωδώς για να αποκτήσουμε σαφή εικόνα», τόνισε.
Μεταξύ άλλων, μίλησε για την έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας που υπάρχει στη χώρα μας και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ, τόνισε ότι ενισχύει τον συνεργατισμό με τη λήψη μέτρων που στοχεύουν στη φορολογική ελάφρυνση όσων συμμετέχουν σε αυτά, με σημαντικότερο τη μείωση κατά 50% της φορολογίας τους για πάντα εφόσον παραδίδει τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους σε αυτούς.
Για τους ελέγχους που διεξάγονται με στόχο την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση εντόπισε το θέμα και ασχολείται με αυτό προτού αναδειχθεί από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων, είπε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ και σημείωσε ότι αναμένονται πορίσματα από το Γενικό Χημείο του κράτους για να επιβληθούν, όπου κριθεί, κι άλλα πρόστιμα. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και χαρακτηριστικά ανέφερε «οι έλεγχοι δεν είναι ευκαιριακοί».
Για το μέλι, τόνισε ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και έτσι παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού. Με τη θέσπιση δε αυστηρότερων κυρώσεων, δημιουργείται κατά τον ίδιο «ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ελληνικού μελιού». Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η προστασία των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, η διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.
Για τον κλάδο της αλιείας, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές και τόνισε ότι η Ελλάδα επενδύει στην εξωστρέφεια του κλάδου. Στόχος είπε, είναι και η δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον κλάδο, μια για την αλιεία και μια για τις υδατοκαλλιέργειες. Ανακοίνωσε επίσης ότι την προσεχή Τρίτη θα γίνει συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ με όλους τους φορείς της Αλιείας.