Με μια απο τις πλέον σημαντικές αναρτήσεις του στο FB ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ “αποτελειώνει” Τσέπελη και Έλενα Ροφαέλα για το…”νοσοκομείο” στο “Αμοιρίδειο”, αφού και το Υπουργείο Υγείας άδειασε Δήμαρχο και Διοικήτρια, ενώ το συγκεκριμένο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, δεν μπορεί να γινει “νοσοκομείο”! Αλλά μόνο καταφύγιο έκτακτων αναγκών!
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
Ανέστης Αντωνιάδης·Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020·Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό
Πριν καταθέσω τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου, θα ήθελα να τονίσω πως ούτε γιατρός είμαι, ούτε Health & Hospital Management σπούδασα και επίσης δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να γίνω βλάκας, μίζερος και κακός. Αλλά μαθαίνοντας κάτι το πρωί αποφάσισα ως ενεργός πολίτης να ελέγξω κάποια πράγματα και διαπίστωσα ότι υπάρχει θέμα στο νομό μας, από πολλές απόψεις.
Καταρχήν με λυπεί το γεγονός ότι εν μέσω μιας πανδημίας, δεν ενημερώνομαι υπεύθυνα από τα θεσμικά όργανα του νομού και ενημερώνομαι από τον κ. Χαρδαλιά στις 18:00 για το τι μέλει γενέσθαι στον τόπο μου. Είχαμε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση σήμερα από την πρόεδρο του νοσοκομείου, αλλά είχαμε κοντά στις 8 μέρες, οπού πέρα της χορηγίας των Πλαστικών Θράκης, δεν είχαμε καμία άλλη ενημέρωση. Την ώρα που τα ψευδή νέα ταξίδευαν σε όλο το νομό, την ώρα που ήρθε ο κ. Χαρδαλιάς στο νομό μας και την ώρα που μπήκαμε σε ολική καραντίνα. Φυσικά επίσημη ενημέρωση πέρα του νοσοκομείου περιμένουμε ως πολίτες και από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, τον Αντιπεριφερειάρχη και κατόπιν από τους Δημάρχους. Οπότε πάμε να μελετήσουμε τα μηνύματα που πήραμε από όλα τα θεσμικά όργανα αυτές τις μέρες. Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά σε κανένα τοπικό site για διασπορά ψευδών ειδήσεων ή παραγωγής πανικού και φόβου. Έξυπνα παιδιά είστε, ψαχθείτε.
Αυτό που μου έκανε να ψάξω κάποια πράγματα είναι ότι ενώ χθες διάβαζα με τίτλους: «Κορωναίος: Διασωληνωμένος νοσηλεύεται στρατιωτικός από την Ξάνθη», το έχει και η ΕΡΤ τίτλο μάλιστα, κάνοντας αναπαραγωγή, σήμερα το πρωί έμαθα από στενό συγγενικό του πρόσωπο, ότι όχι μόνο στην ΜΕΘ δεν είναι, όχι μόνο δεν διασωληνώθηκε, αλλά του έγινε μια ενδοφλέβια αντιβίωση και ο άνθρωπος είναι μια χαρά. “Μπερδέψαμε όλος τυχαίος την ένεση με την διασωλήνωση”. Πάμε παρακάτω.
Σήμερα το Δ.Τ. του νοσοκομείου μιλάει ξεκάθαρα για το νομό μας για 19 συνολικά κρούσματα, 22 γράφουν. Πήγες; Οι αποκλειστικές! Και το πάμε και ένα βήμα παρακάτω κιόλας, καμιά 15 με 20 είναι τα κρούσματα, τους άφησαν σπίτι, δεν τους έλεγξαν γιατί είναι ήπιας μορφής, μπορεί ο άλλος να έχει δέκατα πχ, αρά 40 κρούσματα έχουμε, επί 10 όπως είπε ο Τσιόδρας ότι πάνε αναλογικά, αρά 400 έχουμε! BINGO. Σωστή έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση. ΕΤΣΙ. Φτάσανε 400 τα κρούσματα, Συνεχίζουμε, στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΙΑ!
«Μετατρέπουν γήπεδο στην Ξάνθη σε νοσοκομείο με 100 κρεβάτια». Χώρια ότι όλοι στην πόλη και στο νομό, έχει 2 μέρες, είναι έντρομοι, συζητάνε ότι θα γίνουμε το Μπέργκαμο της Ελλάδος και δεν μας το λένε και υπάρχει πλήρη διασπορά φόβου και πανικού, πάμε να ελέγξουμε κάποια στοιχεία. Εδώ να τονίσω ότι δεν θα κρίνω το σωστό ή λάθος της κίνησης, αυτό θα το κάνετε εσείς. Εδώ να πούμε ότι το Αμοιρίδειο, ούτε θερμαίνεται, ούτε ψύχεται ούτε απολυμαίνετε εύκολα. Επίσης σε αντίστοιχη κίνηση δεν έχει προβεί κανένας άλλος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης στην Ελλάδα.
Έχουμε την δήλωση του κ. Καραδέδου, Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου: «Τόσο με την εμπειρία αλλά και με την γνώση της πραγματικής κατάστασης που έχω, εκτιμώ πως είναι ίσως επικοινωνιακή υπερβολή η ανάδειξη της μετατροπής του “Φίλιππος Αμοιρίδης” σε χώρο νοσηλείας.»
Την ώρα που ο Δήμαρχος έχει δηλώσει ότι προέβη σε αυτή την κίνηση σε συνεννόηση με το νοσοκομείο έχουμε τα κάτωθι:
Σύμφωνα με το voria.gr: «Κύκλοι του υπουργείου Υγείας με τους οποίους μίλησε η Voria.gr δηλώνουν άγνοια σχετικά με την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδιασμού αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όλη πρωτοβουλία δεν ήταν σε γνώση τους. Εκφράζουν μάλιστα την πεποίθηση ότι μετά την μερική καραντίνα στην οποία τέθηκαν οι δήμοι Ξάνθης και Εχίνου, υπάρχει αισιοδοξία πως η διασπορά της νόσου θα ελεγχθεί.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, σε περίπτωση πάντως ακραίου σεναρίου, οι υποδομές του νοσοκομείου Ξάνθης, μαζί και με αυτές της Αλεξανδρούπολης που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή της Θράκης, είναι επαρκείς. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, σε ενδεχόμενο ακραίο σενάριο το νοσοκομείο Ξάνθης θα χρησιμοποιηθεί και αυτό για τις ανάγκες νοσηλείας κρουσμάτων covid-19 και όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς θα μεταφερθούν σε γειτονικά νοσοκομεία, κυρίως σε αυτό της Καβάλας, το οποίο είναι εκτός σχεδιασμού covid-19.
Σημειώνεται, πάντως, ότι το θέμα αναδείχθηκε μετά την επίσκεψη που έκανε στην περιοχή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο, είναι άγνωστο εάν και ο ίδιος έχει ενημέρωση για το θέμα.»
Πληροφορίες τις οποίες στην ουσία σήμερα με το Δ.Τ. της προέδρου του νοσοκομείου, της φίλης μου της Έλενας, επιβεβαιώνονται πλήρως και πρέπει να σταθούμε στην εξής έκφραση από το όλο το Δ.Τ.: «Το Νοσοκομείο Ξάνθης, βασιζόμενο στο έμψυχο δυναμικό του, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα σε όλα τα επίπεδα για αυτό και ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της πανδημίας που έχει χτυπήσει το Νομό μας με σφοδρότητα. Για τον λόγο αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό.
Μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα θετικά περιστατικά, από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν στο νοσοκομείο μας, ανέρχονται σε 19 και κανείς εξ αυτών δεν νοσηλεύεται αυτή την στιγμή στην covid-19 κλινική μας.
Αν θέλουμε να βγούμε νικητές σε αυτό τον ιδιαίτερο πόλεμο πρέπει να συνεργαστούμε με ανιδιοτέλεια, να κρατάμε το ηθικό μας ακμαίο και να εμπιστευτούμε αυτούς που ξέρουν και μπορούν να είναι η εμπροσθοφυλακή μας.»
Σύμφωνα με τις πήγες του Δήμου: Το κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης» σύμφωνα με τον Πολιτικό σχεδιασμό Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), αποτελεί από τις 23 Δεκεμβρίου 2004 χώρο συγκέντρωσης και εγκατάστασης, σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Όμως, το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας «Ξενοκράτης» προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρέπει να έχει σχέδιο για «φυσικές-τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές». Ανάμεσα στους σεισμούς, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες και άλλες καταστροφές περιλαμβάνει και τη «θανατηφόρα επιδημία σε ανθρώπους ή ζώα».
Το θέμα, ωστόσο, είναι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ethnos.gr, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν διαθέτει σχέδιο για πανδημίες.
Μέχρι σήμερα την κατάσταση με τον covid-19 χειρίζεται αποτελεσματικά κυρίως το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Με το θέμα ασχολείται και διυπουργική επιτροπή, ενώ σε όλες τις ενέργειες που γίνονται συνεργάζεται το υπουργείο Υγείας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το ερώτημα είναι εάν αρκεί αυτό.
Στην περίπτωση που η πανδημία πάρει διαστάσεις στη χώρα μας θα χρειαστεί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων (σχεδόν το σύνολο των υπουργείων, Περιφερειών, Δήμων κλπ.) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία μάλλον θα «τρέξει» να εκπονήσει σχέδιο.
Βάση αυτού του σχεδίου έπρεπε να συγκληθεί από τον Δήμαρχο το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.)
Με μέριμνα του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν εντολής Δημάρχου συγκροτείται το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αριθ. 13, Ν.3013/2002. Η σύγκληση στη φάση της συνήθους ετοιμότητας λαμβάνει χώρα κατόπιν εντολής Δημάρχου και εφόσον αυτός το κρίνει αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω καταστροφών, όπως επίσης και ζητημάτων που αφορούν τη συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης: Με εντολή Δημάρχου και εφόσον συντρέχει λόγος συγκαλείτε το Σ.Τ.Ο., στο οποίο και προεδρεύει, για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν από την εκδήλωση καταστροφών. Με εντολή Δημάρχου και εφόσον συντρέχει λόγος συγκαλείτε το Σ.Τ.Ο., στο οποίο και προεδρεύει. Η σύγκλιση του γίνεται για την υποβοήθηση του έργου του Δημάρχου στον συντονισμό των φορέων στην διάθεση δυναμικού και μέσων, καθώς και στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών λόγω καταστροφών.
Συγκλήθηκε; Μήπως ξοδεύτηκαν άσκοπα 110.000 ευρώ; Δεν ξέρω ρωτάω.
Την ίδια ώρα ο Δήμος Κομοτηνής στην λιτή θεματολογία της σημερινής έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου αποφασίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της η αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με παροχή τεχνικής υποστήριξης και ανταλλακτικών, συνολικού ύψους 42.300 ευρώ, για τις ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του “Σισμανόγλειου” Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.
Επίσης την ώρα που ελέγχθηκαν 177 φοιτητές που ήρθαν από Τουρκιά και επαναπατρίστηκαν και όλοι βοούσαν ότι θα είναι κοιτίδα μόλυνσης και ενώ βρέθηκε ένα μόνο θετικό κρούσμα, είδαμε τίτλο: «Παιδί θετικό στον Κορονόιο». Δεν θέλω να κάνω περαιτέρω σχολιασμό.
Ως πολίτης απαιτώ ψυχραιμία, σοβαρή, εμπεριστατωμένη και τακτική ενημέρωση και κυρίως επειδή τυγχάνει να δουλεύω αυτήν την δύσκολη περίοδο και θέλω να είμαι ήρεμος και ψύχραιμος και εγώ και το προσωπικό μου και όλος ο κόσμος, αυτός που θα συμμετέχει σε ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ, ΨΕΥΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ θα με βρει απέναντι και με ονόματα την επόμενη φορά.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ και να ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ!
Ανέστης Αντωνιάδης