ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ – H λίστα με τα 50 πρώτα ξενοδοχεία θα λειτουργούν κατ΄ εξαίρεση – Κανένα από την Ξάνθη

Αλέξης Νταμπουρατζής και κατά πάσα πιθανότητα Νίκος Κιατίπης, αναμένεται να καταθέσουν υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ στις εσωκομματικές εκλογές του Μαΐου, αν βεβαίως αυτές δεν αναβληθούν. Αντίθετα ήξεις αφίξεις παραμένει ο συνδικαλιστής Μπάμπης Ευστρατίου για το αν θα κατέβει υποψήφιος ή όχι…
ΑΛΕΚΤΩΡ

*Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες – η αστυνομία επισήμως δεν έχει εκδώσει δελτίο –  ξημερώματα της Δευτέρας, περίπου στις 3:00, άγνωστος ακόμα στοιχείων άνδρας διέρρηξε το Πρακτορείο ΟΠΑΠ Lucky Center που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

O διαρρήκτης ωστόσο προκάλεσε περισσότερο ζημιές καθώς έσπασε την τζαμαρία από το Πρακτορείο στην προσπάθεια του να εισέλθει και απλά πήρε από το ταμείο μερικά ψιλά που υπήρχαν, αφού χρήματα δεν υπήρχαν καθώς το τζοκεράδικο εδώ και πολλές μέρες παραμένει κλειστό.

…..

*H λίστα με τα 50 πρώτα ξενοδοχεία, τα οποία ανά Περιφερειακή ενότητα θα λειτουργούν κατ΄ εξαίρεση του μέτρου απαγόρευσης λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων –όπως προβλέπεται με την κοινή υπουργική απόφαση- στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η ΚΥΑ αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Τουρισμού (www.mintour.gov.gr).

Αυτά που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης είναι τα εξής:

ΑΓΙΑ, ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ΛΟΥΣΥ , ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ, ΧΡΗΣΤΟΥ-ΕΥΗΣ

…..

*Σημειώνω ότι από τη Ξάνθη δεν έδειξε ενδιαφέρον κανείς ξενοδόχος, με αποτέλεσμα να περιμένουμε πλέον τον Υπουργό Τουρισμού κ.Θεοχάρη να αποφασίσει, καθώς τα έξοδα είναι πολλά και το βασικότερο, δεν πατάει πλέον το πόδι του στη πόλη μας κανείς ξένος! Οπότε σε αναμονή για την τελική απόφαση του Υπουργού.

(σ.σ. Την ίδια στιγμή πάντως ο Πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης Γιάννης Ιερόπουλος ρωτούσε από το fb τι γίνεται με τα σπίτια airbnb.

Απάντηση όμως δεν νομίζω ότι πήρε!)

…..

*Ένα δημοσίευμα από την ΕΡΑ Κομοτηνής της συναδέλφου Μαρίας Νικολάου αλίευσε η στήλη και έχει σχέση με την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ξάνθη και τους εντατικούς ελέγχους που ξεκίνησαν και στην πόλη μας.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.» δηλώνει ο κος Θεόδωρος, συνταξιούχος και μόνιμος κάτοικος Ξάνθης. Ο κορονοϊός μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξε τη ζωή του ιδίου, των συμπολιτών του και πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η Ξάνθη ήδη μετρά 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η ανησυχία μεγαλώνει.

«Τα μέτρα οι πολίτες είναι δύσκολο να τα ενστερνιστούν, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, όπου είναι εξοικειωμένοι. Ό,τι μπορεί ο καθένας κάνει με την ελπίδα ότι καλύπτονται. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να υπάρχει απόλυτη κάλυψη. Να συνεργάζονται με τους φορείς και να είναι αισιόδοξοι γιατί αν την γλυτώσουμε καλό είναι να μην μείνουμε με κάποια ψυχικά νοσήματα.» δηλώνει και σπεύδει για μια ακόμη φορά να προσθέσει περισσότερο αισιόδοξα: «Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε κι αυτό , όπως ξεπεράσαμε και άλλα πολλά στο παρελθόν. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλη την Ευρώπη και όλον τον πλανήτη όχι μόνο για μας.»

*Την δική του  ανησυχία εκφράζει και ένας ακόμη κάτοικος από τη Ξάνθη μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ασθενής με καρδιολογικά προβλήματα τηρεί μέρες τώρα τις οδηγίες που έχουν δοθεί. «Βεβαίως και ανησυχούμε γιατί έχει αλλάξει η καθημερινότητά μας. Αυτό που μας μένει είναι να μείνουμε σπίτι, να εφαρμόσουμε αυτό που ζητάνε. Αφορά όλους μας.» δηλώνει και παρατηρεί «Γενικά τηρούνται οι οδηγίες που έχουν  δοθεί. Ανησυχία υπάρχει αλλά χωρίς πανικό. Εγώ έχω καρδιολογικό πρόβλημα και βγήκα αναγκαστικά για να βρεθώ στο νοσοκομείο. Εύχομαι σύντομα να γυρίσουμε στον κανονικό μας ρυθμό.»

*Τέλος τον δικό τους αγώνα, από την μια με την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊου και από την άλλη με τις ανάγκες του επαγγέλματος έδωσαν όλες αυτές τις μέρες οι επαγγελματίες οδηγοί ΤΑΧΙ.

«Παίρνουμε τα μέτρα μας. Φοράμε μάσκα. Καθαρίζουμε το αμάξι με αντισηπτικά, όμως, δεν υπάρχει δουλειά. Δεν κυκλοφορεί ο κόσμος. Σε κάθε κούρσα κάνουμε απολύμανση με αντισηπτικό, όλα τα απαραίτητα τα έχω μέσα στο αυτοκίνητο.» δηλώνει επαγγελματίας οδηγός ΤΑΧΙ και σημειώνει ότι η κίνηση είναι κατά 90% μειωμένη. «Εδώ και πέντε μέρες δεν βγαίνει σχεδόν κανένας. Τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην Ξάνθη κι αυτά που γίνονται στην Ιταλία έχουν φοβίσει όλους. Φοβάται ο κόσμος και καλά κάνει και παίρνει τα μέτρα που πρέπει.»

*Άλλος συνάδελφός του, λίγα μέτρα πιο εκεί προσθέτει: «Πρέπει όλοι να φυλαγόμαστε. Ό,τι μπορούμε, όσο μπορούμε κλεισμένοι στα σπίτια. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Γάντια, μάσκες και ό,τι μπορούμε.» Παράλληλα, σπεύδει να καταθέσει ότι οι κάτοικοι της γειτονικής πόλης έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. «Ας ελπίσουμε ότι θα το ξεπεράσουμε. Προσπάθεια χρειάζεται από όλους  μαζί. Κλεισμένοι στα σπίτια μας να το ξεπεράσουμε.»

*Και ο επίλογος του ρεπορτάζ. Δεν χάνουν την αισιοδοξία τους παρά τις εικόνες φρίκης που μεταδίδουν τα κανάλια από τις γειτονικές χώρες. « Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ακόμη και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τα στοιχεία αυτού του νέου ιού. Ψάχνονται όλοι όπως ψαχνόμαστε όλοι μας. Και κανένας δεν είναι βέβαιος για τίποτα.» δηλώνουν μην κρύβοντας την αγωνία τους.

Ο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟΣ