Το Σάββατο 11 Μαϊου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης (οικία Μ. Χατζιδάκι) Ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού

Ο Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Εθνικό  Ωδείο παράρτημα Ξάνθης έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν ένα ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού με την mezzo-soprano Κερανοπούλου Ρωξάνη και την Στανκίδου Χρυσούλα στο πιάνο σε εργα Bach, Monteverdi, Saint-Saens, Wolf, Giordani, Σαμαρά, Καλομοίρη.

Η Ρωξάνη Κερανοπούλου γεννήθηκε στις 9/3/1985 στην Καβάλα. Το 1995 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας στην τάξη βιολοντσέλου με καθηγητή τον κ. Άγγελο Φιλίππου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της, πήρε μέρος σε πολλές μαθητικές συναυλίες με την ορχήστρα του Ωδείου και σε μουσικά σύνολα (Duo, Trio, Quartetto). Έδωσε ρεσιτάλ βιολοντσέλου στην πόλη της Καβάλας και της Δράμας. Ήταν ενεργό μέλος στην ορχήστρα Μουσικής Δωματίου Νέων Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Άγγελου Φιλίππου, με την οποία πήρε μέρος στην όπερα του W. Amadeus Motzart “Bastien und Bastienne”. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τσέλου με τους A. Krastiev και Άγγελο Φιλίππου και παράλληλα συμμετείχε στην ορχήστρα του σεμιναρίου υπό την διεύθυνση του Α Χαλάπση. Τον Ιούνιο του 2007 πήρε το πτυχίο του βιολοντσέλου με βαθμό άριστα. Συμμετείχε σε έντεχνες ορχήστρες ως τσελίστρια σε συναυλίες αφιερωμένες σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες (Θεοδωράκη, Χατζηδάκη κ.α). Έχει συνοδεύσει με μουσικό σύνολο την ερμηνεύτρια Μαρίζα Κωχ. Το 2000 ξεκινά τις σπουδές της στην τάξη μονωδίας με την κα. Σοφία Κακουλίδου στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Το 2002 συνέχισε τις σπουδές της στη μονωδία στο Ωδείο της Δράμας (υπό κατάταξη) με καθηγήτρια την κα. Γκλαβοπούλου Χαρίκλεια. Το 2006 έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις και πέρασε στην Α’ Ανωτέρα. Κατά την διάρκεια των σπουδών της έδωσε πολλές συναυλίες. Επίσης συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις μουσικών έργων (Όπερες) σε ρόλους Cherubino “Γάμοι του Figaro”, Berta “Κουρέας της Σεβίλλης”, Διδώ “Διδώ και Αινείας” κ.α. Ήταν ενεργό μέλος στο σεμινάριο με τον διεθνούς φήμης τενόρο Κώστα Πασχάλη όπως επίσης και σε σεμινάριο του κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με τους καθηγητές Cheryl Studer, Δάφνη Ευαγγελάτου, Ζαχαρία Τερζάκη και Κατερίνα Καρατζά. Τον Απρίλιο του 2009 συμμετείχε στον διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2009 πήρε το δίπλωμα μονωδίας από το Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Εργάστηκε ως καθηγήτρια βιολοντσέλου στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και από το 2009 – 2015 εργάστηκε ως αναπληρώτρια – ωρομίσθια βιολοντσέλου στα Μουσικά Γυμνάσια – Λύκεια της Δράμας και του Αγρινίου. Τα τελευταία 5 χρόνια είναι ενεργό μέλος της ορχήστρας «Μουσικής Δωματίου Θράκης».

Η Χρυσούλα Στανκίδου γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1976. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Ξάνθης με την κα. Αθανασία Τζιγκουνάκη. Στα 18 της ξεκίνησε τις σπουδές της στην Μουσικολογία στο πανεπιστήμιο UEA στο Norwich. Απέκτησε τρεις συνεχόμενες χρονιές υποτροφίες όπως η S.Jarrold scholarship οι οποίες της έδωσαν τη δυνατότητα να κάνει μαθήματα πιάνου με διακεκριμένους πιανίστες όπως οι Clare Sutherland και Christopher Green-Armitage. Συμμετειχε σε δυο επαγγελματικές χορωδίες και στην ορχήστρα του πανεπιστημίου ως πιανίστα. Το 1997 έγινε δεκτή στο SOAS (School of Oriental and African Studies) για μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνομουσικολογία με ειδίκευση στην μουσική της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα έλαβε μέρος στις θερινές εξετάσεις του Εθνικού ωδείου και απέκτησε πτυχίο πιάνου με ΑΡΙΣΤΑ παμψηφεί και δικαίωμα δεξιοτεχνίας. Συνέχισε μαθήματα με την κα. Τζιγκουνάκη και το 2000 απέκτησε δίπλωμα πιάνου με ΑΡΙΣΤΑ. Την ίδια χρονιά διορίστηκε ως καθηγήτρια πιάνου στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Ξάνθης όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Επίσης είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας, πτυχίου Αντίστιξης και πτυχίου φούγκας από το Εθνικό Ωδείο με καθηγητές τους Ανδρέα Αργυρού και Γιώργου Σεργκενλίδη. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Ξάνθης.

Το ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης (οικία Μ. Χατζιδάκι) το Σάββατο 11 Μαϊου, στις 19:30.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ