Μέσα στο 2025 προβλέπεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του δεύτερου FSRU της Αλεξανδρούπολης που σχεδιάζει η Gastrade, με μετόχους τον όμιλο Κοπελούζο, της Gaslog Cyprus του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού, την ΔΕΠΑ, το ΔΕΣΦΑ και την Βουλγαρική Boulgartransgaz, το οποίο προβλέπεται να έχει αμιγώς εξαγωγικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο, το έργο της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ξεκινήσει 1,5 έτος μετά την τελική επενδυτική απόφαση (FID) και η πλειοψηφία του LNG θα εξάγεται στην Ουκρανία. Η χωρητικότητα του δεύτερου FSRU, το οποίο θα αναπτυχθεί στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, θα είναι 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.
Στο ερώτημα ποια θα είναι η διαδρομή του φυσικού αερίου από το FSRU της Θράκης, ο κ. Κοπελούζος έδειξε προς τον άδειο όπως είπε, αγωγό Trans Balkan Pipeline (TBP) που ξεκινούσε από την Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία και έφτανε στην Βουλγαρία όπου διακλαδωνόταν με την Ελλάδα και την Τουρκία, φέρνοντας το Ρώσικο αέριο πριν κατασκευαστεί ο Turkish Stream. Το στοίχημα πλέον είναι να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός αυτός για ανάστροφη ροή του καυσίμου (από το νότο στο βορρά) καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να υπηρετήσει την μεταφορά σοβαρών ποσοτήτων φυσικού αερίου στις άλλες χώρες αφού χρειάζεται μεγάλη χωρητικότητα που δεν μπορεί να υποστηρίξει από μόνος του, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αγωγός αυτός χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για να τροφοδοτήσει με αέριο την Μολδαβία.
H περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα φιλοξενήσει βάσει του σχεδιασμού δύο FSRU δυναμικότητας πάνω από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG, αποκτά ένα ισχυρό γεωπολιτικό χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και αναδεικνύεται στο κυριότερο όπλο για τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η πρώτη πλωτή μονάδα θα είναι έτοιμη στα τέλη του έτους και θα έχει χωρητικότητα 153.500 κ.μ. LNG. Το έργο θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.